Deze cochinita pibil van jackfruit is een vegan ode aan onze reis door Mexico in september. Enne, misschien heb ik je nog niet helemaal met het woordje “vegan”, maar stel je eens voor: je eet iets wat smaakt naar een guilty weekendgerechtje (lees: frikandel speciaal, nacho’s met héél veel kaas), maar stiekem is het supergezond, glutenvrij en ook nog eens volledig gemaakt van planten! Cochinita pibil vindt z’n oorsprong in Yucatán; het is zacht gegaard varkensvlees in een saus van specerijen en sinaasappel. Meestal wordt het geserveerd in een zachte maistortilla en afgetopt met gepekelde ui. Maarrrrr, deze versie maak je dus met jackfruit!
Officieel maak je dit gerecht met achiotepasta; een kruidenmengsel dat bestaat uit verschillende kruiden, specerijen en Annatozaden. Deze laatste zorgen voor de typerende rode kleur van de cochinita pibil. Hoewel je achiotepasta wel online kunt kopen, ben ik op zoek gegaan naar het perfecte kruidenmengsel zonder annatozaden. Mijn cochinita pibil van jackfruit is daarom íets minder rood van kleur, maar veel beter voor je lijf – en, durf ik dat te zeggen? Yes way! – net zo lekker als de originele versie!
Voor de vega(n) liefhebbers: Een ander not-so-guilty receptje dat makkelijk plantaardig te maken is, is deze vega lahmacun!
Lunch/hoofdgerecht | 45 min bereidingstijd
“Cochinita pibil van jackfruit is een vegan ode aan onze reis door Mexico”
Ingrediënten
Voor 10 kleine tortilla’s
- 250 gram voorgekookt maismeel (bijvoorbeeld Pan)
- 300 ml lauwwarm water
- 3 tenen knoflook
- 1 laurierblad
- 1,5 theelepel korianderpoeder
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels kruidnagelpoeder
- 8 eetlepels azijn
- 1 theelepel limoenrasp
- 1 theelepel sinaasappelrasp + sap van 1 hele sinaasappel
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 1 blik jackfruit, goed afgespoeld en in dunne reepjes gesneden
- 1 grote rode ui, in dunne ringen
- 0,5 limoen, sap
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- 2 eetlepels bruine suiker
- peper en zout
- een scheutje zonnebloemolie
En zo maak je het:
- Meng voor de tortilla’s het voorgekookte maismeel met het water en 1/2 theelepel zout en kneed dit tot een Play-Doh-achtig deegje (ken je die nog?;-)). Laat het deeg afgedekt rusten in een kom terwijl je de rest maakt.
- Doe voor de marinade de tenen knoflook samen met het laurierblad, de koriander, komijn, oregano, 1 theelepel peper, 1 theelepel zout, de kruidnagel, azijn, de limoen- en sinaasappelrasp, de gerookte paprika en het sap van de sinaasappel in de blender en mix tot een gladde pasta.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan op middelhoog vuur en bak de jackfruit hierin een paar minuten aan.
- Ondertussen blancheer je de uienringen 1 minuut. Spoel ze daarna af onder ijskoud water om de garing te stoppen. Maak de uien dan aan met het sap van 1/2 limoen, 1 eetlepel wittewijnazijn en 1/2 theelepel zout. Laat even staan.
- Meng de marinade door de jackfruit en voeg 200 ml water toe. Roer door en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat de jackfruit +- 20 min zachtjes koken. Het vocht mag bijna helemaal verdampen, maar als het té droog wordt kun je wat water toevoegen.
- Maak 10 balletjes van het tortilladeeg en druk deze met een tortillapers plat tot tortilla’s. Heb je geen tortillapers? Leg elk balletje dan tussen 2 bakpapiertjes en druk ze zo plat mogelijk met een zware pan.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak elke tortilla een paar minuten aan elke kant zodat ze mooie bruine plekjes krijgen. Houd de tortilla’s warm en zacht in een schone theedoek.
- Roer de bruine suiker door de cochinita pibil en breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Schep wat van de cochinita pibil van jackfruit op elke tortilla en garneer met wat gepekelde rode ui. Serveer direct.
Tip! De leftovers van de cochinita pibil zijn geweldig lekker op een geroosterd broodje met een gebakken ei! 2 dagen healthy!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.