Vers van Lau

Global Food Made Local

Ravioli met geroosterde paprika in salie-botersaus

Als je me al even volgt weet je inmiddels dat ik DOL ben op boter en GEK op pasta. Die gouden combinatie kan in jouw (kerst)diner natuurlijk niet ontbreken. Daarom heb ik deze ravioli met geroosterde paprika in salie-botersaus bedacht. De combinatie tussen de geroosterde paprika, de romige ricotta, het zuur van de citroen, de rijke salieboter en een kléin beetje pit van de chili zorgt gegarandeerd voor alleen maar blije mensen aan tafel. Dit gerecht is vegetarisch en je kunt de ravioli’s (ruim) van te voren klaarmaken! Hoef je alleen nog de salieboter in elkaar te flansen, easy as pie! Heb je vragen? Stel ze in de comments!

Voorgerecht/tussengerecht | 45 min bereidingstijd

KERST VAN LAU | Italiaans menu

Ravioli met geroosterde paprika en ricotta in salie-botersaus

“Gegarandeerd alleen maar blije mensen aan tafel!”

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 240 gram bloem
  • 2 eieren + 1 dooier
  • een scheutje olijfolie
  • 1 grote aardappel, geschild en in stukken gesneden
  • 2 puntpaprika’s, in de lengte doormidden gesneden
  • 150 gram ricotta
  • 1 chilipeper, in dunne ringetjes
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt (+ extra voor garnering)
  • 1 teen knoflook, fijngeraspt
  • 1 theelepel citroenrasp
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 100 gram boter
  • 20 salieblaadjes

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op de hoogste (gril)stand. Leg de helften paprika’s met de snijkant naar beneden op een bakplaat en schuif deze in de hete oven. Als de velletjes na een minuut of 5 zwartgeblakerd zijn haal je de paprika’s uit de oven. Doe ze dan gelijk in een afgesloten bak of zak. De paprika’s zullen gaan zweten en dat is nodig om het velletje er makkelijk af te kunnen halen. Gooi de velletjes weg en pureer de geroosterde paprika’s in een maatbeker met een staafmixer.
  2. Maak een kuiltje in een bergje bloem van 240 gram op je werkblad. Breek de eieren in het kuiltje en doe de eidooier er ook bij. Meng de eieren met een vork en neem tijdens het mengen steeds een beetje bloem mee. Wanneer er een deegje ontstaat kun je gaan kneden, voeg een klein scheutje olijfolie toe en blijf goed kneden. Het moet een soepel deegje worden, als het te droog blijft kun je wat water toevoegen. Is het te nat? Voeg dan nog wat bloem toe. Dek je deeg af en laat staan terwijl je de rest van de vulling maakt.
  3. Kook de aardappelstukken in 10 min gaar in een laagje water met de deksel op de pan. Giet af en stamp de aardappel fijn.
  4. Meng voor de vulling de ricotta, de chilipeper, de aardappelpuree, de paprikapuree, de parmezaanse kaas, de citroenrasp, knoflook en breng op smaak met zout en peper.
  5. Rol je pastadeeg uit (het liefst met een pastamachine) en steek rondjes van 5-7 cm uit met een stekertje of glas. Reken 6 rondjes voor 3 ravioli’s voor een voorgerecht, voor 6 personen moet je dus 36 rondjes uitsteken.
  6. Leg een beetje vulling op het midden van 18 rondjes pastadeeg. Maak het randje van elk van de 18 rondjes een beetje nat met wat water op je vinger. Op elk rondje met vulling druk je een rondje zonder vulling. Druk de randjes heel goed aan en gebruik dan een vork om de randen met elkaar te verzegelen. Leg de ravioli’s tot gebruik op een met bloem bestoven bakpapier. Eventueel kun je de ravioli’s nu ook tussen bakpapier invriezen. Laat ze dan niet ontdooien voordat je ze gaat koken.
  7. Snijd de boter in gelijke blokjes en doe deze blokjes in een pannetje. Laat de boter smelten en bruin kleuren terwijl je roert. Als de eiwitten in de boter bruin geworden zijn draai je het vuur uit en doe je de salie erbij. Haal na 1 min een paar salieblaadjes uit de pan en laat deze uitlekken op keukenpapier. De rest van de blaadjes laat je trekken in de boter. Zeef de salieboter na 15 min zodat je een heldere boter overhoudt. Breng op smaak met zout.
  8. Zet vlak voor het opdienen een grote pan op het vuur met water en zout en breng aan de kook. kook de ravioli’s in 2 tot 3 min gaar. Als de ravioli’s drijven zijn ze goed! Zijn je ravioli’s bevroren? Reken dan 1 minuut extra vanaf het moment dat ze drijven. Dien 3 ravioli’s op per persoon en schenk wat van de boter over de ravioli.
  9. Garneer met parmezaanse kaas en de achtergehouden salieblaadjes en serveer je ravioli met geroosterde paprika en ricotta in salie-botersaus!

Tip: komen je ravioli’s niet los van het bakpapier? Gooi ze met bakpapier en al in het kokende water! Het bakpapier laat los en het bespaart jou een hoop gedoe 🙂

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.