En soja eieren
Het liefst maak ik alles zoveel mogelijk from-scratch: zoals je misschien weet vind ik het heeerlijk om lekker in de keuken te klooien. Maar, ik snap dat jij waarschijnlijk geen zin hebt om op een doordeweekse dag 3 uur in de keuken te staan voor een bakkie soep. Daarom bedacht ik deze snelle ramen met katsu kip en soja eieren! De bouillon maak je op basis van dashi van de toko – deze kun je ook zelf maken, maar dat heb ik nu bewust niet gedaan – zodat je lekker veel tijd overhoudt om je kipjes hun jasje aan te trekken en je eieren een sojabadje te geven. De eieren maak je het liefst een dag van tevoren, maar als het niet uitkomt kun je ze ook een halfuurtje laten badderen, of je skipt het sojabad. Dit recept is helemaal aan te passen naar jouw planning. Winnen? Winnen.
Hoofdgerecht | 40 min bereidingstijd
“Een recept dat helemaal is aan te passen aan jouw planning”
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 4 eieren (6-7 min koken)
- 100 ml + 2 eetlepels sojasaus
- 1 cm geraspte gember
- 1 teen geraspte knoflook
- 3 eetlepels mirin
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1,5 liter water
- 2 zakjes dashi (bijvoorbeeld van Shimaya Bonito, verkrijgbaar bij de Chinese toko)
- 2 kipfilets (in de lengte doormidden gesneden zodat je 4 lapjes kipfilet krijgt)
- 100 gram bloem
- zout en peper
- 1 ei
- 100 gram panko
- zonnebloemolie
- 250 gram shiitakes, in plakjes
- 2 stronken babypaksoi (verkrijgbaar bij de Chinese toko), in de lengte doormidden gesneden
- 100 gram taugé
- 300 gram Japanse ramen, voorgekookt
- 3 bosuitjes, in schuine stukjes
- eventueel wat chilivlokken ter garnering
En zo maak je het:
Voor de sambal eieren
- Kook de eieren in 6 á 7 minuten halfzacht. Meng ondertussen in een bakje 100 ml sojasaus, de geraspte gember en de knoflook samen met 1 eetlepel mirin en 1 eetlepel rijstazijn. Laat de eieren schrikken onder de koude kraan en pel ze dan. Leg ze vervolgens in de marinade. Laat ze nu minimaal een halfuurtje staan in de koelkast, maar het liefst een hele nacht. Je kunt de eieren tot 3 dagen in de marinade bewaren. Hoe langer ze in de marinade liggen, des te meer de kleur erin trekt.
Voor de ramen & overige toppings
- Zet een grote pan op het vuur. Voeg de dashi toe en breng aan de kook. Breng de soep op smaak met 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels mirin en 1 eetlepel rijstazijn. Draai het vuur lager en laat even pruttelen terwijl je de rest maakt.
- Doe de bloem op een bord en breng dit op smaak met zout en peper (hussel even door). Breek het ei op een ander bord en kluts deze even door elkaar. Stort de panko op een derde bord. Haal de kipfiletlapjes eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de panko. Leg de katsu kip op een bord in de koelkast.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de shiitakes bruin. Breng op smaak met peper en zout en doe de paddenstoelen dan in een bakje.
- Voeg nog wat olie toe aan de pan en bak als de olie heet is de katsu kip om en om bruin. Haal de kip uit het vet en laat uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de babypaksoi en taugé toe aan de bouillon en laat 2 minuten meekoken. Haal dan de pan van het vuur.
- Haal de eitjes uit de marinade en snijd ze doormidden. Maak dan de kommen op. Verdeel de ramen over de kommen, doe in elke kom wat shiitakes, twee halve soja eitjes en wat bosui. Schenk de bouillon met de taugé en babypaksoi in de kommen en top af met de katsu kip. Garneer eventueel met wat chilivlokken.
- Serveer je snelle ramen met katsu kip en soja eieren direct en geniet!
Wat vond je van mijn versie van deze Japanse klassieker? Ik hoor het graag!
Tip: Ook zo’n fan van de Japanse keuken? Deze fusion fried rice met yakitori paddenstoelen móet je proberen. Ook lekker met kip!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.