Vers van Lau

Global Food Made Local

Spinazie-ricotta ravioli in tomatensaus

met kappertjes

Spinazie-ricotta ravioli wordt vaak ondergedompeld in een rijk roomsausje. Lekker? Ja zeker! Zwaar? Heeeel erg. Zelf ravioli maken is niet moeilijk, maar het kost wel wat meer tijd. Met de juiste tools maak je het jezelf een stuk makkelijker. Heb je geen tijd én geen tools, koop dan de lekkerste spinazie-ricotta ravioli die je kunt vinden :). De saus staat binnen een kwartiertje op tafel! Deze spinazie-ricotta ravioli in tomatensaus met kappertjes heeft de lekkerste balans tussen romig, rijk, zout en zoet. Daarbij is ie niet zo zwaar, dus je houdt ruimte voor een toetje ;-). Dit amaretto sour toetje bijvoorbeeld!

Hoofdgerecht | 15 of 75 min bereidingstijd

spinazie-ricotta ravioli in tomatensaus

“Rijk en romig, maar toch licht”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

Voor de spinazie-ricotta ravioli

  • 200 gram pastabloem
  • 2 eieren
  • 300 g wilde spinazie zonder steeltjes, gewassen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 150 g ricotta
  • 50 g parmezaanse kaas
  • 3 tenen gekonfijte knoflook, fijngehakt + gekonfijte knoflookolie

Voor de tomatensaus met kappertjes

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 chilipeper, in dunne ringetjes
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 blik goede tomatenpulp van 400 ml (bijvoorbeeld Mutti polpa)
  • 200 ml water
  • 5 gram peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout
  • parmezaanse kaas ter garenering

En zo maak je het:

De spinazie-ricotta ravioli

  1. Begin met het maken van het pastadeeg. Vorm een bergje van je pastabloem en maak hierin een kuiltje met je vingers. Breek de eieren in het kuiltje en voeg een scheutje olijfolie toe en een klein beetje zout. Kneed tot een soepel deeg (voeg eventueel wat water toe) en laat afgedekt 10 minuten staan. Rol het deeg dan uit tot een paar dunne lappen (het liefst met de pastamachine).
  2. Konfijt voor de vulling eerst de knoflook; dit geeft een heerlijke diepe smaak aan je ravioli. Mocht je iets krapper in de tijd zitten, dan kun je ook 1 teen fijngehakte rauwe knoflook gebruiken. Ga in dat geval verder bij stap 3. Verwarm de oven voor op 210 graden. Haal de velletjes van 3 tenen (of een hele bol) knoflook af en doe de tenen in een klein ovenschaaltje of ovenbestendig pannetje. Giet hier olijfolie op totdat de tenen helemaal onder staan. Schuif je schaaltje in de oven voor 30-45 minuten tot de tenen knoflook mooi gekarameliseerd en lichtbruin van kleur zijn.
  3. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak hierin de spinazie samen met de fijngehakte knoflook tot de spinazie is geslonken en het meeste vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Laat de spinazie wat afkoelen en knijp dan het overgebleven vocht er zoveel mogelijk uit. Hak de spinazie fijn en doe in een kom.
  4. Voeg vervolgens de ricotta toe aan de kom met spinazie. Doe ook de parmezaanse kaas erbij en de fijngehakte gekonfijte knoflook (of anders 1 teen fijngehakte rauwe knoflook). Voeg tot slot 2 eetlepels olijfolie toe (van de gekonfijte knoflook als je die hebt gemaakt) en breng op smaak met peper en zout.
  5. Bebloem je aanrecht en leg daar je lappen pastadeeg op. Schep met een kleine lepel bergjes vulling op een lap pastadeeg. Laat genoeg ruimte tussen de bergjes vulling. Wanneer je de hele lap hebt gevuld dek je deze af met nog een lap deeg (met de bebloemde kant naar boven). Druk rondom de vulling goed aan en snijd of druk dan je ravioli’s uit. Leg ze op een met bloem bestoven werkblad.

De tomatensaus met kappertjes

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en knoflook toe en fruit een paar minuten aan. Doe dan de kappertjes, chilipeper en tomatenpuree erbij en bak even mee om de tomatenpuree te ontzuren.
  2. Blus het geheel af met 1 blik tomatenpulp. Vul je lege blik voor de helft met water en voeg toe aan de pan. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  3. Kook vervolgens je verse ravioli in een pan met zout water in een paar minuten gaar (tot ze gaan drijven). Voeg deze toe aan de saus en schep voorzichtig om.
  4. Dien de spinazie-ricotta ravioli in tomatensaus met kappertjes op en garneer met de verse peterselie en parmezaanse kaas.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.