Vers van Lau

Global Food Made Local

Spinazie-ricotta ravioli in tomatensaus

met kappertjes Spinazie-ricotta ravioli wordt vaak ondergedompeld in een rijk roomsausje. Lekker? Ja zeker! Zwaar? Heeeel erg. Zelf ravioli maken is niet moeilijk, maar het kost wel wat meer tijd. Met de juiste tools maak je het jezelf een stuk makkelijker. Heb je geen tijd én geen tools, koop dan […]

Pipe rigate met courgette-broccolisaus

Mijn pipe rigate met courgette-broccolisaus is een typisch gerecht voor een dinsdag zoals deze. Misschien heb je vandaag geen zin of geen tijd om te koken – maarja, het is nog laaaaang geen weekend, dus je wil wél iets gezonds op tafel zetten. Maak dan dit gerecht! Ik heb ‘m […]

Cochinita pibil van jackfruit

Deze cochinita pibil van jackfruit is een vegan ode aan onze reis door Mexico in september. Enne, misschien heb ik je nog niet helemaal met het woordje “vegan”, maar stel je eens voor: je eet iets wat smaakt naar een guilty weekendgerechtje (lees: frikandel speciaal, nacho’s met héél veel kaas), […]

Tomatenrisotto met geroosterde paprika

salie en pangrattato Deze tomatenrisotto met geroosterde paprika, salie en pangrattato móet je proberen! Hij is lichter dan de meeste risotto’s omdat er geen boter en kaas doorheen gaat. Ik hoor je al denken: “Maar dat maakt risotto toch juíst lekker?” Klopt. Meestal dan, proef deze maar! Je kookt de […]

Pita halloumi

met gegrilde courgette, avocado en yoghurtsaus Deze pita halloumi is niet een recept voor de pita kaas die je misschien vroeger (of nu) na het stappen haalde met je dronken koppie. Maaarrr, deze is minstens net zo lekker (pita kaas is écht een guilty pleasure van mij, haha), een stuk […]

Truffelburrata herfstpasta

met geroosterde balsamico-pompoen Het enige wat ik écht heb gemist in Mexico? Pasta. De oplossing? Deze truffelburrata herfstpasta. Vorige week maakte ik papardelle from scratch met de pastamachine die ik van mama kreeg en bedacht ik er een herfstige topping bij. Want het is herfst jongens, je kunt er niet […]

Gezonde lunchwrap met kikkererwten en bloemkool in kerrie

Heyhey! Daar ben ik weer. Inmiddels ben ik weer een beetje uitgejetlagd van onze geweldige vakantie naar Mexico, tegelijkertijd heb ik nog steeds enorme heimwee. Wat was het fijn! Ik heb zo ontzettend veel nieuwe inspiratie opgedaan, can’t wait to share it with youu. Maar, eerlijk is eerlijk, we hebben […]

Gepocheerd ei met ‘Nduja

en gekonfijte tomaatjes op brood Joejoeee! je nieuwe lievelings-lunchrecept incoming! Stel he; je hebt van de week Rigatoni alla vodka met gekonfijte tomaatjes gemaakt en je hebt een paar tomaatjes overgehouden voor de lunch. Dan zet je in diezelfde week binnen een paar minuten een lunch op tafel die zó […]

Woknoedels met gebakken spicy tofu en shiitake

Geen tijd om te koken? Maak deze woknoedels met gebakken spicy tofu en shiitake! Ik maakte dit gerecht van de week voor Dennis nadat ik de hele middag aan de high-tea had gezeten. Ik kon geen eten meer zien, maar ik heb wel wat extra gemaakt voor de lunch de […]

Geroosterde broccolisalade met Caesar-dressing

Oke, het is tijd voor een vitaminebommetje! Wat dacht je van een superkleurrijke geroosterde broccolisalade met caesar-dressing. Klinkt goed hè? Is het ook! Voor dagen dat je even wat extra groentjes binnen wil krijgen, dagen dat je gezond wil lunchen of voor wanneer je zin hebt in een lichte maaltijd. […]

