Vers van Lau

Global Food Made Local

Gegrilde octopus met avocadopuree

little gem, gefrituurde bosui, limoenmayonaise en geroosterde maïs

Mijn grote inspiratiebron voor deze gegrilde octopus met avocadopuree? De allerrrrrrrlekkerste taco’s die we aten op Isla Holbox. Dit gerecht is een soort minivakantie naar een zonnig oord, maar dan gewoon bij jou thuis, misschien wel aan het kerstdiner. Bestel de octopus bij je visboer of haal ‘m bij de groothandel. Zowel vers als diepgevroren werkt prima voor dit gerecht, maar let er wel op dat je diepgevroren octopus nog niet gekookt is. Kook de octopus vooral niet te kort: als je ‘m na anderhalf uur nog niet goed kunt inprikken met een vork, kook ‘m dan nog wat langer. Klaar om je visite van de stoel te blazen? Let’s. Get. Cooking!

Hoofdgerecht | 15 min bereidingstijd | 90 min kooktijd

KERST VAN LAU | Mexicaans menu

Gegrilde octopus met avocadopuree

“Dit gerechtje is een soort minivakantie naar een zonnig oord”

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1,5 kg octopustentakels (vers of bevroren, van de groothandel of je visboer)
  • 3 limoenen, sap (+rasp 1 limoen)
  • 1 vers ei
  • 300 ml zonnebloemolie
  • zout
  • zeezoutvlokken
  • 2 avocado’s
  • 6 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 2 little gem kropjes, in de lengte in kwarten
  • Geroosterde maïskorrels ter garnering

En zo maak je het:

  1. Zet een ruime pan water op het vuur en knijp daarin 1,5 limoen uit. Voeg ook een flinke snuf zout toe aan het water en breng aan de kook. Was ondertussen de octopus goed onder de koude kraan. Laat de octopus in het kokende water glijden en kook deze voor 1,5 uur op laag vuur.
  2. Maak ondertussen de limoenmayonaise. Doe het sap en de rasp van 1 limoen samen met het ei en 200 zonnebloemolie in een maatbeker en zet je staafmixer op de bodem van de beker. Begin met mixen en trek de staafmixer dan langzaam omhoog. Je zult zien dat je binnen een paar seconden de allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise hebt! Breng je mayo op smaak met zout en zet in de koelkast voor straks.
  3. Verhit 75 ml zonnebloemolie in een klein pannetje op middelhoog vuur. Frituur hierin in een paar delen de bosui krokant en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  4. Maak dan de avocadopuree. Ontpit de avocado’s en haal het vruchtvlees uit de schil. Doe het vruchtvlees samen met het sap van een halve limoen in een maatbeker en blend ook dit glad met de staafmixer. Dek af en zet even apart.
  5. Verhit een grilpan op middelhoog vuur. Haal de octopus na 1,5 uur uit het water en laat even uitdampen. Besmeer de kwarten little gem met zonnebloemolie en gril deze een paar minuten aan iedere kant voor een mooie grilstreep. Zet dan het vuur hoger en smeer ook de octopus tentakels in met wat olie. Gril de tentakels een paar minuten tot ze mooie donkere grilstrepen hebben.
  6. Schep een eetlepel avocadopuree op elk bord en smeer deze schep uit met de bolle kant van de lepel. Maak een quenelle van de limoenmayonaise (of spuit een toefje met een spuitzak) en leg deze op het bord. Dien de octopustentakels op in de avocadopuree. Leg op elk bord een kwart little gem en bestrooi deze met wat zeezoutvlokken. Garneer het geheel met de gefrituurde bosui en geroosterde maïskorrels.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.