Vers van Lau

Global Food Made Local

Pasta met gerookte sardines

Misschien heb je de hype voorbij zien komen op Instagram of TikTok: gerookte sardines in blik. Wat mij betreft een regelrechte hit. Het idee is dat je een blikje sardientjes opent, afdekt met ongebleekt keukenpapier (zorg dat de olie goed in het keukenpapiertje trekt) en vervolgens in de fik steekt. […]

Libanees brood met gehakt en koolrabisalade

Dit recept voor Libanees brood met gehakt en koolrabisalade is een echte topper. Vooral geschikt wanneer je geen zin of geen tijd hebt om te koken. Waarom? Binnen 15 minuten staat het al op tafel. Het gehakt is lekker kruidig en pittig en de koolrabisalade vult het gerecht perfect aan: […]

Pasta all’Amatriciana

Joe! Blijkbaar was het weer tijd voor een pastareceptje. De pastarecepten vliegen je hier om de oren hoor (sorry, not sorry). Dit keer een verrrrrrrukkelijke pasta all’Amatriciana uit Rome. Je kunt het zien als het zusje van de carbonara. Hij is wat minder zwaar, bevat meer groente en lekker pittig […]

Pasta alla Norma 2.0

Jongens, houd je vast: met deze pasta alla Norma 2.0 blaas je je gasten van hun stoel af! En dat is geen geintje. Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik gek ben op knapperig eten. Als je me nog niet zo goed kent… Ik ben zo’n […]

Gyoza salade

Suuuupersnel, suuuupermakkelijk en ook nog eens suuuuperlekker: dat is deze gyoza salade. Hij is knapperig, smaakvol, voedzaam en voor je het weet staat ie op tafel. Schrik niet van de ingrediëntenlijst, want het meeste heb je waarschijnlijk gewoon in huis. En anders is een ritje naar de toko zo gemaakt. […]

Crispy aardappel-tonijnsalade

Weer of geen weer: deze crispy aardappel-tonijnsalade wordt jouw nieuwe go-to zomermaaltijd. Deze maaltijdsalade met tonijn is voedzaam, maar toch licht en heeft alles om je smaakpapillen op hol te laten slaan. Je bakt de aardappel supercrunchy in de oven en in een handomdraai is de basis klaar. Daarna hoef […]

Jackfruit roti

Een hele tijd geleden schreef ik recepten in een boekje, gewoon voor de fun. Zo ook deze jackfruit roti. Hij heeft een tijdje in het archief gezeten, maar deze knaller verdient een podium, dus here we are. Als je vindt dat roti al-tijd mét kip moet zijn, dan ga ik […]

Gebakken gnocchi puttanesca

Een tijdje terug deelde ik dit recept voor linguine alla puttanesca. Die goddelijke saus gaan we gebruiken om dit recept voor gebakken gnocchi puttanesca te maken. In een vispasta hoor je officieel geen kaas te gebruiken en gnocchi bakken is eigenlijk ook uit den boze, maar als we toch al […]

Cherrytomatenpasta met ansjovis en gochujang

“Maandag pastadag” dacht ik toen besloot dit receptje online te zetten. Nu heb ik nieuws voor je Lau: het is dinsdag. Toch verwarrend die paasdagen, ha! Anyway, deze cherrytomatenpasta met ansjovis en gochujang is er eentje hoor. Alle smaken van het palet komen langs en hij staat binnen no-time op […]

Cajun shrimp taco’s met mangosalsa

De lente komt er nu echt aan (ookal lijkt het vandaag helemaaaaaal niet zo). Daarom vond ik het wel weer tijd worden voor een zomers receptje. Wat dacht je van deze cajun shrimp taco’s met mangosalsa? Ze zijn kruidig, licht pittig, zoet, knapperig en hebben een licht zuurtje. De koriander […]

Zalm teriyaki met knapperige broccoli

Een echte klassieker, deze zalm teriyaki met knapperige broccoli. Als mama vroeger wilde weten waar we zin in hadden, antwoordde ik 9/10 keer: “zalm teriyaki”. En dat zei ik niet zomaar… nostalgie! Dit Japanse gerecht is comfortfood van de bovenste plank. Het is makkelijk, snel en of je het nu […]

