Vers van Lau

Global Food Made Local

Blini met citroen-ricotta en gekonfijte tomaatjes

Je zal niet de enige zijn die dit jaar meer dan twee kerstdagen nodig heeft om Kerst te vieren. Wees gerust, I got you! Ik heb nóg een compleet kerstmenu voor je uitgedacht. Dit Italiaanse kerstmenu is hét menu waar jij dit jaar mee wil afsluiten. Hij zit bomvol lekkere smaken, bijna alles is geschikt om van te voren klaar te maken en de mensen die geen vis of vlees eten kunnen ook aanschuiven. Al het werk heb ik al voor je gedaan: je hoeft alleen nog maar de boodschapjes te halen en de keuken in te duiken. We starten met deze heerlijke amuse: een blini met citroen-ricotta en gekonfijte tomaatjes!

Amuse/voorgerecht | 45 min bereidingstijd

KERST VAN LAU | Italiaans menu

blini met citroen-ricotta en gekonfijte tomaatjes

“Simpel, smakelijk en chique”

Ingrediënten

Voorgerecht of amuse voor 6 personen

  • 50 gr boekweitmeel
  • 1/2 ei (dooier en eiwit gesplitst)
  • 75 ml melk, lauwwarm
  • 3,5 gram droge gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram ricotta
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • olijfolie
  • peper en zout
  • een handje pijnboompitten, geroosterd

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de cherrytomaatjes met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal en strooi hier de poedersuiker gelijkmatig overheen. Besprenkel met flink wat olijfolie en bestrooi tot slot met zout en peper. Schuif voor 30 min in de oven. Laat de tomaatjes dan afkoelen. (Je kunt de tomaatjes tot 2 dagen van te voren voorbereiden).
  2. Meng voor de blini’s de gist door de melk en laat even staan tot het begint te schuimen. Doe het boekwijtmeel samen met 1/2 eidooier en het zout in een kom. Meng de melk met de gist met de garde door het boekwijt-mengsel tot een glad beslag. Laat dit beslag afgedekt 20 min rijzen.
  3. Klop ondertussen het halve eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het gerezen blini beslag. Bak de blini’s in bakringetjes in de koekenpan mooi goudbruin.
  4. Roer de citroenrasp en parmezaanse kaas door de ricotta en breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
  5. Bestrijk de blini’s met het ricotta-mengsel en leg op elke blini 3 halve gekonfijte tomaatjes. Garneer je blini met citroen-ricotta en gekonfijte tomaatjes met een blaadje peterselie, bestrooi met wat geroosterde pijnboompitjes en geniet!

Tip: Ook lekker met een stukje uitgebakken parma- of serranoham bovenop!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.