Vers van Lau

Global Food Made Local

Geschroeide prei met citroen en walnoten

Een superfeestelijk bijgerecht dat ook nog eens snel op tafel staat. Als je net als ik gek bent op prei dan móet je mijn geschroeide prei met citroen en walnoten proberen! Afgelopen zomer maakte ik regelmatig geblakerde prei op de BBQ. Echt ongelooflijk hoe lekker prei wordt als je ‘m op de hete kolen gooit. Tijdens de laatste (hopelijk) koude winterweken van dit seizoen hebben wij thuis de BBQ nog niet aan staan, daarom ben ik op zoek gegaan naar een makkelijk alternatief, dat je gewoon in een koekenpan kunt maken. Ik maakte het gerechtje af met een trosje trostomaatjes die ik kort heb meegegaard, zodat ze knappen wanneer je erop bijt. Yum!

Bijgerecht | 20 min bereidingstijd

Geschroeide prei met citroen en walnoten

“Hetzelfde effect als van de BBQ, maar dan volledig winterproof!”

Ingrediënten

Voor 2 personen

 • het witte en lichtgroene deel van 1 prei
 • 20 gram boter
 • 2 takjes tijm
 • een klein handje walnoten, grofgehakt
 • de rasp en het sap van een halve citroen
 • zeezoutvlokken
 • een trosje trostomaatjes

En zo maak je het:

 1. Snijd de prei in de lengte doormidden en was ‘m heel goed. Snijd vervolgens de twee halve stukken prei doormidden. Verhit de helft van de boter in een koekenpan op laag vuur. Haal de takjes tijm door de gesmolten boter en leg de takjes dan ook in de pan.
 2. Leg de stukken prei met de snijkant naar beneden in de pan en laat ze zo’n 10 minuten langzaam garen met de deksel op de pan. Voeg na 7 minuten de trostomaatjes toe voor wat zachtere tomaatjes en na 10 minuten als je ze liever iets steviger hebt.
 3. Haal na 10 minuten de deksel van de pan, draai het vuur middelhoog en check of de prei mooi karameliseert. Als de prei de gewenste bruine kleur heeft blus je ze af met het citroensap. Voeg de rest van de boter toe en haal dan de pan van het vuur.
 4. Arrangeer de preistukken op een groot bord, zodat ze kriskras en deels op elkaar liggen. Leg het trosje tomaatjes in het midden. Verdeel de gehakte walnoten en citroenrasp over het gerecht en bestrooi met de zeezoutvlokken.
 5. Schenk de in de pan achtergebleven boter over de geschroeide prei met citroen en walnoten en garneer met de takjes tijm uit de pan.

Vond je dit een fijn gerechtje? Laat het me weten in de comments!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.