Vers van Lau

Global Food Made Local

Midden-Oosterse harissa-kipburger

met za’atar courgettesalade

Burgers. I love them. En ze hoeven dus helemaal niet zo ongezond te zijn. Als je ze zelf maakt, heb je zelf in de hand hoeveel calorieën je binnenkrijgt ;-). Deze Midden-Oosterse harissa-kipburger met za’atar en courgettesalade met tomaat is zeker geen caloriebommetje. Het sausje dat erbij zit van crème fraîche overigens wel;-). Ik had geen yoghurt in huis, dus dan moet je creatief zijn. Maak ‘m daarom gerust met yoghurt in plaats van crème fraîche als je een lichtere saus wil. Maar jongens, die salade! Die kan overal bij wat mij betreft: god-del-lijk! Eten er vegetariërs mee? Maak voor hen dan deze paddoburger met truffelmayo!

Hoofdgerecht | 40 minuten bereidingstijd

Midden-Oosterse harissa-kipburger

“Een lichte burger met een goddelijk lekkere salade!”

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de harissa-kipburger

  • 250 gram kipdijfilet
  • 1 ui, in stukken
  • 2 knoflooktenen
  • 10 gram peterselieblad
  • 1 eetlepel harissa
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels panko
  • zout en peper

Voor de courgettesalade en saus

  • 100 gram creme fraiche
  • 2 eetlepels water
  • een kneepje citroen
  • zeezoutvlokken
  • 1 theelepel sumak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 courgette, in dunne lange repen
  • 1 tomaat, in stukken
  • 2 theelepels za’atar
  • olijfolie
  • 2 kleine Turkse broodjes

En zo maak je het:

  1. Hak voor de harissa-kipburgers de kipdijfilet samen met de ui, knoflook, 5 gram peterselie, de harissa, komijn, paprikapoeder en wat zout en peper in de keukenmachine tot een grove puree. Doe de puree in een kom en voeg dan het ei, de bloem en de panko toe. Als het mengsel nog te nat is kun je wat extra panko of bloem toevoegen. Zet een halfuurtje in de koelkast.
  2. Meng voor de courgettesalade de courgette met een scheutje olijfolie in een kom en gril de courgette vervolgens in een hete grilpan, tot ze mooie donkere strepen hebben. Strooi vervolgens zeezoutvlokken en za’atar over de courgette en hussel even om samen met de tomaten. Doe de salade op een bord en strooi hier 5 gram grof gehakte peterselie overheen.
  3. Meng voor het sausje de crème fraîche met het water (of vervang deze twee door Griekse yoghurt), citroensap en de sumak. Breng op smaak met wat zout. Zet apart.
  4. Vorm twee burgers van het kipgehakt en bak deze mooi bruin in een hete koekenpan met wat olijfolie.
  5. Serveer de Midden-Oosterse harissa-kipburger met za’atar courgettesalade op een Turks broodje met het sumak-sausje van crème fraîche.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.