Vers van Lau

Global Food Made Local

Zomerse plaattaart met venkel

warmgerookte zalm, sinaasappel en vadouvan

Als het warm is heb je waarschijnlijk niet zo’n zin om te koken en ook geen zin in een loodzware maaltijd. Maar de vraag blijft; “Wat zullen we eten vanavond?” I got you. Deze zomerse plaattaart met venkel is supergeschikt voor warme dagen. De venkel combineert lekker met de crème fraîche, zalm en sinaasappelrasp en de courgette geeft ‘m nog een extra groente-boost. De vadouvan verbindt alle smaken met elkaar tot een mooi huwelijk. Ik had nog een gekookte aardappel over, die heb ik over de mandoline gehaald en even kort gebakken in olie. Voor de extra crisp! Maar als je in a hurry bent kun je die ook lekker weglaten. Smakelijk!

Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd

Zomerse plaattaart met venkel

“Zomerse plaattaart voor een zomerse dag”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 banaansjalot of rode ui, in plakjes van 1 mm (mandoline
  • 1 venkel, in plakjes van 1 mm (mandoline)
  • venkelgroen van 1 venkel
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 1/2 courgette, in plakjes van 1 mm (mandoline)
  • 1/2 vastkokende aardappel, voorgekookt en in plakjes van 1 mm (mandoline)
  • 125 gram warmgerookte zalm, in stukjes gescheurd
  • 1/2 theelepel vadouvan
  • olijfolie
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg het bladerdeeg met het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat. Maak een inkeping ongeveer 1 cm van de rand van het deeg (dit wordt de korst). Prik in het middengedeelte gaatjes met een vork. Schuif voor ongeveer 8 min in de oven, zodat het bladerdeel al wat kan garen.
  2. Doe de courgette, sjalot en venkel samen in een kom en hussel goed om met wat olijfolie.
  3. Haal het bladerdeeeg uit de oven en smeer het middengedeelte in met de creme fraiche. Bestrooi met zout en peper. Verdeel daar het groentemengsel overheen en breng op smaak met vadouvan en nog wat zout en peper.
  4. Schuif de plaat in de oven en bak in ongeveer 20 min gaar en knapperig.
  5. Maak ondertussen de aardappelcrisp. Verhit wat zonnebloemolie in een pannetje en bak de plakjes aardappel om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  6. Haal de plaattaart uit de oven en verdeel de sinaasappelrasp, de warmgerookte zalm en het venkelgroen erover.
  7. Besprenkel de zomerse plaattaart met venkel met wat olijfolie en bestrooi met de aardappelcrisp. Serveer direct.

Nog zo’n zomerse topper is deze pita bowl met geroosterde bloemkool!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.