Vers van Lau

Global Food Made Local

Een vegetarische Kerst

Met Nevel Wild Ales Voor een vegetarische Kerst hoef je niet ver te zoeken. Voor Nevel Wild Ales ontwikkelde ik twee feestelijke kerstrecepten met bier in de hoofdrol. Voor de champignon bourguignon gebruikte ik een flesje Nevel Tam, een wild donker bier met kastanje, dat naadloos aansluit bij de aardse […]

Ravioli met gamba in gamba-botersaus

Met mijn verjaardag gingen we uiteten bij Eetkamer Lamens in Ede. Daar kregen we een goddelijke ravioli voorgeschoteld als tussengerecht, gevuld met schaaldieren en geserveerd in een schaaldierensaus. Het is inmiddels een maand geleden, maar die ravioli zit nog altijd in m’n gedachten, ZO lekker! Dennis had afgelopen zondag zin […]

Verschillende bereidingen van pompoen

Wil je een keer een fancy gerechtje serveren? Zet deze verschillende bereidingen van pompoen op het menu! Schrik niet van alle verschillende bereidingwijzen, als je wat krapper in de tijd zit kun je geroosterde pompoenpitten kopen in plaats van dat je ze zelf maakt. Ik vond het leuk om voor […]

Blini met citroen-ricotta en gekonfijte tomaatjes

Je zal niet de enige zijn die dit jaar meer dan twee kerstdagen nodig heeft om Kerst te vieren. Wees gerust, I got you! Ik heb nóg een compleet kerstmenu voor je uitgedacht. Dit Italiaanse kerstmenu is hét menu waar jij dit jaar mee wil afsluiten. Hij zit bomvol lekkere […]

Ravioli met geroosterde paprika in salie-botersaus

Als je me al even volgt weet je inmiddels dat ik DOL ben op boter en GEK op pasta. Die gouden combinatie kan in jouw (kerst)diner natuurlijk niet ontbreken. Daarom heb ik deze ravioli met geroosterde paprika in salie-botersaus bedacht. De combinatie tussen de geroosterde paprika, de romige ricotta, het […]

Kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus

Deze kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus is een heerlijk licht hoofdgerecht voor de feestdagen. Top voor wanneer je er al 2 kerstdagen op hebt zitten of wanneer je al een paar gangen achter de kiezen hebt. Het voordeel van kabeljauwstaart is dat deze iets steviger is dan kabeljauwhaas én hij […]

Tirami-pouce

Sommige dingen horen gewoon bij elkaar. Belle en het Beest, Tom en Jerry, boerenkool en rookworst, Italiaans eten en tiramisu! En laten we eerlijk zijn: een bak tiramisu op tafel is natuurlijk suuuuperlekker, maar het staat niet zo chique op je kerstdinertafel. Ik heb de onafscheidelijke oranje lekkernij van een […]

Aguachile van schelvis met tostada’s

Na alle inspiratie die ik heb opgedaan in Mexico heb ik een kerstmenu samengesteld met een Mexicaans tintje. Het eerste gerechtje: aguachile van schelvis met tostada’s! Op vakantie aten we traditionele aguachile met gamba’s, maar helaas zwemmen er geen gamba’s in de Noordzee, dus zo ook geen verse gamba’s voor […]

Gepofte zoete aardappelsoep met chipotle

en limoen-korianderroom Deze gepofte zoete aardappelsoep met chipotle en limoen-korianderroom is comfortfood op z’n chique! Serveer ‘m als voor- of als tussengerecht, bijvoorbeeld in een Mexicaans (kerst)menu zoals hieronder staat beschreven. De spice-liefhebbers zullen helemaal in hun nopjes zijn met dit gerechtje. Heb je koriander-haters aan tafel? Skip de koriander […]

Gegrilde octopus met avocadopuree

little gem, gefrituurde bosui, limoenmayonaise en geroosterde maïs Mijn grote inspiratiebron voor deze gegrilde octopus met avocadopuree? De allerrrrrrrlekkerste taco’s die we aten op Isla Holbox. Dit gerecht is een soort minivakantie naar een zonnig oord, maar dan gewoon bij jou thuis, misschien wel aan het kerstdiner. Bestel de octopus […]

Zwarte churro met salted-caramel ijs

Sluit je (kerst)diner af met dit klapstuk: zwarte churro met salted-caramel ijs! Het ijs maak je zónder ijsmachine en de romigheid ervan zal je niet teleurstellen. Het kost je bijna geen tijd, want je maakt alleen de basis voor het ijs. Dit schuif je je vervolgens in de vriezer, zonder […]

Tom Yum-Khappuccino

Deze Tom Yum-Khappuccino is de opener van het Thaise kerstmenu! Het hele menu vind je hieronder. Dit amusesoepje is een hele fijne combinatie tussen de pittige Thaise Tom Yum en de zachtere romige Tom Kha. Zo heb je in elk soepje voor ieder wat wils. Omdat je het Kha-gedeelte opschuimt […]

Deconstructed Pad Thai

Toen ik inmiddels meer dan 11 jaar(!) geleden in Thailand op vakantie was -man, ik word oud-, kon je me voor één gerecht echt wakker maken: Pad Thai! Ik at ‘m als ontbijt, lunch en avondeten en het is nog steeds een van mijn favoriete Thaise gerechten. Deze deconstructed Pad […]

Crying tiger en Thaise aubergine

Vegetariërs én vleesliefhebbers aan één tafel? Serveer deze crying tiger en Thaise aubergine! De legende achter de crying tiger blijft mysterieus, maar een van de verhalen is zeker het delen waard. Mijn favoriete versie: een tijger moest huilen omdat de jager zijn koe had gestolen: the crying tiger. Bij dit […]

Mango sticky rice 2.0

In veel Aziatische landen doen ze niet echt aan desserts zoals wij die hier kennen. In Thailand is bijvoorbeeld mango sticky rice een heel bekend nagerecht, maar dit is niet meer dan plakrijst met mango erbovenop. Veel mensen vinden het erg lekker, maar het staat niet zo chique op je […]

Disaronno Orange stoofperen

Het is bijna Kerst! Dat betekent: lekker eten. Heel. Veel. Lekker eten. Zoals deze Disaronno Orange stoofperen!! Misschien laat je je dit jaar tijdens Kerst lekker verwennen, of misschien pak je juist hélemaal uit dit jaar. Wat je ook doet: ik heb de komende dagen heel veel smakelijks voor je. […]

Tomatenrisotto met geroosterde paprika

salie en pangrattato Deze tomatenrisotto met geroosterde paprika, salie en pangrattato móet je proberen! Hij is lichter dan de meeste risotto’s omdat er geen boter en kaas doorheen gaat. Ik hoor je al denken: “Maar dat maakt risotto toch juíst lekker?” Klopt. Meestal dan, proef deze maar! Je kookt de […]