Geglaceerde gochujang worteltjes

Met deze geglaceerde gochujang worteltjes blaas je iedereen aan tafel omver. Ik serveerde dit bijgerecht naast de butter bloemkool van Beaufood met wat naan, mangochutney en raita (zie dit recept, stap 4) on the side. Dit recept is makkelijk te maken, ontzettend kleurrijk en zit bommetjevol smaak (misschien snap je […]

Dauphiné-ravioli met paddenstoelen

en gebonden beurre noissette Deze Franse ravioli is razend populair in New York en dat is niet zomaar. Zeg nou zelf: hier wil je toch graag je tanden inzetten? Dauphiné-ravioli wordt traditioneel geserveerd als losse kussentjes die gevuld zijn met heel heel heel veel kaas. Een echte kaasfan ben ik […]

Knapperige chili chicken taco’s

Een échte zomerknaller, midden in de winter? Why the heck not. Met dit knapperige chili chicken taco’s recept luid je jouw weekend gegarandeerd goed in. De frisse salade van cherrytomaatjes, venkel, wortel en radijs en het romige laagje crème fraîche geven je knapperige chili kip het smakelijkste bedje dat het […]

Een vegetarische Kerst

Met Nevel Wild Ales Voor een vegetarische Kerst hoef je niet ver te zoeken. Voor Nevel Wild Ales ontwikkelde ik twee feestelijke kerstrecepten met bier in de hoofdrol. Voor de champignon bourguignon gebruikte ik een flesje Nevel Tam, een wild donker bier met kastanje, dat naadloos aansluit bij de aardse […]

Zilvervliesrisotto met halloumi

en aubergine Het is hier een tijdje stil geweest, maar ik ben terug! Iets met andere prioriteiten en weinig inspiratie;-). Maar niet getreurd: de inspiratie is terug en ik heb een meeeeega lekker en verantwoord herfstreceptje voor je: zilvervliesrisotto met halloumi en aubergine. Geïnspireerd door mijn laatste kooksessie met Jessica, […]

Gebakken gnocchi met cherrytomaten

en courgette De ontdekking van de eeuw? Naja… voor mij dan: gnocchi bakken! Deze gebakken gnocchi met cherrytomaten en courgette heeft de laatste tijd dan ook al een paar keer op het menu gestaan. Hij is lekker snel klaar, supermakkelijk te maken en ook nog eens gezond. Ik maakte ‘m […]

Piri piri pompoen

met citroen pangrattato en basilicum Met het piri piri olietje dat je normaal op een Portugees kippetje smeert maak je de allerlekkerste piri piri pompoen! Je hoeft de pompoen alleen in plakken te snijden – dus geen gedoe met schillen, te besprenkelen met de olie en ‘m in de oven […]

Romige doperwtenrisotto met ricotta en citroen

Het is volop zomer jongens! We kunnen er niet meer omheen. Als echte kaaskop heb ik een beeeetje een haat-liefdeverhouding met deze tropische temperaturen – klagen over het weer zit nou eenmaal in onze natuur he? Maar, dat mag de pret niet drukken. We leven buiten, borrelen buiten, eten buiten, […]

Noedels met knapperig gehakt

met aubergine, portobello en broccoli Noedels: dé oplossing voor wanneer je gezond wil eten en toch lekker snel klaar wil zijn in de keuken. Deze noedels met knapperig gehakt, aubergine, portobello en broccoli zijn een mooi voorbeeld hiervan. De saus maak je in een oogwenk en je hoeft eigenlijk alleen […]

Gezonde frozen carrotcake bars

Laatst maakte ik deze gezonde frozen carrotcake bars. Ze zijn glutenvrij, je kan ze lactosevrij/vegan maken én ze zijn ook nog eens suikervrij. Ohja: lekker zijn ze ook, laten we dat vooral niet vergeten;-). Een heerlijk tussendoortje voor de warme lente- en zomerdagen, zonder dat je je schuldig hoeft te […]

