Vers van Lau

Global Food Made Local

Bao buns met hoisin aubergine

en frisse venkel-komkommersalade

Deze bao buns met hoisin aubergine zijn het beste vegan alternatief voor de bekende peking duck buns. De hoisin geeft de aubergines de heerlijke karakteristieke smaak, die perfect tot z’n recht komt met een frisse venkel-komkommersalade als tegenhanger. De aubergine is lekker crispy, wat je nog even extra aanzet met knapperige gebakken uitjes. Al dit lekkers met een kleeeein beetje spice op een heerlijk fluffy, vers gestoomd broodje en je dag kan niet meer stuk. Het is het allerleukst om de broodjes zelf te maken, maar als je daar geen zin in hebt of krap in de tijd zit, dan hebben de meeste (Chinese) toko’s de broodjes ook in het vriesvak liggen.

Borrel | 25 min bereidingstijd | (2,5 uur rijstijd)

bao buns met hoisin aubergine

“Gezond, maar toch feestelijk.”

Ingrediënten

Voor 10 bao buns

  • 1 recept gestoomde broodjes van Rutger Bakt (zonder toppings), of 10 gestoomde broodjes van de toko (vriesvak)
  • 2 aubergines, in frieten gesneden van 0,5 cm dik
  • bloem
  • zonnebloemolie
  • 0,5 komkommer, in hele dunne plakjes (op de mandoline)
  • 0,5 venkel, in hele dunne plakjes (op de mandoline)
  • 2 eetlepels mirin
  • het sap 1 limoen
  • zout
  • peper
  • 3 eetlepels hoisin
  • 2 eetlepels water
  • 2 bosuien, in dunne ringetjes
  • 1 chilipeper, in dunne ringetjes
  • gebakken uitjes, ter garnering

En zo maak je het:

  1. Maak eerst het deeg van de gestoomde broodjes volgens het recept. Je kunt de broodjes helemaal klaarmaken en ze vlak voor het opdienen nog even verwarmen in een stoommandje, of je bereid het deeg voor en stoomt de broodjes à la minute als je de hoisin bij de aubergine gooit. De broodjes zijn ook goed in te vriezen als ze gestoomd zijn!
  2. Leg de auberginefrieten in een vergiet en strooi hier flink wat zout op. Laat de aubergines 10 minuten staan, zodat het vocht eruit kan lekken. Dep de frieten daarna droog met keukenpapier.
  3. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Wentel de auberginefrieten door de bloem en bak ze daarna in een paar delen krokant in de olie. Laat de auberginefrieten uitlekken op een bord met keukenpapier. Bewaar de pan voor straks.
  4. Doe de plakjes venkel en komkommer in een mengkom samen met de mirin, het sap van de limoen en wat peper en zout. Roer om en laat even staan.
  5. Meng de 3 eetlepels hoisin met de 2 eetlepels water. Stoom de zelfgemaakte broodjes in 12 minuten gaar in een stoommandje of de gekochte broodjes zoals op de verpakking vermeld staat.
  6. Verhit de laatste 3 minuten van de stoomtijd de koekenpan nogmaals op middelhoog vuur. Doe de stukjes aubergine terug in de pan en voeg het hoisinmengsel toe. Roer goed om en wacht tot de aubergine warm is. Draai dan het vuur uit.
  7. Beleg de bao buns met de hoisin aubergine, frisse venkel-komkommersalade en top de broodjes af met bosui, chilipeper en wat gebakken uitjes. Serveer direct.

Heb je vragen? Laat het me hieronder weten!

Tip: serveer deze tempeh-larbsalade erbij voor een feestelijke, gezonde maaltijd!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.