Vers van Lau

Global Food Made Local

Tirami-pouce

Sommige dingen horen gewoon bij elkaar. Belle en het Beest, Tom en Jerry, boerenkool en rookworst, Italiaans eten en tiramisu! En laten we eerlijk zijn: een bak tiramisu op tafel is natuurlijk suuuuperlekker, maar het staat niet zo chique op je kerstdinertafel. Ik heb de onafscheidelijke oranje lekkernij van een andere feestdag gekoppeld aan de traditionele Italiaanse tiramisu. Enne… de vonk sloeg over! De liefdesbaby van deze twee toppers vind je in dit recept: de tirami-pouce!

Daarmee komen we ook gelijk aan het einde van de Kerst van Lau-serie van 2022. Werd je blij van deze receptenreeks of miste je iets? Laat het me vooral weten in de comments! Volgend jaar een nieuwe ronde, met nieuwe kansen. Deel je jouw kerstcreaties met mij op Instagram? @versvanlau

Dessert | 45 min bereidingstijd | 60 min opstijven

KERST VAN LAU | Italiaans menu

tirami-pouce

“De liefdesbaby van twee hele bekende lekkernijen”

Ingrediënten

Voor 6 personen

 • 3 eieren, gesplitst
 • 5 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries), elk plakje in 3 repen gesneden
 • 90 gram kristalsuiker
 • 250 gram mascarpone, losgeroerd
 • 1/2 koude espresso
 • 4 eetlepels amaretto
 • 50 gram pure chocolade, gesmolten
 • cacaopoeder, ter garnering
 • 6 frambozen

En zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- onderwarmte) en leg de repen bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op de bladerdeegrepen nog een vel bakpapier en daarop weer een bakplaat. Zo blijft het bladerdeeg mooi plat wanneer het gebakken wordt. Schuif de bakplaat-sandwich in de oven en bak de repen bladerdeeg 20 minuten. Draai dan de repen om en bedek weer met bakpapier en bakplaat (of draai de hele bakplaat-sandwich om). Schuif nogmaals voor 20 minuten in de oven. Laat de repen volledig afkoelen op een rooster. Eventueel kun je ze maximaal een dag bewaren in een afgesloten bakje.
 2. Klop de eidooiers au bain marie met 30 gram suiker tot het een mooie lichtgele massa is geworden (ongeveer tot vla-dikte). Zet in de koelkast tot gebruik.
 3. Klop in een andere kom de eiwitten met 60 gram suiker helemaal stijf. Zet even apart.
 4. Spatel dan de mascarpone in 3 delen door het eigeel tot een gladde massa. Als je nog klontjes hebt kun je op het eind even kort doorroeren met de garde, maar doe dit zo min mogelijk om de lucht in de massa te behouden.
 5. Spatel vervolgens het eiwit in 3 delen door het mascarpone-mengsel. Voeg dan de espresso en amaretto toe, roer hierbij niet meer dan nodig. We want to keep it light and fluffy 😉
 6. Laat het mengsel minimaal een uur opstijven in de koelkast (langer is nog beter). Vlak voordat je gaat opdienen doe je het mengsel in een spuitzak met een ronde spuitmond van 1 cm diameter.
 7. Kwast een streep met gesmolten chocolade op elk bord. Leg daarop een reep gebakken bladerdeeg (je hebt er 3 extra voor de zekerheid, of de grote eter;-)). Spuit een aantal dotjes op de bodem en leg daar weer een reep bladerdeeg op. Spuit hier nogmaals een aantal dotjes mascarpone-mousse op. Bestrooi de tirami-pouce met cacaopoeder met een zeefje en garneer elke tirami-pouce met een framboos.

Tip: Als je nog een stukje chocolade overhebt kun je chocolade-snippers maken! Schaaf met de kaasschaaf langs je chocoladereep en klaar-is-kees.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.