Libanees platbrood met oesterzwammenshoarma

En ingelegde rode ui en knoflook-yoghurtsaus Soms heb je zin in iets ongezonds. Dat is gewoon zo. Het zou mooi zijn als je iets op tafel kunt zetten wat ongezond lijkt, maar stiekem bijna alleen maar groente is. Toch? Maak mijn Libanees platbrood met oesterzwammenshoarma! De oesterzwam scheur je in […]

Snelle ramen met katsu kip

En soja eieren Het liefst maak ik alles zoveel mogelijk from-scratch: zoals je misschien weet vind ik het heeerlijk om lekker in de keuken te klooien. Maar, ik snap dat jij waarschijnlijk geen zin hebt om op een doordeweekse dag 3 uur in de keuken te staan voor een bakkie […]

Romige cherrytomatenpasta met spinazie

Ik ben terug! Met een nieuw pastarecept!;-) De afgelopen weken was ik druk met andere opdrachten en ik had weinig inspiratie voor nieuwe gerechtjes. Ik vroeg m’n Instagramvolgers vorige week om wat extra inspo en dat hielp! Ik heb weer een aantal leuke recepten op de planning staan de komende […]

Romige preipasta

met doperwtjes, basilicum en pangrattato Ik denk dat we wel kunnen stellen dat ik het allerliefste pasta maak. Komt mede doordat Dennis zo dól is op pasta dat hij het liefst zes keer per dag pasta eet ongeveer (niet overdreven;-)). Nee maar ff serieus nu: Je zou het niet denken, […]

Bao buns met hoisin aubergine

en frisse venkel-komkommersalade Deze bao buns met hoisin aubergine zijn het beste vegan alternatief voor de bekende peking duck buns. De hoisin geeft de aubergines de heerlijke karakteristieke smaak, die perfect tot z’n recht komt met een frisse venkel-komkommersalade als tegenhanger. De aubergine is lekker crispy, wat je nog even […]

Romige citroenpasta met asperges en zalm

Op zoek naar last-minute Paasinspiratie? Of gewoon een lekker gerechtje voor een zonnige lentedag? Deze romige citroenpasta met groene asperges en zalm is jouw date voor de avond (of middag;-))! De saus is rijk, maar toch fris en de zalm is een lekkere zilte tegenhanger in het gerecht. De asperges […]

Auberginesalade met serranoham en burrata

Deze auberginesalade met serranoham en burrata is een échte allrounder. Eet ‘m als lunch, bijgerecht, lichte maaltijd, als onderdeel van een uitgebreide (Paas)brunch of als voorgerecht tijdens een lekker lentedinertje. De zoute serranoham is in perfecte balans met de supercreamy burrata, de zoete balsamico crème en de knapperige pijnboompitjes. De […]

Burnt bruschetta

Burnt bruschetta. Een van m’n all-time-favourites als het aankomt op voorgerechtjes. Snel klaar, uuuuultra smaakvol en zeg nou eerlijk: dit is toch echt een sexy gerechtje? Wij begrijpen elkaar. Vorig jaar met Pasen werkte ik aan een Italiaans lunchmenuutje, waarvan deze onderdeel uitmaakt. Serveer ‘m als voorgerecht of als onderdeel […]

Snelle roerbaknoedels met sticky tempeh

Wil je snel klaar zijn vanavond? Wat dacht je van deze snelle roerbaknoedels met sticky tempeh? Lekker met gebakken paprika, rode ui en prei, zodat je geen vitamientjes te kort komt. De tempeh is suuupercrunchy en je topt ‘m af met (vegetarische) oestersaus. Zo wordt ie écht lekker sticky. Wist […]

Geschroeide prei met citroen en walnoten

Een superfeestelijk bijgerecht dat ook nog eens snel op tafel staat. Als je net als ik gek bent op prei dan móet je mijn geschroeide prei met citroen en walnoten proberen! Afgelopen zomer maakte ik regelmatig geblakerde prei op de BBQ. Echt ongelooflijk hoe lekker prei wordt als je ‘m […]

