Vers van Lau

Global Food Made Local

Deconstructed Pad Thai

Toen ik inmiddels meer dan 11 jaar(!) geleden in Thailand op vakantie was -man, ik word oud-, kon je me voor één gerecht echt wakker maken: Pad Thai! Ik at ‘m als ontbijt, lunch en avondeten en het is nog steeds een van mijn favoriete Thaise gerechten. Deze deconstructed Pad Thai is een ode aan de Pad Thai. Het heeft alle ingrediënten van een Pad Thai met garnalen, maar dan allemaal in een feestelijk jasje. En hij is ook nog eens mega geschikt voor vegetariërs! Vervang in dat geval de gamba’s door tofu. Heb je vragen over het recept? Stel ze in de comments en ik help je graag!

Voor-/tussengerecht | 30 min bereidingstijd

KERST VAN LAU | Thais menu

Deconstructed Pad Thai

“Mijn favoriete Thaise recept in een fancy jasje”

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 18 gamba’s, schoongemaakt (laat het staartje zitten) | Vega: 18 driehoekjes tofu, minimaal 3 uur uit laten lekken tussen keukenpapier
  • 2 eetlepels tamarinde
  • 4 eetlepels palmsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels heet water
  • 10 rijstnoedels (5 mm breed), door midden gebroken
  • 1 ei, hardgekookt
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 rawit, fijngehakt
  • 1 gedroogd limoenblad
  • 2 eetlepels slagroom, halfopgeklopt
  • 30 gram ongezouten pinda’s, grofgehakt
  • Een paar takjes verse koriander, grofgehakt
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1,5 limoen, in kwarten
  • zout en peper
  • chilivlokken

En zo maak je het:

  1. Begin met het marineren van de gamba’s (of tofu), dit kun je tot een dag van tevoren doen. Meng de tamarinde met de sojasaus, palmsuiker en het hete water, totdat de suiker is opgelost. Voeg dan de gamba’s toe en roer om, zodat alle gamba’s een laagje marinade hebben. Zet de gamba’s in de koelkast tot gebruik.
  2. Verhit de 100 ml zonnebloemolie in een steelpannetje. Doe de gehakte rawit samen met het limoenblad in een bakje en schenk hier 2 eetlepels van de hete olie op. Laat afkoelen.
  3. Frituur de rijstnoedels in de overgebleven zonnebloemolie in de steelpan. Met een paar seconden zie je de noedels uitzetten als kroepoek, dan zijn ze al klaar! Laat de gefrituurde noedels uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout. Bewaar je noedels dan in een afgesloten bak tot gebruik (frituur de noedels wel pas op de dag zelf).
  4. Doe het ei samen met de rawit-limoenblad olie van stap 2 in een hakmolentje of blender en mix tot een zo glad mogelijke substantie. Druk het ei-mengsel dan door een zeef voor een mooie gladde crème. Meng de halfopgeklopte slagroom door het ei-mengsel en laat je crème verder opstijven in de koelkast.
  5. Verhit een pan op middelhoog vuur met een scheutje (van je eerdergebruikte) zonnebloemolie. Leg de limoenpartjes in de hete olie en bak de snijvlakken bruin in een paar minuten. Leg de limoenpartjes dan op een bordje.
  6. Bak dan de gamba’s in dezelfde pan (nu nog zonder marinade). Bak ze niet te lang, als de gamba’s roze verkleuren en de suiker mooi karameliseert zijn ze al goed. Zet het vuur laag en voeg de marinade toe. Roer om en draai dan het vuur uit.
  7. Leg 3 gamba’s (of stukjes tofu) op elk bord en lepel hier voorzichtig wat marinade overheen. Maak een quenelle (of toefje) van de eiercrème en leg deze naast de gamba’s. Leg naast de eiercrème een gebakken limoenpartje. Garneer met de gehakte pinda’s, koriander, bosui en chilivlokken en top het geheel af met een paar gefrituurde rijstnoedels. Serveer je deconstructed Pad Thai gelijk.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.