Vers van Lau

Global Food Made Local

Foolproof vegetarische pasta carbonara

met paddenstoelen (ook voor paddenstoelhaters)

Pasta carbonara is en blijft een moeilijk gerecht als het aankomt op ingrediënten én bereidingswijze. “Hoe krijg je nou zo’n lekker romige saus zónder room?” En “Ik krijg altijd een soort scrambled eggs als ik ‘m met eieren maak?!” Zijn de belangrijkste redenen dat mensen toch maar half pakje slagroom in de pan pleuren. Lieve mensen! Vanaf NU gaat jouw pastaatje nooooooit meer mislukken. Met mijn recept voor foolproof vegetarische pasta carbonara hoef je geen “pasta alla omelette” meer te serveren en kan je jezelf de extra calorietjes van de slagroom besparen. Toch heb ik wel een klein beetje gecheat met mijn vega versie: van origine gaat er namelijk ook geen knoflook in pasta carbo (hier wordt overigens nog altijd over gevochten, maar ik heb het voor je uitgezocht;-)). Ohja! Ook als je nul tijd of zin hebt om te koken of niet van paddenstoelen houdt is dit een topper. Ready to rumble????

Hoofdgerecht | 15 min bereidingstijd

Foolproof vegetarische pasta carbonara

“Vanaf nu maak je je carbonara nooit meer met room!”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  • 250 gram linguine of spaghetti
  • 400 gram paddenstoelen naar keuze (ik gebruik shiitake), in kleine stukjes gescheurd. Geen fan van paddenstoelen? Gebruik kleine roosjes broccoli, stukjes courgette of stukjes groene asperge!
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • een klontje boter
  • 2 eidooiers
  • 1 heel ei
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt (+ extra voor garnering)
  • peper en zout

En zo maak je het:

  1. Verhit het klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de stukjes paddenstoel (of andere rauwe groente) toe en bak de groente aan totdat ze mooie bruine randjes krijgen. Voeg dan de knoflook toe en breng de paddenstoelen op smaak met zout en peper. Draai het vuur laag.
  2. Meng in een mengkom de eidooiers, het hele ei en de parmezaanse kaas met een garde. Roer ook een goede draai peper door het mengsel. Je wilt een soort custard-achtige substantie: eventueel kun je nog wat extra kaas toevoegen.
  3. Zet dan een pan water op middelvuur op voor de pasta. Wanneer het water kookt voeg je flink wat zout toe. Laat de linguine of spaghetti in het water glijden en kook ‘m al dente.
  4. Zet het vuur uit en haal de pasta met een tang uit het water, maar bewaar het kookvocht = heel belangrijk! Schep de pasta in de pan met de groenten.
  5. Voeg een halve soeplepel pastawater toe aan het eiermengsel in de mengkom, terwijl je goed klutst met de garde. Meng nog even door tot je een mooie gladde substantie krijgt.
  6. Giet dit mengsel vervolgens op de pasta in de pan met de paddenstoelen en schep gelijk nog een halve soeplepel kookvocht over de pasta. Roer goed om, je ziet het ei gelijk al stollen in de pan. Blijf pastawater toevoegen tot je een romige saus krijgt. Zie je nog klontjes? Extra kookvocht it is!
  7. Garneer je foolproof vegetarische pasta carbonara met versgemalen peper en serveer direct.

Pssst! Heb je mijn ravioli met ricotta en spinazie al gezien?

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.