Vers van Lau

Global Food Made Local

Gepofte zoete aardappelsoep met chipotle

en limoen-korianderroom

Deze gepofte zoete aardappelsoep met chipotle en limoen-korianderroom is comfortfood op z’n chique! Serveer ‘m als voor- of als tussengerecht, bijvoorbeeld in een Mexicaans (kerst)menu zoals hieronder staat beschreven. De spice-liefhebbers zullen helemaal in hun nopjes zijn met dit gerechtje. Heb je koriander-haters aan tafel? Skip de koriander dan en maak een limoenroom. En aardappels poffen duurt best wel even, maar als je daar geen tijd voor hebt, heb ik een supertip voor je. Je hebt daar wel een magnetron voor nodig, dus als je die niet hebt moet je een beetje tijd maken ;-). Ga je voor de korte bereidingstijd? Start dan bij stap 2.

Voor-/tussengerecht | 35 tot 75 min bereidingstijd

KERST VAN LAU | Mexicaans menu

gepofte zoete aardappelsoep met chipotle

“De spice-liefhebbers zullen helemaal in hun nopjes zijn met dit gerechtje”

Ingrediƫnten

Voor 6 personen

  • 1 zoete aardappel, gewassen en rondom ingeprikt met een vork
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel chipotlepeperflakes (je kunt ook 1 fijngehakte chipotlepeper in blik gebruiken)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1 puntpaprika, in stukken
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 ml slagroom
  • sap en rasp van 1 limoen
  • 2 gram korianderblad
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de ingeprikte zoete aardappel met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Wikkel de zoete aardappel in aluminumfolie en leg deze op een bakplaat. Schuif de bakplaat voor 60 min in de oven totdat de aardappel lekker zacht is. Ondertussen kun je verder met de volgende stappen.
  2. Heb je niet zoveel tijd? Leg de ingeprikte zoete aardappel dan (ZONDER aluminiumfolie) voordat ie de oven in gaat in een bakje met 1 eetlepel water. Leg de deksel er los op en schuif het bakje voor 7 min in de magnetron op de hoogste stand. Draai de zoete aardappel halverwege om. Volg dan de stappen bij punt 1. De zoete aardappel hoeft nu maar 20 minuten in de oven.
  3. Fruit ondertussen de ui aan in een soeppan in een eetlepel olijfolie samen met de chipotlepeper, de paprikapoeder, komijnpoeder en korianderpoeder. Voeg de puntpaprika toe en bak even mee.
  4. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Als de zoete aardappel zacht is, snijd je deze in stukken. Doe deze bij de bouillon en kook even mee. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  5. Voor de limoen-korianderroom verwarm je de slagroom samen met het sap en de rasp van de limoen en het korianderblad zachtjes in een steelpannetje. Zorg dat de room niet gaat koken. Schrik niet als je room in de schift schiet! Als de room warm is pureer je deze met de staafmixer, het wordt dan weer een glad mengseltje.
  6. Dien de gepofte zoete aardappelsoep met chipotle en limoen-korianderroom op in een diep bord. Doe dit door eerst de soep in te schenken en daarna voorzichtig de room erin te druppelen. Eventueel kun je een prikker door de druppeltjes heen trekken voor een marmer-effect.
  7. Smakelijk!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.