Blijkbaar zit ik in een uienfase, haha! Het vorige recept dat ik uploadde was een heerlijke uien tarte tatin met, jawel, ansjoviskaramel! Ab-so-luut de moeite waard om te proberen. Maargoed, we dwalen af. Franse uiensoep met wijn hadden we het over. Dit is er eigenlijk eentje uit het archief, want mama maakt dit soepje al zolang ik me kan herinneren. Ik denk dat ik onbewust wel wat dingen heb aangepast aan het recept, maar dat mag de pret niet drukken :). Dit is echt ultiem comfortfood, perfect voor elke winterse weekenddag, maar eigenlijk het hele jaar door megalekker. De uien stoof je zo lang mogelijk, hoe langer hoe beter. Dus neem lekker de tijd om deze fijne verwarmende, volle, Franse uiensoep met wijn te maken!
Voorgerecht/soep | 60 min (of langer) bereidingstijd
“Een klassiekertje uit het archief, zoals mijn moeder ‘m maakte”
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 1 kg uien, gepeld en in dunne (halve)ringen gesneden
- 25 gram boter
- 1 eetlepel bloem
- 1,5 liter groentebouillon
- een groot glas witte wijn
- 200 ml slagroom
- peper en zout
- geraspte kaas ter garnering
En zo maak je het:
- Zet een grote soeppan met de boter op laag vuur. Als de boter gesmolten is voeg je de uien toe. Deze stoof je langzaam gaar, totdat ze lichtbruin van kleur zijn. Hoe langer je de uien stooft, des te zachter en lekkerder ze worden. Ga uit van minimaal 45 minuten, maar neem vooral de tijd als je langer de tijd hebt. Als ze écht lang opstaan krijgen ze een karamelkleur, umami tot-en-met!
- Als de uien mooi gekarameliseerd zijn voeg je de bloem toe. Roer dit een paar minuten goed door zodat de bloem gaart.
- Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Laat minimaal 10 minuten doorkoken en voeg dan de witte wijn en de slagroom toe.
- Breng de Franse uiensoep met wijn op smaak met zout en peper en garneer met de geraspte kaas.
Tip: Extra lekker met een kaascroûton!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.