Vers van Lau

Global Food Made Local

Brickhoorntjes met hollandaiseroom

warmgerookte zalm en asperge

Van mama kreeg ik brickdeeg. Ik hoor je denken; brick-wattes? Brickdeeg is een soort filodeeg, maar dan wat dikker en wat taaier. Je kunt het gebruiken voor (hartige) taarten, decoratie, pasteitjes, noem maar op. Ik heb een klassiek Hollands gerecht met asperges en hollandaise omgebouwd naar een modern voorgerechtje mét brickdeeg. Schotel deze brickhoorntjes met hollandaiseroom je gasten voor op een lenteachtige dag!

Voorgerecht | 20 minuten bereidingstijd

brickhoorntjes met hollandaiseroom

“Een klassiek Hollands voorgerecht in een nieuw jasje”

Ingrediënten

Voor 2 personen 

  • 1 vel brickdeeg
  • 1 eidooier
  • sap van een halve citroen
  • 75 gram boter, gesmolten
  • 75 ml slagroom
  • zout en peper
  • 3 witte asperges, geschild en gekookt
  • een paar takjes peterselie, grofgehakt
  • 25 gram warmgerookte zalm

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak 4 hoorntjes van aluminumfolie (dit is even prutsen, maar ze hoeven niet perfect te zijn). Snijd het vel brickdeeg in 4 kwarten en besmeer aan beide kanten met 20 gram van de gesmolten boter. Rol elk kwart vel deeg om het aluminumhoorntje en leg de hoorntjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de hoorntjes in ongeveer 10 min bruin, keer halverwege.
  2. Maak ondertussen de hollandaiseroom. Klop de slagroom helemaal stijf en zet even apart. Klop vervolgens de eidooier au bain marie met het citroensap totdat de kleur lichter wordt en de substantie iets dikker begint te worden. Let op dat het ei niet gaat stollen! Schenk al kloppend voorzichtig de 55 gram gesmolten boter bij het ei. Laat een beetje afkoelen. Schep dan eerst 1 eetlepel slagroom door het ei-mengsel, vervolgens kan de rest van de room erbij. Breng op smaak met zout. Zet de room even apart (niet in de koelkast omdat de boter dan gaat stollen).
  3. Snijd twee van de asperges in een paar schuine stukjes. Snijd van de laatste asperge nog een schuin stukje aan de onderkant af en snijd dan de bovenkant in de lengte doormidden.
  4. Vul de brickhoorntjes met hollandaiseroom en top af met wat gerookte zalm. Leg de hoorntjes op het bord.
  5. Doe nog één toefje hollandaiseroom op het bord en zet daar een stukje asperge in. Leg de andere asperges kruislings over elkaar (het bovenste deel van de doormidden gesneden asperge mag op de bordrand) en garneer met wat peterselie.
  6. Serveer direct!

Heb je brickdeeg over? Maak deze mille feuille van brickdeeg als dessert!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.