Vers van Lau

Global Food Made Local

Zalm teriyaki met knapperige broccoli

Een echte klassieker, deze zalm teriyaki met knapperige broccoli. Als mama vroeger wilde weten waar we zin in hadden, antwoordde ik 9/10 keer: “zalm teriyaki”. En dat zei ik niet zomaar… nostalgie! Dit Japanse gerecht is comfortfood van de bovenste plank. Het is makkelijk, snel en of je het nu op de bank eet of aan je vrienden serveert: deze doet het al-tijd goed. Serveer met rijst of noedels. Smakelijk!

Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd

Zalm teriyaki met knapperige broccoli

“Comfortfood van de bovenste plank”

Ingrediƫnten

Voor 2-3 personen

Voor de teriyakisaus

  • 175 water
  • 75 ml sojasaus
  • 1 teen knoflook, doormidden gesneden
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 2 plakjes verse gember
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel maizena

En nu de rest

  • 250-300 gram zalmfilet, zonder huid
  • 1 broccoli, in kleine roosjes
  • 1 puntpaprika, in repen
  • 2 rode uien, in grove stukken
  • 1 chilipeper, in dunne ringen
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 3 bosuien, in schuine ringen
  • zonnebloemolie
  • sesamzaadjes ter garnering

En zo maak je het:

  1. Maak eerst de teriyakisaus. Verwarm alle ingrediƫnten behalve de maizena in een steelpannetje op middelhoog vuur. Als het begint te koken draai je het vuur laag. Laat 5 minuten pruttelen en haal dan de gember en de knoflook uit de pan. Doe de maizena in een kommetje en voeg 2 eetlepels van de saus toe. Roer goed door zodat er een papje ontstaat en voeg het papje dan toe aan de pan, terwijl je goed blijft roeren. Als de saus voldoende is ingedikt haal je de pan van het vuur.
  2. Verwarm een scheutje olie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak hierin de zalm kort aan, totdat het net aan gaar is. Breek de zalm op in kleinere stukjes en neem uit de pan.
  3. Bak vervolgens de broccoli aan in de overgebleven olie voor ongeveer 5 minuten. Roer niet teveel, zo krijg je mooie donkere randjes. Voeg vervolgens de ui, chilipeper, knoflook en paprika toe aan de pan en draai het vuur lager. Voeg 100 militer water toe en schep even om.
  4. Geef de groenten zo’n 15-20 minuten de tijd om gaar te worden. Kook ondertussen de rijst of noedels. Proef na 15 minuten of de broccoli gaar en knapperig is. Heb je ‘m liever iets zachter? Laat de pan dan nog 5 minuten op het vuur staan.
  5. Schep de zalm vlak voor het serveren door de warme teriyakisaus en serveer de zalm teriyaki met knapperige broccoli direct. Garneer met bosui en sesamzaadjes. Lekker naast wat rijst of noedels.

Laat me weten wat je van dit gerecht vond!

Tip: Op de Aziatische tour? Probeer deze snelle ramen met katsu kip.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.