Sluit je (kerst)diner af met dit klapstuk: zwarte churro met salted-caramel ijs! Het ijs maak je zónder ijsmachine en de romigheid ervan zal je niet teleurstellen. Het kost je bijna geen tijd, want je maakt alleen de basis voor het ijs. Dit schuif je je vervolgens in de vriezer, zonder dat je er nog naar hoeft om te kijken. Je hoeft dus niet om de zoveel minuten je ijs door te roeren! Fijn, wanneer je druk zat bent met andere dingen. De churro heb ik zwart gemaakt met natuurlijke kleurstof. Het ziet er mooi uit, maar het maakt het wel ietsje lastiger om te zien of je churro goed gaar is. Eventueel kun je een klein beetje beslag achterhouden zonder kleurstof wat je tegelijkertijd in de hete olie bakt.
45 min bereidingstijd | 12 uur in de vriezer
KERST VAN LAU | Mexicaans menu
Aguachile van schelvis met tostada’s
Gepofte zoete aardappelsoep met limoen-korianderroom
Gegrilde octopus met avocadopuree
Zwarte churro met salted-caramel ijs
“Sluit je diner af met dit klapstuk!”
Ingrediënten
Voor 6 personen
Voor het salted-caramel ijs
- 150 gram suiker
- 200 ml slagroom
- 1 theelepel zeezoutvlokken
- 3 eiwitten
Voor de churros
- 80 ml melk
- 80 ml water
- 25 gr suiker
- 25 gr boter
- 1/8 tl zout
- 100 gr bloem
- 1 ei
- 1 theelepel natuurlijke zwarte kleurstof
- een bakje suiker
En zo maak je het:
Het salted-caramel ijs
- Doe voor het salted-caramel ijs 100 gram suiker in een steelpannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat de suiker smelten en vervolgens carameliseren. Roer niet in de pan! Je kunt de pan een beetje kantelen als een deel van de suiker minder snel smelt dan de rest. Wacht tot je een mooie bruine caramel hebt en pak ondertussen een siliconen of houten spatel. Leg ook een vel bakpapier klaar.
- Zet dan het vuur van de caramel uit. Haal je spatel door de caramel en sprenkel wat straaltjes op het bakpapier. Doe dit met ongeveer de helft van de caramel. Strooi de helft van de zeezoutvlokken over de caramel op het bakpapier en laat het dan even uitharden.
- Doe nu 50 ml slagroom bij de in de pan overgebleven caramel. Roer door tot je een mooie caramelsaus krijgt. Voeg de rest Laat verder afkoelen in een kommetje (eventueel in de koelkast).
- Klop de andere 150 ml slagroom op met 25 gram suiker tot stevige pieken. Klop in een andere kom de 3 eiwitten helemaal stijf met de overgebleven suiker (25 gram).
- Spatel de opgeklopte slagroom in 3 delen door het opgeklopte eiwit. Als de caramelsaus tot ongeveer kamertemperatuur is afgekoeld spatel je deze voor 3/4 voorzichtig door de massa.
- Hak de uitgeharde caramel met mes tot caramel-crunch en spatel deze ook door het mengsel. Giet je ijs in een plastic bak met deksel en verdeel de rest van de caramelsaus eroverheen. Zet voor minimaal 12 uur in de vriezer.
De churros
- Breng voor de churros in een pannetje de melk, samen met de suiker, boter, de kleurstof en het zout aan de kook. Als het kookt zet je het vuur uit en voeg je in één keer de bloem toe. Roer met een stevige lepel tot een stevige deegbal.
- Laat het deeg een minuut of 10 afkoelen en roer dan het ei erdoor. Je gaat het deeg straks spuiten met een spuitzak, dus als het écht veel te stevig is kun je nog een klein beetje water toevoegen. Een stevig deeg kun je nog prima opspuiten, dus voeg niet teveel water toe. Het beslag kun je nu eventueel (maximaal 2 dagen) in de koelkast bewaren.
- Teken 6 cirkels op bakpapier (ter grote van een glas) en knip een ruim vierkant om elke cirkel. Schep het beslag (op kamertemperatuur) in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit cirkels op elk bakpapiertje.
- Verhit vlak voor het opdienen zonnebloemolie in een pannetje en leg de bakpapiertjes met het beslag naar beneden in de hete olie. het bakpapiertje laat vanzelf los. Bak de churros 3-5 minuten gaar en knapperig en laat ze dan even uitlekken op keukenpapier.
- Wentel de churro’s dan door de suiker en leg op elk bord een churro. Schep daarin een bolletje ijs en serveer je zwarte churro met salted-caramel ijs gelijk.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.