Midden-Oosterse harissa-kipburger

met za’atar courgettesalade Burgers. I love them. En ze hoeven dus helemaal niet zo ongezond te zijn. Als je ze zelf maakt, heb je zelf in de hand hoeveel calorieën je binnenkrijgt ;-). Deze Midden-Oosterse harissa-kipburger met za’atar en courgettesalade met tomaat is zeker geen caloriebommetje. Het sausje dat erbij […]

Mama’s penne all’arrabiata

Mama’s penne all’arrabiata. Deze voor mij all-time-favourite pasta stond weer eens op het menu -I know, m’n all time favourites-lijst op pastagebied is redelijk aan het uitdijen. Maar toen ik het op mijn Instagram wilde delen kwam ik tot de conclusie dat het recept van de pasta waarmee ik groot […]

Chinese koolstamppot met umami-paddenstoelen

en sambal-jus De Chinese kool was in de aanbieding bij m’n groenteboer op de markt, dus die had ik al vrij snel in m’n handen (de kool dan, niet m’n groenteboer). Na bijna als vergeten-groente-in-de-koelkast te zijn bestempeld, maakte ik er stamppot van. En niet zomaar één! Bijna helemaal vega […]

Vega lahmacun (Turkse pizza)

Ik heb een lekker not-so-guilty weekendrecept voor je! Vega lahmacun, beter bekend als Turkse pizza, met vega rul gehakt, veel groente en tzatziki. Alles from scratch gemaakt, dus met zo min mogelijk E-nummers en andere toegevoegde troep! Je kunt deze lahmacuns goed invriezen, dus als je geen tijd hebt om […]

Pita kipgyros met ovenfrietjes en tzatziki

Om zo tegen het eind van augustus nog even in de vakantiestemming te blijven, waande ik mij even in Griekenland met deze pita kipgyros met ovenfrietjes en tzatziki! De pita’s die je hier in de super kunt krijgen zijn niet hetzelfde als de pita’s die de Grieken eten. Dus als […]

Chocolademousse met spicy aardbeiencoulis

en crumble Je kent misschien wel die chocoladerepen met chilipeper erin. Ik ben gek op chocolademousse, dus ik maakte een mousse met een spicy verrassing. De chocolademousse zelf is redelijk klassiek, maar de aardbeiencoulis die erop zit is spicy! Voor meer structuur in het gerechtje en een lekkere crunch voegde […]

Andijviestamppot met beurre noissette-jus en prei

Andijviestamppot, we aten ‘m vroeger allemaal wel eens thuis. Toch heeft stamppot een beetje een stoffig imago gekregen. En waarom eigenlijk? Met een stamppot kun je alle kanten op en je hoeft echt niet gelijk het idee te hebben dat je bij je opa en oma aan tafel zit (waar […]

Gevulde paprika met orzo alla vodka

Ik wist dat pasta alla vodka mijn nieuwe go-to recept zou worden. Als variatie daarop maakte ik deze gevulde paprika met orzo alla vodka! Ik voegde er gebakken aubergine aan toe samen met wat mozarella en parmezaan. De orzo is perfect om groenten zoals paprika (of uitgeholde tomaat) mee te […]

Fried rice met yakitori paddenstoelen

Toen ik een aantal jaar terug in Sri Lanka was heb ik ontzettend veel fried rice gegeten. Met gemak verslond ik een paar keer per dag een bord van die boterige, knapperige en tegelijkertijd fluffy rijst. Mijn tripje naar dit prachtige land is de grootste inspiratie geweest voor mijn versie […]

Geroosterde flespompoen met burrata en chili-olie

De combinatie van pompoen en burrata is wat mij betreft een echte game changer. Het aardse van de pompoen (versterkt door een fleugje nootmuskaat) en het romige van de burrata vullen elkaar naadloos aan. Voeg daar wat zoet, zuur, pittig en zout aan toe en je hebt een compleet smakenpalet! […]

