Vers van Lau

Global Food Made Local

Chinese koolstamppot met umami-paddenstoelen

en sambal-jus

De Chinese kool was in de aanbieding bij m’n groenteboer op de markt, dus die had ik al vrij snel in m’n handen (de kool dan, niet m’n groenteboer). Na bijna als vergeten-groente-in-de-koelkast te zijn bestempeld, maakte ik er stamppot van. En niet zomaar één! Bijna helemaal vega én met SAMBAL-jus! Bij stamppot denk ik eigenlijk automatisch aan gebakken spekjes, iets met 1+1=2 of vergelijk het met een goed huwelijk ofzo. Maar soms heb je geen zin in vlees (misschien wel nooit) of heb je geen zin om naar de super te rennen voor een pakje spekjes vlak voordat je de keuken induikt. Op dit soort momenten sta ik graag voor je klaar :). Het werd dus Chinese koolstamppot met umami-paddenstoelen en sambal-jus. Van de Chinese kool die je overhoudt kun je een Japanse lekkernij maken; Okonomiyaki (mocht je nog Chinese kool inspiratie nodig hebben ;-)). Ik gebruikte het recept van Culy.nl. Zeker een aanrader, maar eerst maar eens dit stamppotje…

Hoofdgerecht | 35 minuten bereidingstijd

Chinese koolstamppot met umami-paddenstoelen

“Gebakken umami-paddenstoelen in plaats van spekjes”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  •  3/4 chinese kool, dun gesneden
  • 600 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • een scheutje melk
  • een klontje roomboter
  • 3 theelepels sambal
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 eetlepel maizena
  • 250 ml water
  • Scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 200 gram oesterzwammen, in stukken gescheurd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 3 eetlepels sojasaus
  • een paar takjes verse peterselie
  • gebakken uitjes ter garnering

En zo maak je het:

  1. Smelt een klontje boter in een pannetje samen met de sambal. Blus af met het water en runderbouillon. Giet een klein beetje van de vloeistof in een kommetje en meng dit met de maizena. Giet dan het maizena-papje terug in de pan om de jus te binden. Als je de jus te dik vindt kun je ‘m aanlengen met een beetje water. Zet dan het vuur laag.
  2. Kook de aardappelen in 20 min gaar in een klein laagje water en zout. Doe de deksel op de pan en doe tegen het eind van de kooktijd de Chinese kool erbij.
  3. Ondertussen bak je in een koekenpan de ui op hoog vuur met wat zonnebloemolie. Doe als de uien gekarameliseerd zijn doe je de oesterzwammen erbij. Bak deze goed bruin en blus dan af met de worcestersaus en sojasaus. Breng de oesterzwammen op smaak met zout en peper.
  4. Stamp de aardappelen met Chinese kool tot stamppot met een scheutje melk en de koriander- en komijnpoeder. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  5. Dien de Chinese koolstamppot met umami-paddenstoelen en sambal-jus op en garneer met wat peterselie en gebakken uitjes.

Tip: Gek op paddenstoelen? Maak deze vegetarische fried rice met yakitori paddenstoelen!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.