Vers van Lau

Global Food Made Local

Linguine alla puttanesca

Deze linguine alla puttanesca is geïnspireerd door het traditioneel Italiaanse recept van de Nonna van mijn schoonzusje Suus! Toen ik in mijn studententijd in Amsterdam woonde maakte Suus regelmatig deze geweldig lekkere pasta voor mij en m’n broer in haar gezellige appartementje in de Baarsjes. Nu, een aardig tijdje later (geen idee waarom zoveel later eigenlijk) maakte ik het gerecht weer eens. Ik vermoed dat ik net zoals bij de penne arrabiata van mama onbewust een aantal dingen heb veranderd, maar dat mag de pret (en de smaak) niet drukken! Lekker met veel groenten, dat kunnen we allemaal wel gebruiken zo aan het begin van januari. Smakelijk!

Hoofdgerecht | 30 min bereidingstijd

“Deze pasta brengt me altijd terug naar mijn studententijd in Amsterdam”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  • 250 gram linguine
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • 1 chilipeper, in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 5 tomaten, in kleine blokjes
  • 1 blik tonijn, uitgelekt
  • 2 eetlepels kalamataolijven, grofgehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 theelepel suiker
  • Peper en zout
  • 10 gram peterselie, grofgehakt

En zo maak je het:

  1. Verhit een goede scheut olijfolie in een diepe koeken- of hapjespan op middelhoog vuur en fruit hierin de rode ui, de chilipeper en knoflook zachtjes aan. Als ze te snel verkleuren draai je het vuur iets lager.
  2. Doe dan de tomatenpuree erbij en ontzuur deze door ‘m even mee te bakken.
  3. Voeg vervolgens de in blokjes gesneden tomaten toe en breng aan de kook. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.
  4. Zet ondertussen een pan water op het vuur voor de linguine. Als het water kookt voeg je een flinke snuf zout toe (van Suus geleerd met Kerst!). Kook de linguine al dente, terwijl je de saus afmaakt. Bewaar na het koken een soeplepel kookvocht.
  5. De saus maak je af door de tonijn, kalamataolijven en kappertjes toe te voegen. Breng de saus vervolgens op smaak met de suiker en wat zout en peper.
  6. Doe de linguine bij de saus en schep het geheel om. Voeg wat pastawater toe voor een mooie “glaze”.
  7. Serveer je linguine alla puttanesca met de grofgehakte peterselie.
5,0
Rated 5,0 out of 5
Rated 5,0 out of 5
februari 6, 2023

Heerlijke pasta . Lekker pittig.

Esther de Leeuw

Antwoord van Vers van Lau

Blij dat het heeft gesmaakt Esther! 🙂