Rigatoni alla vodka van gekonfijte cherrytomaatjes

Pasta en vodka???? Ik hoor je hersens al kraken. Maar geloof mij, trek die drankkast maar vast open want vanavond wil je dit maken! Maak je geen zorgen, je wordt er niet dronken van. Alle alcohol verdampt, dus dit gerechtje is ook geschikt voor een dinertje met je baas of […]

Broodje pulled chicken met coleslaw

Papa maakt altijd pulled pork op de BBQ. Dan laat hij een stuk procureur meeeega lang op lage temperatuur garen totdat je het bijna uit elkaar kunt zien vallen. Als je geen varkensvlees eet of geen BBQ/tijd hebt, is dit broodje pulled chicken met coleslaw een superlekker en makkelijk alternatief. […]

Gevulde double garlic naan

met gekruide kip, raita en gegrilde courgette Ik ben dól op naan en ik kan je vertellen; als je ‘m één keer zelf hebt gemaakt wil je nooooit meer anders. Tegenwoordig maak ik sourdough discard naan (dit maak je met het overschot van je starter wat je anders weggooit), maar […]

Tropische smoothiebowl

met mama’s granola Dit ontbijtje brengt je gelijk naar je vakantiebestemming van deze zomer! Hij is fris, zoet, romig en lekker koud. De bevroren banaan zorgt ervoor dat je ijsachtige substantie krijgt en dat wil je op een zonnige zomerdag. En het mooie is: deze tropische smoothiebowl is ook nog […]

Lasagne al ragù

Misschien zegt lasagne bolognese je meer dan lasagne al ragù, maar bolognesesaus is eigenlijk een beetje de foe yong hai van Italië. Daarmee probeer ik te zeggen dat ze in China geen foe yong hai kennen en in Italië geen bolognese 😉 Sommige gerechten zijn gewoon het allerlekkerst hoe ze […]

Pita bowl met bloemkool in miso-jus

met gepekelde groenten met tijm en sumak, falafel en tahin-citroenyoghurt Da’s een hele mond vol hè! In mijn maandagrubriek op Instagram vroeg ik wat ik deze week eens zou gaan koken met bloemkool en citroen. M’n volgers mochten nog één ingrediënt kiezen en omdat er zoveel leuke ideetjes binnenkwamen heb […]

Chipotle-bonentaco’s

met geroosterde zoete aardappel en jalapeño-komkommersalsa Deze chipotle-bonentaco’s moet je proeven! De chipotle-bonen zijn rokerig en licht spicy, de geroosterde zoete aardappel zorgt voor een zachte, aardse smaak en de jalapeño-komkommersalsa is lekker friszuur. Gisteren was eigenlijk pas de tweede keer dat ik zelf tortilla’s maakte (geen idee waarom) en […]

Spaghetti aglio olio e peperoncino

met gebakken courgette Dit is Dennis’ all time favourite pasta. ZO simpel, maar ZOOOOO lekker! Maak ‘m wanneer je geen tijd hebt om lang in de keuken te staan en zorg dat je die avond niet hoeft te kussen met iemand die niet mee heeft gegeten ;-). Omdat pasta in […]

Soep van het groen van de prei

met citroen en tijm Vorige week was het heerlijk weer en heb ik een nieuwe verslaving ontwikkeld (zie dit recept). Ik had het groen van 4 preien over en ik wilde er graag iets mee maken voordat ze zouden vergaan onderin de koelkast. Het werd een groen preisoepje en ik […]

Zomerse plaattaart met venkel

warmgerookte zalm, sinaasappel en vadouvan Als het warm is heb je waarschijnlijk niet zo’n zin om te koken en ook geen zin in een loodzware maaltijd. Maar de vraag blijft; “Wat zullen we eten vanavond?” I got you. Deze zomerse plaattaart met venkel is supergeschikt voor warme dagen. De venkel […]

Jerk chicken & geblakerde prei

met jerk boter De Jamaicaanse jerk chicken klonk mij wel bekend, maar ik had ‘m eerlijk gezegd nog nooit gegeten. Nou, dat is zonde geweest van m’n tijd! Manmanman wat is dit lekker. Van een oud-collega kreeg ik de tip om iets met jerk chicken te maken en omdat hij […]

