Vers van Lau

Global Food Made Local

Pokébowl met ebi tempura en komkommerswirl

Op Tiktok of Instagram heb je ‘m misschien voorbij zien komen; de komkommerswirl. Geen idee hoe-ie echt wordt genoemd, maar ik vond het wel lekker klinken. Dus vanaf nu: komkommerswirl. Ik had er een beetje een hard hoofd in toen ik ging proberen de komkommer op deze manier te bewerken, maar het werkt! Het is niet moeilijk, dus ik zou het zeker eens proberen. Deze pokébowl met ebi tempura en komkommerswirl zit bomvol groene groenten en tempura garnalen (die koop je bij de toko) en is afgetopt met sirachamayo én wasabi-limoenmayo: waarom zou je er één kiezen als je ook allebei kunt doen :-). Ik serveerde er een brick-krokantje bij, maar je kunt ook wonton-vellen gebruiken.

Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd

Pokébowl met ebi tempura en komkommerswirl

“De komkommerswirl”

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 125 gram sushirijst
  • 4 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 4 brickvellen
  • 30 gram boter
  • shichimi togarashi kruiden
  • 2 mini komkommers
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 avocado, in reepjes
  • een klein handje edamameboontjes
  • 4 tempura garnalen, gefrituurd
  • 1 theelepel siracha
  • sap van een halve citroen
  • 1/2 theelepel wasabi
  • 3 eetlepels mayonaise
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Begin met de komkommerswirl. Leg twee satéprikkers langs de lengte van de komkommer. Snijd nu rechte plekjes tot je de satéprikkers raakt (zo blijft de komkommer onderaan aan elkaar zitten). Draai de komkommer nu zodat de kant die helemaal aan elkaar zit bovenaan ligt. Snijd nu op dezelfde manier, dus met de satéprikkers langs de lengte van de komkommer, schuine plakjes tot je de sateprikkers raakt. Als het goed is kun je de komkommer nu als een soort harmonica uit elkaar trekken.
  2. Marineer de komkommer in de sojasaus, 1 eetlepel mirin, de sesamolie en 1 theelepel shichimi togarashi kruiden. Zet even apart.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer elk brickvel in met de gesmolten boter en stapel de vellen op elkaar. Snijd hiervan driehoeken en bestrooi met wat shichimi togarashi kruiden. Leg de driehoeken op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven en schuif in de oven. Na 5-10 minuten zijn ze goudbruin en gaar. Laat afkoelen.
  4. Kook ondertussen de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking. Meng in een kommetje de suiker, overige mirin, de rijstazijn en een snuf zout. Als de rijst gaar is (als het goed is hoef je deze niet meer af te gieten) meng je de zojuist gemaakte marinade door de rijst. Laat afkoelen.
  5. Meng voor de sirachamayo de siracha met 1,5 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel water. Voor de wasabi-limoenmayo meng je de overige mayonaise met het limoensap en de wasabi.
  6. Schep de rijst op het midden van een diep bord. Leg de gemarineerde komkommerswirl er in een halve maan omheen, schenk nog wat marinade over de komkommer. Leg de plakjes avocado half over de rijst heen, eveneens als de edamameboontjes. Leg 2 tempura garnalen gekruist over elkaar heen op de rijst.
  7. Maak de pokébowl af door de groenten te besprenkelen met de limoen-wasabimayo en de rijst en ebi tempura met de sirachamayo. Leg het krokantje van brickdeeg op het bord. Bestrooi het geheel met nog wat shichimi togarashi kruiden en serveer je pokébowl met ebi tempura en komkommerswirl gelijk.

Wil je je diner feestelijk afsluiten? Deze mango sticky rice 2.0 doet het super als dessert!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.