Vers van Lau

Global Food Made Local

Fried rice met yakitori paddenstoelen

Toen ik een aantal jaar terug in Sri Lanka was heb ik ontzettend veel fried rice gegeten. Met gemak verslond ik een paar keer per dag een bord van die boterige, knapperige en tegelijkertijd fluffy rijst. Mijn tripje naar dit prachtige land is de grootste inspiratie geweest voor mijn versie van fried rice. Een ander tripje bracht mij naar Japan (naja; eigenlijk bracht mijn moeder mij naar Japan). Japan staat bekend om haar yakitori kip. De lak die op de kip gaat is lekker plakkerig, zout, zoet, zuur; hij heeft het allemaal. Dat lakje heb ik nu gebruikt om een vegetarische yakitori te maken. En hoewel ik geen prikkers meer had om de paddenstoelen aan te rijgen, was de smaak er niet minder om! Wil je een avondje comfort food? Maak dan dit fusion gerechtje van fried rice met yakitori paddenstoelen, plof op de bank, gooi je beentjes omhoog en geniet!

Hoofdgerecht | 30 min bereidingstijd

Fried rice met yakitori paddenstoelen

“Wil je een avondje comfort food? “

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 100-150 gram basmati rijst, gekookt en afgekoeld
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 cm gember, geraspt
  • zonnebloemolie
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 winterpeen, in kleine stukjes
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • 1 rode puntpaprika, in kleine stukjes
  • 2 portobello’s, ingesmeerd met zonnebloemolie
  • 200 gram oesterzwammen, ingesmeerd met zonnebloemolie
  • sojasaus
  • 8 eetlepels mirin
  • 4 eetlepels rijstwijnazijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 5 gram koriander, grofgehakt

En zo maak je het:

  1. Maak eerst de lak voor de yakitori paddenstoelen. Verwarm in een steelpannetje 8 eetlepels sojasaus, 8 eetlepels mirin, 4 eetlepels rijstwijn en 2 eetlepels bruine suiker en breng aan de kook. Laat de lak indikken tot bijna stroopdikte en haal dan van het vuur. Zet apart.
  2. Verhit een grilpan op hoog vuur en gril hierin de portobello’s en oesterzwammen tot ze mooie grilstrepen hebben aan beide kanten. Leg op een bord en laat de grilpan nog even staan.
  3. Verhit dan een wok op hoog vuur met een scheut zonnebloemolie. Bak hierin de ui, knoflook, gember, korianderpoeder en komijnpoeder aan. Voeg de stukjes wortel toe en bak even mee.
  4. Voeg dan in delen de boter toe samen met delen rijst, zodat je de rijst goed knapperig kunt bakken. Laat gerust de rijst even bakken voordat je het omschept, zodat je échte crispy bits krijgt in je rijst.
  5. Als de rijst goed knapperig is voeg je de paprika en doperwten toe, gevolgd door een flinke scheut sojasaus. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Doe de paddenstoelen terug in de grilpan en giet of smeer de yakitori-lak over de paddenstoelen. Hussel nog even om zodat alle kanten bedekt zijn met de lak en de paddenstoelen nog even op kunnen warmen.
  7. Dien de fried rice met yakitori paddenstoelen op en garneer met wat verse koriander. Smakelijk!

Zin in nog meer fusion gekregen? Maak deze fusion mezze tafel!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.