Vers van Lau

Global Food Made Local

Uien tarte tatin met ansjoviskaramel

Ik kan me voorstellen dat uien tarte tatin met ansjoviskaramel een beetje gek klinkt. Maar zet de ingrediënten maar vast op je boodschappenlijstje, want dit wíl je gewoon bij de borrel dit weekend! De bijzondere karamel in deze tarte tatin is een goed voorbeeld van zo’n typische zout-zoetcombinatie die echt ongeloofelijk lekker is. Dit Franse taartje is niet gezond, maar in het weekend maakt dat niet zoveel uit, toch? Makkelijk te maken en perfect voor een koude wintermiddag. Op een zonnige zomerdag is deze plaattaart met venkel perfect! Kun je geen zoete uien vinden? Gebruik dan gewone gele uien.

Borrel | 30 min bereidingstijd

Uien tarte tatin met ansjoviskaramel

“Een verrukkelijke zout-zoetcombinatie”

Ingrediënten

Voor 1 tarte tatin

 • 2 grote zoete uien, gepeld en in kwarten
 • 4 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg, ontdooid
 • een flinke klont roomboter
 • 4 takjes tijm
 • 2 ansjovisfilets, grofgehakt
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • 50 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • 50 ml water

En zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Smelt de boter in een ovenbestendige kleine koekenpan op middelhoog vuur. Leg de uien met de snijkant in de boter en bak ze een aantal minuten per kant, tot de snijvlakken mooi bruin zijn. Draai dan het vuur laag.
 2. Doe ondertussen de suiker samen met het water in een steelpannetje en verwarm deze ook op middelhoog vuur. Eerst verdampt het water, daarna zie je de suiker al snel verkleuren. Roer niet in de pan! Na een paar minuten heb je al een mooie karamel.
 3. Voeg dan de ansjovis, slagroom, 3 takjes tijm en de wittewijnazijn toe. Draai het vuur uit en roer nu goed, tot de ansjovis is opgelost in de karamel. Vis dan voorzichtig de tijm weer uit de karamel.
 4. Druk de randen van de plakjes bladerdeeg goed aan elkaar vast zodat je een grote lap bladerdeeg krijgt. Snijd een cirkel uit de lap die ongeveer even groot is als de koekenpan.
 5. Schenk de ansjoviskaramel in de koekenpan met de uien en zorg dat de uien mooi verdeeld zijn over de pan. Dek de uien af met de bladerdeegcirkel en druk voorzichtig ietsje aan.
 6. Prik in het bladerdeeg wat gaatjes en schuif de pan voor ongeveer 25 minuten in de hete oven. Als het bladerdeeg lichtbruin is kun je je uien tarte tatin uit de oven halen.
 7. Keer de taart in één keer op een groot bord. Garneer je uien tarte tatin met ansjoviskaramel met het laatste takje tijm. Serveer direct.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.