Citroenpasta met aubergine en frisse pangrattato

De zomer is begonnen! En dat vieren we met een lekker fris pastaatje. Deze moet je niet in hartje winter eten, maar als je buiten kunt zitten is citroenpasta echt een aanrader. Aubergine heeft soms de neiging wat zwaarder te worden wanneer je ‘m bakt in olie. Maar met een […]

Loaded sweet potato fries

met chipotle-mayo, chimichurri & gegrilde avocado Ho, stop! deze móet je proberen. Mama heeft wel eens avocado gebrand voor een gerechtje, dus zij was voor dit gerechtje een beetje mijn inspiratie. Gisteravond had ik zin in loaded sweet potato fries en toevallig had ik nog een hoop zoete aardappelen in […]

Pokébowl met ebi tempura en komkommerswirl

Op Tiktok of Instagram heb je ‘m misschien voorbij zien komen; de komkommerswirl. Geen idee hoe-ie echt wordt genoemd, maar ik vond het wel lekker klinken. Dus vanaf nu: komkommerswirl. Ik had er een beetje een hard hoofd in toen ik ging proberen de komkommer op deze manier te bewerken, […]

Fusion Naanbruschetta

met verschillende kleuren tomaten Oké, hoogstwaarschijnlijk word ik na het uploaden van deze fusion naanbruschetta afgemaakt door een Italiaan of Indiër, maar dit receptje moét je gewoon proberen. Het zachte maar ook het knapperige van de naan, gecombineerd met veeeeel knoflook en verschillende tomaatjes. Dat allemaal afgemaakt met lekkere olijfolie, […]

Geblakerde spitskool met citroen-peterselieboter

De hoeveelheid boter in een gerecht kan wat mij betreft nooit teveel zijn. Zo kun je zelfs met een vergeten spitskool in de groentela van je koelkast iets superlekkers maken! Deze geblakerde spitskool met citroen-peterselieboter staat binnen no time op tafel. De citroen-peterselieboter maak je in de kleine kom van […]

Pasta met ‘nduja en citroen-basilicummascarpone

‘Nduja, je ziet het momenteel overal voorbij komen. Ik moést deze smeerbare pittige worst uit Italië een keer uitproberen. Voor de echte nonna-experience maakte ik voor de gelegenheid zelf tagiatelle, maar de saus is supersnel klaar en zet je binnen een handomdraai op tafel. Het pittige zoutige van de ‘Nduja, […]

Fusion mezze met auberginecurry en padronpepers

Als ik mensen over de vloer krijg, zet ik het allerliefst de hele tafel vol met eten. Mezze is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor, daarom heb ik een fusion mezze-tafel voor jullie voorbereid met Turkse, Spaanse en Libanese invloeden. Auberginecurry met gehakt, een heerlijk frisse tomatensalade, gegrilde padronpepers met flaky […]

Honey-glazed harissaworteltjes

met tahin, feta en pistache Worteltjes zijn vaak echt een ondergewaardeerde groentesoort, je kunt er zoveel kanten mee op! Dit gerechtje is heerlijk bij de BBQ, als onderdeel van een mezze tafel (bijvoorbeeld deze fusion mezze tafel!) of serveer ‘m gewoon als groenten bij je hoofdmaaltijd. Zoet, lichtzuur, fris, knapperig […]

Spicy chipotle-bloemkooltaco’s

met komkommersalsa en rode kool Bloemkool hoeft echt niet meer zo saai te zijn als vroeger, toen je ‘m gekookt op je bord kreeg naast wat aardappelen en een stukkie vlees. Bloemkool is supergeschikt als vega alternatief in bijvoorbeeld een taco! Zo zijn ook deze spicy chipotle-bloemkooltaco’s geboren. Officieel zijn […]

Larb van tempeh met rijstnoedels

Larb is een vleessalade die veel in Laos en Thailand gegeten wordt. Geïnspireerd door Delicious magazine heb ik larb van tempeh met rijstnoedels gemaakt. Door de toevoeging van rijstnoedels kun je ‘m eten als hoofdmaaltijd en hij is bijna helemaal vega (en makkelijk helemaal vegetarisch te maken). Als je de […]

