Vers van Lau

Global Food Made Local

Lasagne al ragù

Misschien zegt lasagne bolognese je meer dan lasagne al ragù, maar bolognesesaus is eigenlijk een beetje de foe yong hai van Italië. Daarmee probeer ik te zeggen dat ze in China geen foe yong hai kennen en in Italië geen bolognese 😉 Sommige gerechten zijn gewoon het allerlekkerst op de manier waarop ze van origine bedoeld zijn, zo ook de lasagne al ragù. Neem wel even de tijd, want hoe langer de saus opstaat, des te lekkerder je lasagne wordt. Zorg ervoor dat je het gehakt goed bruin bakt van te voren, dit zorgt voor veel meer smaak. Maak dit gerecht in het weekend of een dag van te voren en geniet!

Hoofdgerecht | 120 minuten (of langer) bereidingstijd

lasagne al ragù

“Traditioneel is écht het allerlekkerst”

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
  • 1 winterwortel, fijn gesneden
  • 500 gram half-om-half gehakt, rul en goed bruin gebakken
  • 5 takjes tijm, gerist
  • 1 eetlepel majoraan
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • olijfolie
  • 1 blik tomatenpulp of passata
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 600 ml melk
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 1 pak verse of gedroogde lasagnebladen
  • 1 bol mozarella, in kleine stukjes gescheurd
  • 100 gram parmezaan, geraspt

En zo maak je het:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in de diepe braadpan op middelhoog vuur (waarin je zojuist het gehakt hebt gebakken) en fruit de ui aan met wat zout. Voeg vervolgens de knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak rustig mee.
  2. Voeg vervolgens de tijm, majoraan en oregano toe samen met de tomatenpuree. De tomatenpuree moet ontzuren, dus je kunt dit het beste een paar minuten meebakken. Doe daarna de gehakt erbij.
  3. Blus het geheel af met de rode wijn en de tomatenpulp. Doe er een runderbouillonblokje bij en roer nogmaals goed om. Zet het vuur laag en leg de deksel half op de pan, laat minimaal een uur zachtjes pruttelen. Hoe langer je de saus op het vuur laat staan, des te lekkerder deze wordt. Neem dus vooral je tijd! Breng de saus op smaak met zout en peper.
  4. Maak ondertussen de bechamelsaus. Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur en voeg de bloem toe. Laat de bloem rustig garen, neem je tijd ;-). Zet het vuur iets hoger en voeg beetje bij beetje de melk toe. Breng de saus aan de kook en zet dan het vuur weer laag. Blijf roeren totdat de saus wat ingedikt is, breng ‘m dan op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  5. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven-onderwarmte)
  6. Nu is het tijd om de lasagne op te bouwen! Begin met een schepje gehaktsaus op de bodem van een diepe ovenschaal en leg daarop een laag lasagnebladen. Schep hierop een laagje bechamelsaus, vervolgens weer een laag gehaktsaus, lasagnebladen etc etc. Eindig met een laag lasagnebladen en een dikkere laag bechamel. Top af met mozarella en versgeraspte parmezaanse kaas.
  7. Schuif de lasagne voor 30-45 minuten in de oven totdat deze bovenop mooi gekleurd is. Serveer ‘m niet gloeiendheet, maar laat ‘m 15 minuten staan (als dat lukt;-)). Enjoy!

Laat me hieronder weten wat je van dit recept vindt!

Tip: Fan van deze klassieker? Dan ga je deze Franse uiensoep ook heerlijk vinden!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.