Vers van Lau

Global Food Made Local

Pita bowl met bloemkool in miso-jus

met gepekelde groenten met tijm en sumak, falafel en tahin-citroenyoghurt

Da’s een hele mond vol hè! In mijn maandagrubriek op Instagram vroeg ik wat ik deze week eens zou gaan koken met bloemkool en citroen. M’n volgers mochten nog één ingrediënt kiezen en omdat er zoveel leuke ideetjes binnenkwamen heb ik zowel de voorstellen miso, als tijm, als tahin verwerkt in mijn recept met bloemkool en citroen. En hij is lekker geworden joh! En tegelijkertijd zo simpel. Perfect voor een warme zomerdag. Voor de snelheid kocht ik de falafel bij de Syrische supermarkt bij ons om de hoek! Zo staat deze pita bowl met bloemkool in miso-jus binnen een halfuurtje op tafel. Smakelijk!

Hoofdgerecht | 35 minuten bereidingstijd

Pita bowl met bloemkool in miso-jus

“Een hele mond vol, maar supersnel klaar!”

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 pita’s
  • 1/2 bloemkool, in roosjes
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 1/2 winterpeen, in dunne halve plakjes
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel sumak
  • 5 takjes tijm, gerist
  • 50 gram boter,
  • 1,5 eetlepel miso
  • 10 falafels (bijvoorbeeld van de Turkse supermarkt)
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels tahin
  • 1/2 citroen, sap en rasp
  • 5 eetlepels water
  • zout en peper
  • olijfolie

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de bloemkoolroosjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Hussel om en schuif voor ongeveer 25 min in de oven. Schep halverwege de baktijd om.
  2. Maak ondertussen de gepekelde groenten. Doe de ui samen met de wortel, rode wijnazijn, olijfolie, tijm, sumak en wat peper en zout in een kom en roer goed om. Laat even staan.
  3. Voor de tahin-citroenyoghurt meng je de yoghurt samen met de tahin, een eetlepel olijfolie, het citroensap en de rasp en twee eetlepels water. Breng op smaak met wat zout en zet apart.
  4. Laat de boter smelten in een pannetje op middelhoog vuur totdat deze een beetje bruin begint te worden, voeg dan de miso toe en roer goed. Zet het vuur laag en voeg 3 eetlepels water toe. Zet het vuur uit.
  5. Bak de falafel in een koekenpan in een scheutje olijfolie goudbruin.
  6. Warm tegen het einde van de baktijd van de bloemkool de pita’s op in de oven.
  7. Haal de pita’s en de bloemkool uit de oven. Giet de miso-jus over de bloemkool en hussel goed om.
  8. Leg een pita op het bord en daaromheen de bloemkool in miso-jus, wat gepekelde groenten en de falafel. Besprenkel het geheel met de tahin-citroenyoghurt en serveer je pita bowl met bloemkool in miso-jus direct.

Gek op bowls? Maak deze pokébowl met ebi tempura!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.