Mille-feuille van brickdeeg

met cheesecakeroom en aardbeien Een Franse lekkernij, maar dan een cheatversie als dessert! Verbluf je gasten met deze mille-feuille van brickdeeg met cheesecakeroom, een licht fris zomers dessert. Ik vertelde in mijn vorige post al over brickdeeg. Mocht je niet weten wat dat is check dan vooral even mijn recept […]

Brickhoorntjes met hollandaiseroom

warmgerookte zalm en asperge Van mama kreeg ik brickdeeg. Ik hoor je denken; brick-wattes? Brickdeeg is een soort filodeeg, maar dan wat dikker en wat taaier. Je kunt het gebruiken voor (hartige) taarten, decoratie, pasteitjes, noem maar op. Ik heb een klassiek Hollands gerecht met asperges en hollandaise omgebouwd naar […]

Supersnelle pindakaasrepen

Ben je op zoek naar een gezond tussendoortje wat niet megaduur is of erg tijdrovend om te maken? Look no further! Deze supersnelle pindakaasrepen zijn binnen 5 minuten klaar om een uurtje op te stijven in de koelkast. Lekker met chocola, kokos en extra pinda’s! Perfect om mee te nemen […]

Kleurrijke parelcouscous-salade met meer dan baba ganoush

Zoals je misschien weet haaaaaat ik het als ik eten weg moet gooien. Dat probeer ik dan ook zo goed mogelijk te voorkomen. In deze kleurrijke parelcouscous-salade met meer dan baba ganoush kun je (zoals in meer van mijn recepten) al je restjes uit de koelkast opmaken. Smaken uit het […]

Piri piri gambapasta

Vorige post liet ik je zien hoe je Portugese piri piri olie maakt. Met de overgebleven olie kun je deze piri piri gambapasta maken! Enne… dat wil je! Overigens is deze pasta ook heerlijk zonder Portugese olie. Gebruik dan je favoriete chilipepers (1 of 2, of misschien meer als je […]

Portugese kip piri piri

Als je in Lissabon bent móet je een stop maken bij Bonjardim voor de allerlekkerse authentiek Portugese kip piri piri. Díe kip heb ik geprobeerd na te maken in mijn eigen keuken en ik moet je eerlijk zeggen; dat is best goed gelukt! Als je de tijd hebt kun je […]

fusion Mexicaanse ovenschotel

In Mexico eten ze natuurlijk geen Mexicaanse ovenschotel, maar soms mag je gewoon een beetje fusion-en. Noem het een ovenschotel met een Mexicaans tintje, of een fusion Mexicaanse ovenschotel;-). Deze schotel is perfect voor het weekend, maar voor doordeweeks eigenlijk ook. In het weekend eet je er misschien meer nachochips […]

Paddoburger met truffelmayo

Met deze paddoburger met truffelmayo krijg je zelfs de grootste vleeseters over de streep. Ik vind het altijd moeilijk te zeggen dat iets op vlees lijkt, want dan schep je (zeker bij de echte vleeseters) al een bepaalde verwachting. Maar met deze paddoburger kun je iedereen een beetje tricken ;-). […]

Amaretto sour toetje

Als je aan amaretto denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan tiramisu en absoluut niet aan een amaretto sour. Helemaal als het aankomt op toetjes. Maar wist je dat je ook een friszuur dessert kunt maken met amaretto? Dit amaretto sour toetje is heerlijk voor zomerse dagen, geïnspireerd door het […]

Wentelteefjes van suikerbrood

Wentelteefjes van suikerbrood zijn perfect voor de zondagochtend. Eigenlijk voor elke dag, maar omdat ze niet echt gezond zijn zou ik je dat niet aanraden;-) Anyway, deze móet je proeven. Ik beloof je dat je geen spijt zult krijgen, dit is al jaren mijn lievelingsontbijt. Ook als je suikerbrood al […]