Vers van Lau

Global Food Made Local

Pasta met gerookte sardines

Misschien heb je de hype voorbij zien komen op Instagram of TikTok: gerookte sardines in blik. Wat mij betreft een regelrechte hit. Het idee is dat je een blikje sardientjes opent, afdekt met ongebleekt keukenpapier (zorg dat de olie goed in het keukenpapiertje trekt) en vervolgens in de fik steekt. Laat 6-8 min branden en je sardientjes hebben een lichtgerookte smaak. Verrukkelijk op een toastje, broodje of in deze pasta met gerookte sardines. Makkelijk, snel en een goede bron van eiwitten (voor de sporty types onder ons). Aanvallen!

Hoofdgerecht | 20 minuten bereidingstijd

Pasta met gerookte sardines

“Deze móét je gewoon een keer proberen.”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  • 1 courgette, in blokjes
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje sardines in olijfolie
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 250 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 100 ml slagroom
  • 250 gram penne
  • het sap van 1 citroen
  • peper en zout

En zo maak je het:

  1. Begin met de gerookte sardines. Maak het blikje sardines open en haal eventueel het folie of papier van het blikje. Leg een klein stukje ongebleekt keukenpapier op het blikje en druk het aan. Scheur overtollige randjes van het papier af en zet het blikje op een veilige plek (bijvoorbeeld in een pan). Steek het keukenpapier aan en laat de sardines 6-8 minuten roken. Maak dan het vuur uit – bijvoorbeeld door een deksel op de pan te doen. Haal het keukenpapier van het blikje en zet apart.
  2. Gebruik wat van de olijfolie uit het blikje om de courgette te bakken. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de courgette samen met de knoflook en chilivlokken. Als de courgette gaar is, kook je de pasta al dente in gezouten water.
  3. Voeg als de pasta kookt de cherrytomaten, citroen, slagroom en gerookte sardines toe aan de pastasaus en breng op smaak met zout en peper. Giet de pasta af, maar gebruik wat van het kookvocht om een mooi gebonden saus te maken. Serveer de pasta met gerookte sardines direct. Ook lekker met rucola of pijnboompitjes!

Heb je vragen over dit recept? Stel ze hieronder!

Pasta met vis is altijd een goed idee. Probeer deze pasta alla puttanesca eens!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.