Vers van Lau

Global Food Made Local

Paddoburger met truffelmayo

Met deze paddoburger met truffelmayo krijg je zelfs de grootste vleeseters over de streep. Ik vind het altijd moeilijk te zeggen dat iets op vlees lijkt, want dan schep je (zeker bij de echte vleeseters) al een bepaalde verwachting. Maar met deze paddoburger kun je iedereen een beetje tricken ;-). Mocht je vandaag wel vlees willen serveren, dan is deze Midden-Oosterse harissa kipburger ook top!

Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd

paddoburger met truffelmayo

“Met deze paddoburger overtuig je íedereen!”

Ingrediënten

Voor 2 personen 

  • 400 gram paddenstoelen, in stukjes gescheurd (kastanjechampignons/oesterzwammen/etc) 
  • 1 ei 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook, gehakt 
  • Verse tijm, gerist en fijngehakt 
  • 50-75 gram panko 
  • Een handje pijnboompitten, walnoten of cashewnoten, geroosterd in de pan en fijngehakt
  • 50 gram Parmezaanse kaas 
  • Zout en peper 
  • 2 harde broodjes naar keuze
  • Rucola en tomaat ter garnering 
  • truffelmayonaise
  • Olie om te bakken 

En zo maak je het:

  1. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Als de olie heet is voeg je de paddenstoelen en de ui, knoflook en tijm toe. Bak het geheel totdat het vocht uit de paddenstoelen is verdampt en de paddenstoelen mooi bruin gebakken zijn. Breng op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en laat afkoelen op een snijplank. 
  2. Als het paddenstoelenmengsel een beetje afgekoeld is hak je dit fijn met een mes of grof in de keukenmachine. Het moet fijn genoeg zijn om er een burger van te vormen, maar je kunt het zo grof of fijn hakken als je lekker vindt.
  3. Doe het paddenstoelenmengsel samen met het ei, de panko, de parmezaanse kaas en de noten in een kom en kneed even door. Het mag een beetje plakkerig aanvoelen, maar als het te nat is om burgers van te vormen kun je nog wat panko toevoegen. Breng het geheel op smaak met zout en peper en vorm 2 dikke burgers. Leg deze op een bord en zet een kwartiertje in de koelkast. 
  4. Verhit 2 eetlepels olie in je pan op middelhoog vuur en bak de burgers een paar minuten aan elke kant totdat ze mooi goudbruin zijn. Meestal druk ik de burgers nog wat platter in de pan, doe dit wel met beleid zodat ze niet uit elkaar vallen. Je kunt halverwege het vuur wat lager draaien zodat ze ook van binnen goed garen. 
  5. Snijd de broodjes open en smeer wat truffelmayonaise op de bovenste helft. Doe de rucola en tomaat op de onderste helft en leg de burgers er bovenop.
  6. Deze paddoburger met truffelmayo is ekker als lunch of als avondeten met wat aardappeltjes en salade on the side!

Tip: Ook lekker met sirachamayo! Voor deze saus meng je 2 eetlepels mayonaise met 1 theelepel siracha, ½ theelepel sambal oelek en een kneepje limoensap. 

Rated 5,0 out of 5
januari 19, 2024

Prima recept, lekker en goed te volgen!

Joost

Antwoord van Vers van Lau

Bedankt Joost! Fijn om te horen 🙂

Rated 5,0 out of 5
januari 19, 2024

Erg smaakvol en goeie lekkere combi van de ingrediënten. En zo klaar 👍💪.

Ronald en Gerrie

Antwoord van Vers van Lau

Hey Ronald en Gerrie 🙂

Jaa inderdaad, binnen no-time kun je aanschuiven!

Rated 5,0 out of 5
januari 19, 2024

Heerlijk broodje, zeer smaakvol. Ik heb een spelt pita broodje gebruikt in plaats van het flatbread, gaat prima.

Ben van der Steen

Antwoord van Vers van Lau

Hoi Ben, leuk om te horen!

Klinkt heerlijk ook met een spelt pita 🙂

Rated 4,0 out of 5
januari 19, 2024

Klinkt helder. De twee potjes is een handige truc.

Ik snap niet hoe je bij stap 7 op 120 gram komt. Ik kom op 90.

Willem

Antwoord van Vers van Lau

Hi Willem,

Goed punt! Verkeerd opgeteld;-) Ik heb het aangepast. Veel bakplezier!

Rated 4,0 out of 5
juni 8, 2023

Beste Lau,

Jouw omschrijving en de bewoording klinken mij als Italiaanse Ravioli in de oren!

Ik heb vanmiddag boodschappen gedaan en tot vrijdag mijn inkopen gedaan, en ik heb daarna Jouw uitgebreide bereidingswijze gelezen. Maar één ding staat als een paar boven water;

“IK GA DIT GERECHT ZATERDAG BEREIDEN, GEHEEL ZOALS JIJ HET OMSCHRIJFT”

Het water loopt letterlijk uit mijn bakkus!!!

Ik laat jou zaterdag of zondag weten hoe mijn ervaringen zijn, maar ik kan mij absoluut niet voorstellen, dat dit pasta gerecht tegen valt.

Alvast bedankt voor jouw uitgebreide omschrijving!!!

Luc

Antwoord van Vers van Lau

Hi Luc,

Wat ontzettend leuk om te lezen dat je vooraf al zo enthousiast wordt van dit recept en de tijd neemt om dit te laten weten 🙂

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, veel kookplezier gewenst en alvast eetsmakelijk!

Groetjes, Laurel