Vers van Lau

Global Food Made Local

Kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus

Deze kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus is een heerlijk licht hoofdgerecht voor de feestdagen. Top voor wanneer je er al 2 kerstdagen op hebt zitten of wanneer je al een paar gangen achter de kiezen hebt. Het voordeel van kabeljauwstaart is dat deze iets steviger is dan kabeljauwhaas én hij is ook nog eens goedkoper. Want we moeten wel op de kleintjes blijven letten hè? Ook met Kerst. Geen fan van vis of eten er vegetariërs mee? Maak dan deze tomatenrisotto met geroosterde paprika, salie en pangrattato!

Hoofdgerecht | 45 min bereidingstijd

KERST VAN LAU | Italiaans menu

Kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en  citroensaus

“Een heerlijk licht hoofdgerecht voor de feestdagen”

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 2 venkels, 1 in stukken en 1 in de lengte gesneden op de mandoline
  • 1 kruimige aardappel, in stukken
  • 150 ml slagroom
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 6 kabeljauwstaartfilets
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 70 gram roomboter
  • 1/2 glas witte wijn
  • 1 theelepel vadouvan
  • olijfolie
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Meng voor het venkelgarnituur de op de mandoline gesneden plakjes venkel samen met 1/2 op de mandoline gesneden citroen, 2 eetlepels wittewijnazijn, 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Laat even staan.
  2. Fruit voor de citroensaus de sjalot aan in een eetlepel olijfolie in een sauspannetje. Laat de sjalot niet verkleuren. Voeg 50 gram boter toe en laat smelten. Doe dan de rasp en het sap van 1/2 citroen erbij en blus af met de witte wijn. Breng zachtjes aan de kook samen met 100 ml slagroom. Zeef de saus en houd warm voor straks.
  3. Kook de in stukken gesneden venkel samen met de aardappel in een klein beetje water gaar. Giet af en pureer de aardappel en venkel met de staafmixer samen met 50 ml slagroom. Voeg de vadouvan toe en breng op smaak met wat zout. Zeef de puree en houd even warm.
  4. Smelt de overgebleven 20 gram boter in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak de kabeljauwstaartfilets een paar minuten per kant.
  5. Schep een eetlepel vadouvan-venkelpuree op het bord en wrijf de puree in een halve cirkel uit met de bolle kant van de lepel. Leg de kabeljauwstaartfilet op de vadouvan-venkelpuree en garneer met de venkelgarnituur. Dien op en schenk de citroensaus aan tafel tegen de vis aan. Geniet van je kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.