Vers van Lau

Global Food Made Local

Loaded sweet potato fries

met chipotle-mayo, chimichurri & gegrilde avocado

Ho, stop! deze móet je proberen. Mama heeft wel eens avocado gebrand voor een gerechtje, dus zij was voor dit gerechtje een beetje mijn inspiratie. Gisteravond had ik zin in loaded sweet potato fries en toevallig had ik nog een hoop zoete aardappelen in de kast. Ik heb ze in wat dikkere frieten gesneden, zodat ze mooi stevig bleven. Toen ik in de koelkast keek vond ik nog een blikje chiplotle-pepers en een beetje left-over crème fraîche en daar maakte ik een heel lekker sausje van! Enne… chimichurri is sowieso altijd een goed idee, dus daar hoeven we het niet over te hebben. Van deze loaded sweet potato fries met chipotle-mayo, chimichurri & gegrilde avocado krijg je gelijk zin in de zomer!

Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd

Loaded sweet potato fries

“Gergilde avocado met chimichurri en chipotle-mayo”

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 3 grote zoete aardappels, gewassen, gedroogd en in dikke frieten gesneden
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder (hot)
  • 1/2 theelepel cayenne
  • 2 eetlepels polenta
  • 1 eetlepel (gerookte) zeezoutvlokken
  • 1 avocado, in plakjes
  • 3 (gele) tomaten, in kwarten
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 chipotlepepers in adobosaus, fijngehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1/2 limoen, sap
  • 5 gram korianderblad
  • 5 gram bieslook
  • 5 gram peterselie
  • 4 tenen knoflook, zonder schil en geplet
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 1/2 zakje geraspte kaas
  • olijfolie
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de zoete aardappel, paprikapoeder, cayenne, zeezoutvlokken, polenta en olijfolie. Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ongeveer een halfuur gaar en krokant in de oven. Hussel de frieten zo nu en dan om.
  2. Verhit ondertussen een grilpan op hoog vuur. Gril de plakjes avocado +- 2 min aan elke kant, tot ze mooie grilstrepen hebben. Doe de avocado in een kommetje en besprenkel met een klein beetje limoensap.
  3. Gril daarna 2 van de 3 tomaten in dezelfde pan. De snijkant zal wat sneller vastplakken, dat geeft niet. Gril de tomaten aan elke kant een paar minuten. Doe de tomaten in een kommetje.
  4. Sprenkel wat olijfolie over de paprika en gril deze als laatst. De paprika zal niet zo lang nodig hebben. Doe ook deze in een kommetje.
  5. Houd een paar takjes koriander apart en hak deze grof. Hak de rest van de koriander samen met de bieslook, peterselie, 1 teen knoflook, 3 eetlepels olijfolie, de rodewijnazijn, de overgebleven tomaat en zout en peper in de kleine kom van de keukenmachine tot een gladde saus (dit kan ook met de staafmixer). Zet de chimichurri apart.
  6. Meng de mayonaise met de crème fraîche, chipotlepepers en overgebleven limoensap in een bakje en zet apart.
  7. Leg de laatste 5 minuten van de baktijd van de zoete aardappelfrieten de gegrilde tomaten en paprika erbij op de bakplaat. Bestrooi het geheel met geraspte kaas, zet de oven eventueel op de grilstand en schuif de plaat nog even in de oven tot de kaas gesmolten is.
  8. Schep de loaded sweet potato fries met chipotle-mayo op een bord, leg de gegrilde avocado er mooi op, bestrooi met de koriander en besprenkel met de chimichurri. Maak het geheel af met een extra dot chipotle-mayo. Enjoy!

Tip: deze taco’s met zoete aardappel móet je ook eens proberen!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.