Deze venkelsoep met kruidenolie is een echte lentesoep! Maar op een zomerse dag doet hij het ook altijd goed. Maak dit soepje voor je gasten tijdens een etentje of gewoon lekker voor jezelf. Je kunt eindeloos variëren met de kruiden in de kruidenolie, gebruik gewoon wat je in de koelkast hebt liggen (of in de tuin hebt staan). Op een gure dag is deze verwarmende franse uiensoep heerlijk!
Voorgerecht/soep | 30 min bereidingstijd
“Gasten vragen mij altijd naar het recept wanneer ik deze op tafel zet!”
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 venkel, in stukken gehakt (groene gedeelte bewaren voor garnering)
- 1 prei, goed gewassen en in stukken gesneden
- 3 tenen knoflook, gehakt
- Een klontje roomboter
- 100 ml houdbare slagroom
- 1 liter groentebouillon
- Het sap van een halve limoen
- 50 ml goede olijfolie
- Een paar takjes peterselie, fijngehakt
En zo maak je het:
- Fruit de venkel, prei en 2 tenen knoflook zachtjes aan in de roomboter, totdat de groenten lekker zacht zijn. Bewaar 1 teen knoflook voor de olie. Zorg dat de groenten niet te veel verkleuren, draai anders het vuur iets lager.
- Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep even doorkoken en pureer ‘m dan glad met een staafmixer of blender. Kook nog zachtjes door op laag vuur.
- Maak ondertussen de olie: Doe de olijfolie samen met de knoflook, peterselie (of kruiden naar keuze) en zout en peper in een kommetje. Roer door en laat even staan.
- Voeg de slagroom toe aan de soep en breng op smaak met het limoensap, zout en peper.
- Als de soep nog wat draderig aanvoelt, haal deze dan door een zeef. Met een soeplepel kun je de soep gemakkelijker door de zeef drukken. Het volume van de soep neemt dan ook wat af, maar meestal vind ik het wel de moeite waard om de soep even te zeven.
- Serveer de venkelsoep met kruidenolie met een takje groen van de venkel en geniet!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.