Vers van Lau

Global Food Made Local

Verschillende bereidingen van pompoen

Wil je een keer een fancy gerechtje serveren? Zet deze verschillende bereidingen van pompoen op het menu! Schrik niet van alle verschillende bereidingwijzen, als je wat krapper in de tijd zit kun je geroosterde pompoenpitten kopen in plaats van dat je ze zelf maakt. Ik vond het leuk om voor dit gerecht (bijna) een complete pompoen te gebruiken, zo verspil je zo min mogelijk en heb je gelijk een leuk verhaal voor aan tafel. Dit gerecht ziet er niet alleen prachtig uit, maar de combinatie van de verschillende structuren van pompoen en gebakken paddenstoelen zorgen ook voor een fijne smaakbeleving. Supergeschikt voor je kerstdiner! Serveer ‘m dan bijvoorbeeld na de ravioli in het Italiaanse menu. Als je de pompoenpitten zelf roostert denk er dan aan dat ze niet zó crunchy worden als de pitten die je in de winkel koopt.

Voorgerecht/tussengerecht | 50 of 75 min bereidingstijd

verschillende bereidingen van pompoen met paddenstoelen

“Een heerlijke eye-catcher op het menu”

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1 winterpompoen
  • 100 ml melk
  • 150 ml slagroom
  • een paar takjes rozemarijn
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel vadouvan
  • 250 gram bospaddenstoelen, in kleine stukjes gesneden
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • een klontje boter
  • peper en zout

En zo maak je het:

De pompoenpitten

  1. Voor de verschillende bereidingen van pompoen beginnen we met de pompoenpitten van de pompoen. Snijd de pompoen doormidden. Schep de pitten met zaadlijsten in een met water gevulde kom. Was de pitten in de kom, zodat ze loskomen van de velletjes. Kook de pitten vervolgens 20 minuten in zout water. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (hetelucht). Als de pitten in de pan zitten kun je alvast starten met de pompoencrème. Giet de pompoenpitten na 20 minuten af en dep ze goed droog.
  2. Meng de pompoenpitten met een scheut olijfolie en de vadouvan in een kom en spreid ze dan uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat voor 20 min in de oven of totdat je de pitten hoort poppen als popcorn. Let op: ze worden niet zo crunchy als supermarkt-pitten. Maak ondertussen de pompoen crème en eventueel het schuim.

De pompoencrème

  1. Maak ondertussen de pompoencrème. Schil 1/4 deel van de pompoen en snijd deze vervolgens in stukken. Breng 100 ml slagroom en de melk zachtjes aan de kook samen met de stukken pompoen. Voeg een takje rozemarijn, de nootmuskaat en zout en peper toe en doe de deksel op de pan.
  2. Pureer de pompoenstukken als ze zacht zijn samen met het vocht (haal eerst de rozemarijn uit de pan). Voeg 1 eetlepel olijfolie en eventueel 20 ml extra slagroom toe voor een mooie crème. Passeer de crème door een zeef en verwarm ‘m vlak voor het opdienen van de verschillende bereidingen van pompoen in een pannetje.

Het pompoenschuim

  1. Als je een kidde hebt kun je pompoenschuim maken van de crème (anders serveer je alleen de crème). Doe de helft van de eerdergemaakte crème met de overgebleven slagroom in de kidde. Gebruik 2 gaspatronen.
  2. Verwarm de kidde vlak voor het opdienen in een kom met heet water voor een lauwwarm schuim.

De pompoenchips

  1. Haal de pompoenpitten uit de oven en zet dan de oven op 175 graden (boven-onderwarmte). Snijd 1/4 van de pompoen met de mandoline in dunne plakjes (laat de schil eraan zitten).
  2. Verdeel de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif voor ongeveer 20 min in de oven of tot ze mooi knapperig zijn. Laat de chips niet te bruin worden. Laat de chips afkoelen op keukenpapier en bestrooi met wat zout.

De pompoenparten

  1. Verhoog dan de oventemperatuur naar 220 graden (boven-onderwarmte). Snijd het overgebleven deel van de pompoen (als het goed is de helft) in parten en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de parten met 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn en bestrooi met zout en peper.
  2. Schuif de bakplaat voor ongeveer 30 min in de oven of tot de pompoen zacht is en knapperige randjes heeft. Zet dan de oven uit en houd de parten nog even warm in de oven.

De paddenstoelen

  1. Bak ondertussen de stukjes paddenstoelen in de boter in een koekenpan op middelhoogvuur. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper.

Opdienen

  1. Schep een eetlepel pompoencrème op elk bord en strijk deze met de bolle kant van de lepel uit in een ronde beweging. Leg daar een pompoenpart op en spuit daar wat pompoenschuim overheen (of schep nog wat van de pompoencrème erop).
  2. Schep wat van de paddenstoelen en pompoenpitten over het gerecht en top af met de pompoenchips en een takje rozemarijn.
  3. Dien je verschillende bereidingen van pompoen lauwwarm op.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.