Vers van Lau

Global Food Made Local

Andijviestamppot met beurre noissette-jus en prei

Andijviestamppot, we aten ‘m vroeger allemaal wel eens thuis. Toch heeft stamppot een beetje een stoffig imago gekregen. En waarom eigenlijk? Met een stamppot kun je alle kanten op en je hoeft echt niet gelijk het idee te hebben dat je bij je opa en oma aan tafel zit (waar overigens niks mis mee is, I looooooove oma’s stamppot en gehaktballen!). Deze andijviestamppot met beurre noissette-jus en prei bevat maar een heel klein beetje vlees, maar zit bomvol smaak door de gebruinde boter en de in room gesmoorde prei.

Hoofdgerecht | 35 minuten bereidingstijd

Andijviestamppot met beurre noissette-jus en prei

“Stamppot stoffig imago? Vanaf vandaag niet meer!”

Ingrediënten

Voor 2 personen

 • 600 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
 • 400 gram andijvie, heel dun gesneden
 • 100 gram biologisch katenspek
 • 75 gram boter
 • 50 ml water
 • 1/2 blokje runderbouillon
 • 1 eetlepel maizena
 • 1 grote prei, grootste gedeelde van het groen verwijderd en in de lengte gehalveerd (en goed gewassen!)
 • 50 ml slagroom
 • een scheutje melk
 • peper en zout

En zo maak je het:

 1. Smelt 25 gram van de boter op laag vuur in een hapjespan met deksel. Leg de prei in de pan met de snijkant naar beneden en doe de deksel op de pan. Laat de prei langzaam smoren terwijl je de rest klaar maakt.
 2. Kook de aardappelen in 15-20 min gaar met wat zout in een grote pan. Ze hoeven niet helemaal onder water te staan.
 3. Bak ondertussen de katenspek krokant en bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en breek het in kleine stukjes.
 4. Vervolgens maak je de beurre noissette jus. Snijd 50 gram boter in kleine blokjes van ongeveer dezelfde grootte en smelt deze in een pannetje (je kunt ook de pan van het spek gebruiken). Blijf goed roeren totdat de boter bruin begint te worden en nootachtig gaat ruiken Laat de boter nog nét iets verder verkleuren en voeg dan 50 ml water toe, samen met het halve bouillonblokje.
 5. Meng in een kommetje de maizena samen met een klein beetje van de jus tot je geen klontjes meer ziet. Giet het maizena-mengsel dan terug in de pan. Breng de jus aan de kook en laat indikken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en doe de andijvie bij de aardappelen in de pan. Stamp samen met een scheutje melk tot een puree. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
 7. Haal de deksel van de pan waar de prei in ligt en voeg hier de 50 ml slagroom aan toe. Zet het vuur iets hoger en laat de room indikken tot saus-dikte. Breng ook deze op smaak met zout en peper.
 8. Dien de stamppot op. Leg de prei over de stamppot heen en bedruip deze met de room die in de pan is achtergebleven. Bestrooi de stamppot met de uitgebakken spekjes en serveer met de beurre noissette jus.
 9. Genit van je andijviestamppot met beurre noissette-jus en prei!

Tip: Er staat nog een megalekker stamppotje op mijn site!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.