Vers van Lau

Global Food Made Local

Dauphiné-ravioli met paddenstoelen

en gebonden beurre noissette

Deze Franse ravioli is razend populair in New York en dat is niet zomaar. Zeg nou zelf: hier wil je toch graag je tanden inzetten? Dauphiné-ravioli wordt traditioneel geserveerd als losse kussentjes die gevuld zijn met heel heel heel veel kaas. Een echte kaasfan ben ik niet, daarom maakte ik een variatie op de New Yorkse versie, waarbij de ravioli aan één vel wordt geserveerd. Mijn dauphiné-ravioli met paddenstoelen serveer je met een gebonden beurre noissette, om het toch een beetje Frans te houden. Smakelijk!

Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd

Dauphiné-ravioli met paddenstoelen

“Fusion, fusion, fusion…”

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 gram pastabloem
  • 2 eieren + 1 dooier
  • olijfolie
  • 200 gram ricotta
  • 10 g peterselie, fijngehakt
  • 250 gram kastanjechampignons, in stukjes gescheurd
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes tijm, gerist
  • 100 g boter
  • 1 el bloem
  • zout peper
  • parmezaanse kaas

En zo maak je het:

  1. Maak eerst het pastadeeg. Maak een bergje van de bloem en vorm hierin een kuiltje. Breek de eieren + dooier in het kuiltje en schenk er ook 3 eetlepels olijfolie bij. Voeg een snuf zout toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg rusten in de koelkast in plasticfolie.
  2. Bak de champignons in een hete koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Als het vocht vrijkomt voeg je de knoflook en tijm toe. Bak mee tot de champignons mooi bruin zijn. Breng vervolgens op smaak met peper en zout en haal dan van het vuur.
  3. Doe het paddenstoelenmengsel in een hakmolentje en hak fijn. Meng de massa vervolgens samen met de ricotta en peterselie in een kom. Laat afkoelen en schep in een spuitzak.
  4. Rol het pastadeeg uit tot dunne, rechthoekige vellen en spuit hier kleine dotjes vulling in rechte lijnen op. Zorg dat er tussen de dotjes wat ruimte overblijft. Dek af met een pastavel van dezelfde grootte en gebruik een satéprikker (horizontaal) om de ruimtes tussen de vulling stevig aan te drukken. Snijd de randjes netjes af met een ravioliwieltje.
  5. Snijd de boter in gelijke blokjes en laat smelten in een koekenpan. Blijf roeren en verhitten tot er een nootachtige geur vrijkomt. Voeg de bloem toe en 50-75 ml kokend water. Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm terwijl je de ravioli kookt.
  6. Kook de dauphiné-ravioli (aan één stuk) in gezouten water in een paar minuten gaar. Schep de ravioli samen met wat pastawater door de saus en serveer direct met vers geraspte parmezaanse kaas.

Laat me hieronder weten wat je van dit recept vond!

Tip: raviolifans opgelet! Probeer eens deze spinazie-ricotta ravioli in tomatensaus.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.