Vers van Lau

Global Food Made Local

Geroosterde pompoen-gnocchi in pompoen-roomsaus

met knapperige pancetta en salie

Wauw. Dit jaar heb ik pompoen écht ontdekt, wat een veelzijdige groente is dit! Eerder maakte ik al een gerecht met geroosterde flespompoen en burrata en een lekkere herfstpasta met pompoen. Deze geroosterde pompoen-gnocchi in pompoen-roomsaus met knapperige pancetta en salie is ook weer zo’n knaller! Hij is geweldig lekker op elke herfstige (of winterse) dag, maar ik denk dat ie in de zomer ook top smaakt;-). Hij is romig, verwarmend, rijk aan smaak en heeft een lekkere bite door de crispy bits die erin zitten. De gnocchi maak je van gepofte aardappel en geroosterde pompoen, hemels, I tell you. Je hebt wel ff nodig om ‘m te maken, maar als je krap in de tijd zit kun je ook de home-made gnocchi skippen en de saus maken bij je verse supermarkt-gnocchi.

Hoofdgerecht | 60 min oventijd | 20 min bereidingstijd

Geroosterde pompoen-gnocchi in pompoen-roomsaus

“Gnocchi van gepofte aardappel en geroosterde pompoen”

Ingrediënten

Voor de geroosterde pompoen-gnocchi (4 á 5 personen)

  • 1/2 flespompoen, geschild en in stukken gesneden
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 300 gram bloem
  • zout peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Voor de pompoen-roomsaus

  • 1/2 flespompoen, geschild en in stukken gesneden
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 250 ml bouillon
  • 15 blaadjes salie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes tijm
  • 10 gram peterselie, fijngehakt
  • 100 g pancetta
  • peper en zout

En zo maak je het:

De geroosterde pompoen-gnocchi

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de aardappelen met schil en al in aluminumfolie in en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zowel de pompoenstukken voor de gnocchi, als de pompoenstukken voor de saus mogen ook op de bakplaat. Besprenkel de pompoen met olijfolie en bestrooi met 1/2 theelepel nootmuskaat en wat peper en zout. Schuif voor 60 min in de oven of tot de aardappelen zacht zijn.
  2. Schil de aardappelen en stamp ze samen met de helft van de pompoen helemaal fijn in een kom. Breng de stamp op smaak met zout en peper en kneed dan met de bloem tot je een deegje krijgt wat bijna niet meer plakt. Als je meer bloem nodig hebt voeg je bloem toe.
  3. Maak dan een lange dunne rol van het deeg en snijd deze in kussentjes van 1-2 cm. Je kunt de gnocchi als kussentjes serveren, maar je kunt de kussentjes ook met je duim over de tanden van een vork rollen (leg de vork neer zoals je ‘m op tafel zou leggen en rol elk kussentje van de aanzet af naar buiten). Zo krijgen je gnocchi’s hun karakteristieke vorm.
  4. Leg de gnocchi’s op een met bloem bestoven plank of bord voor straks. Ga nu verder met stap 2 onder de pompoen-roomsaus.

De pompoen-roomsaus met knapperige pancetta en salie

  1. Als je geen geroosterde pompoen-gnocchi maakt, kun je twee dingen doen met de pompoenstukken voor de saus: Óf je roostert ze 60 minuten in de oven (zoals beschreven bij stap 1 van de gnocchi) óf je kookt de stukken 10 minuten in een pannetje water. Als je ze kookt, giet je ze daarna af en bestrooi je ze met nootmuskaat en wat peper en zout. In dit geval vervalt de geroosterde pompoen in je geroosterde pompoen-gnocchi in pompoen-roomsaus, maar het bespaart je wel een hoop tijd.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook een paar minuten aan samen met de tomatenpuree. Blus vervolgens af met de bouillon en voeg ook gelijk de pompoenstukken toe. Breng aan de kook.
  3. Pureer de saus met een staafmixer helemaal fijn en breng op smaak met zout en peper. Voeg de slagroom en balsamicoazijn toe en roer door. Gooi de takjes tijm in de saus en laat de smaken even intrekken.
  4. Verhit in een andere koekenpan ook een klein scheutje olijfolie. Bak de salieblaadjes krokant in de olie en laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Bak dan de pancetta uit en leg ook deze op het keukenpapier.
  5. Zet een grote pan water op met flink wat zout. Kook de gnocchi een paar minuten, totdat ze bovendrijven. Haal ondertussen de tijm uit de saus en voeg de gehakte peterselie toe. Giet de gnocchi af, maar bewaar een soeplepel kookvocht.
  6. Doe de geroosterde pompoen-gnocchi bij de saus en voeg (een deel van de ) soeplepel kookvocht toe, tot je een mooie glanzende saus hebt. Serveer je geroosterde pompoen-gnocchi in pompoen-roomsaus met verkruimelde knapperige pancetta en de gebakken salie.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.