Vers van Lau

Global Food Made Local

Venkel tarte tatin

met sinaasappelkaramel, parmezaanse kaas en pistache

Laatst maakte ik een uien tarte tatin met ansjoviskaramel en die was hemels! Gister had ik een creatieve uitspatting en précies de juiste ingrediënten in huis om een verrrrrrukkelijke venkel tarte tatin op tafel te zetten. Ook weer zo’n fijne hartige maar toch zoete versnapering, die je eigenlijk helemaal alleen op wil eten. De gebakken venkel overgiet je met een heerlijke citrussy sinaasappelkaramel, waarna je het geheel afdekt met een dekentje van bladerdeeg. 20 minuutjes oventijd later tover je een ware beauty uit de oven! Je topt het taartje af met zoute pistachenootjes, pittige parmezaanse kaas, wat sinaasappelrasp en venkelgroen. Niets meer aan doen.

Borrel | 30 min bereidingstijd

venkel tarte tatin

“Deze wil je helemaal alleen opeten!”

Ingrediënten

Voor 1 tarte tatin

  • 1 venkel
  • een flinke klont roomboter
  • 50 gram suiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 50 ml water
  • 50 ml slagroom
  • snufje zout
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • een klein handje gezouten pistachenootjes, grofgehakt
  • parmezaanse kaas schaafsel, ter garnering
  • 1 theelepel sinaasappelrasp

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden (boven-onderwarmte). Snijd een klein kontje van de venkel en ook de bovenste uitsteeksels van de knol af. Bewaar het venkelgroen voor straks. Zet de venkel op z’n kontje op een snijplank en snijd plakken van ongeveer 1/2 cm dik. Snijd dan elke plak in de lengte doormidden, zodat ze niet uit elkaar vallen.
  2. Smelt in een ovenbestendige koekenpan de roomboter op middelhoog vuur. Leg de venkelplakken in de boter en bak ze een aantal minuten per kant, tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Draai dan het vuur laag. Zorg vervolgens dat de halve venkelplakken als een waaier in de pan liggen.
  3. Doe ondertussen het sinaasappelsap met de suiker en met het water in een steelpannetje. Zet het vuur middelhoog en verwarm totdat je een mooie karamel hebt. Eerst verdampt het vocht, daarna begint de suiker snel te karameliseren. Roer niet! Je kunt wel het pannetje optillen en de suikersiroop wat rondzwenken. Laat de karamel niet te donker worden, want dan wordt hij bitter.
  4. Als je een mooie karamel hebt voeg je de slagroom toe met een snufje zout. Draai het vuur uit en roer de karamel goed door.
  5. Leg de plakjes bladerdeeg met de randjes over elkaar heen en druk ze goed aan zodat je één grote lap deeg krijgt. Snijd uit de lap deeg een cirkel die ongeveer even groot is als de koekenpan.
  6. Schenk de sinaasappelkaramel voorzichtig over de venkelplakken in de koekenpan. Leg de lap bladerdeeg op de venkel en druk het deeg voorzichtig aan.
  7. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg en schuif de pan voor 20-25 minuten in de hete oven. Wanneer het deeg mooi goudbruin is haal je de venkel tarte tatin uit de oven.
  8. Giet overtollig vocht eventueel voorzichtig een klein beetje af. Keer de tarte tatin dan in één keer om op een groot bord.
  9. Bestrooi de venkel tarte tatin met de gehakte pistachenootjes, het schaafsel van de parmezaanse kaas en top het geheel af met wat sinaasappelrasp en een paar takjes venkelgroen.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.