Na alle inspiratie die ik heb opgedaan in Mexico heb ik een kerstmenu samengesteld met een Mexicaans tintje. Het eerste gerechtje: aguachile van schelvis met tostada’s! Op vakantie aten we traditionele aguachile met gamba’s, maar helaas zwemmen er geen gamba’s in de Noordzee, dus zo ook geen verse gamba’s voor dit gerecht. Je wil je gasten niet ziek maken tijdens het kerstdiner, dus om alle risico’s te vermijden verving ik de gamba’s door schelvis, welke je vaak in ceviche tegenkomt. Zorg er dus wel voor dat je hele verse schelvis gebruikt, omdat je de vis “rauw” eet. Aguachile is erg vergelijkbaar met ceviche, dus als je daar van houdt zit je met dit voorgerechtje zeker goed! De tostada’s maak je in dit recept from scratch. Geen zin om zelf tortilla’s te maken? Start dan bij punt 3 onder de bereidingswijze van de tostada’s.
Voorgerecht | 30 of 45min bereidingstijd
KERST VAN LAU | Mexicaans menu
Aguachile van schelvis met tostada’s
Gepofte zoete aardappelsoep met limoen-korianderroom
“Aguachile uit Mexico met vis van dichtbij”
Ingrediënten
Voor 6 personen
Voor de tostada’s
- 250 gram voorgekookt maismeel (bijvoorbeeld Pan)
- 300 ml lauwwarm water
- zout
- zonnebloemolie
Voor de aguachile van schelvis
- 400 gram hele verse schelvis, in kleine blokjes (vraag je visboer of hij cevicheblokjes snijdt van de vis!)
- 5 limoenen, sap
- zout en peper
- 1 rode ui, in hele dunne ringen (op de mandoline)
- 1 teen knoflook
- 5 gram korianderblad
- 2 verse jalapeñopepers
- 1 avocado, in kleine blokjes
En zo maak je het:
De tostada’s
- Maak eerst de maistortilla’s voor de tostada’s. Meng het lauwwarme water door het voorgekookte maismeel met 1/2 theelepel zout. kneed dit tot een play-doh achtig deegje en laat dan even afgedekt rusten.
- Maak 8 ballen van het deeg en druk deze met een tortillapers of zware gietijzeren pan uit tot tortilla’s. Bak de tortilla’s vervolgens in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Een paar minuten per kant is voldoende.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Steek rondjes uit de tortilla’s met een stekertje. Bestrijk de rondjes aan beide kanten met zonnebloemolie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de tostada’s in 20-30 minuten goudbruin. Keer de tostada’s halverwege de baktijd en laat na het bakken uitlekken op keukenpapier. Maak ondertussen de aguachile.
De aguachile van schelvis
- Start 20-30 min voordat je gaat eten met deze stap! Doe het sap van 2 limoenen in een kom en leg hier de schelvis in, bestrooi met een beetje zout. Nu komt het garingsproces op gang. Roer de vis af en toe om terwijl je de rest maakt.
- Doe de ui in een kommetje met een flinke snuf zout. Overgiet met water tot de uien onderstaan en zet dan even apart.
- Maak vervolgens de marinade: doe het sap van 3 limoenen, 1 teen knoflook, het korianderblad, de jalapeño’s en wat peper en zout in een blender en mix tot een gladde marinade.
- Giet na 20-30 minuten het limoensap van de vis af en meng de zojuist gemaakte marinade door de schelvis.
- Dien de aguachile van schelvis met tostada’s op met de gepekelde rode ui en de blokjes avocado.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.