Geroosterde bloemkool met za’atarboter

Laatst at ik voor het eerst de bladeren van bloemkool. Dit stond in een recept van Ottolenghi, dus ik wíst zeker dat het lekker moest zijn. En dat was het! Vanaf nu gooi ik ze nooit meer weg. Inspiratie voor mijn nieuwe recept kwam dan ook van mijn grote held. […]

Pasta met venkelworst in tomatensaus

Wekelijks een pastarecept op je scherm? Got your back! Gisteren maakte ik pasta met venkelworst in tomatensaus en die was goehoeeeed. Bij de slager zag ik de venkelworst al vaker naar me loeren, maar ik nam ‘m van de week voor het eerst mee. En dat was het zeker waard, […]

Orzo met gepofte aubergine

za’atar-citroenyoghurt, ingelegde citroen en chiliwalnoten Let op lieve mensen! Deze orzo met gepofte aubergine gaat je van je stoel blazen! Verras je gasten in het weekend met deze smaakexplosie of maak ‘m doordeweeks voor je gezin. Weinig effort en groots resultaat! De aubergines gooi je zó in de oven, hoef […]

Pasta met spruitjes

in ‘Nduja-cherrytomatensaus en citroenpangrattato Het spruitjes seizoen is in volle gang! Op een gure winterdag kun je vast wel een beetje zon op je bord gebruiken. Dat heb ik voor je! Laat je verleiden door deze pasta met spruitjes in ‘Nduja-cherrytomatensaus en citroenpangrattato. De saus is rijk, de gebakken spruitjes […]

Vegan tonijnsalade van kikkererwten

Oké. Laat ik allereerst even je verwachtingen bijstellen. Hoewel deze vegan tonijnsalade van kikkererwten écht heel lekker is en nét echt lijkt, zullen kritici altijd zeggen dat het niet the-real-deal is. En dat begrijp ik hè. Vis is vis en kikkererwten zijn nog steeds gewoon kikkererwten. Maar als je net […]

Venkel tarte tatin

met sinaasappelkaramel, parmezaanse kaas en pistache Laatst maakte ik een uien tarte tatin met ansjoviskaramel en die was hemels! Gister had ik een creatieve uitspatting en précies de juiste ingrediënten in huis om een verrrrrrukkelijke venkel tarte tatin op tafel te zetten. Ook weer zo’n fijne hartige maar toch zoete […]

Foolproof vegetarische pasta carbonara

met paddenstoelen (ook voor paddenstoelhaters) Pasta carbonara is en blijft een moeilijk gerecht als het aankomt op ingrediënten én bereidingswijze. “Hoe krijg je nou zo’n lekker romige saus zónder room?” En “Ik krijg altijd een soort scrambled eggs als ik ‘m met eieren maak?!” Zijn de belangrijkste redenen dat mensen […]

Franse uiensoep met wijn

Blijkbaar zit ik in een uienfase, haha! Het vorige recept dat ik uploadde was een heerlijke uien tarte tatin met, jawel, ansjoviskaramel! Ab-so-luut de moeite waard om te proberen. Maargoed, we dwalen af. Franse uiensoep met wijn hadden we het over. Dit is er eigenlijk eentje uit het archief, want […]

Uien tarte tatin met ansjoviskaramel

Ik kan me voorstellen dat uien tarte tatin met ansjoviskaramel een beetje gek klinkt. Maar zet de ingrediënten maar vast op je boodschappenlijstje, want dit wíl je gewoon bij de borrel dit weekend! De bijzondere karamel in deze tarte tatin is een goed voorbeeld van zo’n typische zout-zoetcombinatie die echt […]

Mexicaanse bonenburrito

Lieve mensen, laten we het eens over burrito’s hebben. Want de burrito’s die in van die pleur-alles-door-elkaar pakjes in de supermarkt liggen zijn natuurlijk geen echte Mexicaanse originals. Met mijn Mexicaanse bonenburrito probeer ik zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Dat betekent: kaas ín de burrito in plaats […]

Linguine alla puttanesca

Deze linguine alla puttanesca is geïnspireerd door het traditioneel Italiaanse recept van de Nonna van mijn schoonzusje Suus! Toen ik in mijn studententijd in Amsterdam woonde maakte Suus regelmatig deze geweldig lekkere pasta voor mij en m’n broer in haar gezellige appartementje in de Baarsjes. Nu, een aardig tijdje later […]

Ravioli met gamba in gamba-botersaus

Met mijn verjaardag gingen we uiteten bij Eetkamer Lamens in Ede. Daar kregen we een goddelijke ravioli voorgeschoteld als tussengerecht, gevuld met schaaldieren en geserveerd in een schaaldierensaus. Het is inmiddels een maand geleden, maar die ravioli zit nog altijd in m’n gedachten, ZO lekker! Dennis had afgelopen zondag zin […]

Verschillende bereidingen van pompoen

Wil je een keer een fancy gerechtje serveren? Zet deze verschillende bereidingen van pompoen op het menu! Schrik niet van alle verschillende bereidingwijzen, als je wat krapper in de tijd zit kun je geroosterde pompoenpitten kopen in plaats van dat je ze zelf maakt. Ik vond het leuk om voor […]

Blini met citroen-ricotta en gekonfijte tomaatjes

Je zal niet de enige zijn die dit jaar meer dan twee kerstdagen nodig heeft om Kerst te vieren. Wees gerust, I got you! Ik heb nóg een compleet kerstmenu voor je uitgedacht. Dit Italiaanse kerstmenu is hét menu waar jij dit jaar mee wil afsluiten. Hij zit bomvol lekkere […]

Ravioli met geroosterde paprika in salie-botersaus

Als je me al even volgt weet je inmiddels dat ik DOL ben op boter en GEK op pasta. Die gouden combinatie kan in jouw (kerst)diner natuurlijk niet ontbreken. Daarom heb ik deze ravioli met geroosterde paprika in salie-botersaus bedacht. De combinatie tussen de geroosterde paprika, de romige ricotta, het […]

Kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus

Deze kabeljauwstaart met vadouvan-venkelpuree en citroensaus is een heerlijk licht hoofdgerecht voor de feestdagen. Top voor wanneer je er al 2 kerstdagen op hebt zitten of wanneer je al een paar gangen achter de kiezen hebt. Het voordeel van kabeljauwstaart is dat deze iets steviger is dan kabeljauwhaas én hij […]

Tirami-pouce

Sommige dingen horen gewoon bij elkaar. Belle en het Beest, Tom en Jerry, boerenkool en rookworst, Italiaans eten en tiramisu! En laten we eerlijk zijn: een bak tiramisu op tafel is natuurlijk suuuuperlekker, maar het staat niet zo chique op je kerstdinertafel. Ik heb de onafscheidelijke oranje lekkernij van een […]

Aguachile van schelvis met tostada’s

Na alle inspiratie die ik heb opgedaan in Mexico heb ik een kerstmenu samengesteld met een Mexicaans tintje. Het eerste gerechtje: aguachile van schelvis met tostada’s! Op vakantie aten we traditionele aguachile met gamba’s, maar helaas zwemmen er geen gamba’s in de Noordzee, dus zo ook geen verse gamba’s voor […]

Gepofte zoete aardappelsoep met chipotle

en limoen-korianderroom Deze gepofte zoete aardappelsoep met chipotle en limoen-korianderroom is comfortfood op z’n chique! Serveer ‘m als voor- of als tussengerecht, bijvoorbeeld in een Mexicaans (kerst)menu zoals hieronder staat beschreven. De spice-liefhebbers zullen helemaal in hun nopjes zijn met dit gerechtje. Heb je koriander-haters aan tafel? Skip de koriander […]

Gegrilde octopus met avocadopuree

little gem, gefrituurde bosui, limoenmayonaise en geroosterde maïs Mijn grote inspiratiebron voor deze gegrilde octopus met avocadopuree? De allerrrrrrrlekkerste taco’s die we aten op Isla Holbox. Dit gerecht is een soort minivakantie naar een zonnig oord, maar dan gewoon bij jou thuis, misschien wel aan het kerstdiner. Bestel de octopus […]