Vers van Lau

Global Food Made Local

Truffelburrata herfstpasta

met geroosterde balsamico-pompoen

Het enige wat ik écht heb gemist in Mexico? Pasta. De oplossing? Deze truffelburrata herfstpasta. Vorige week maakte ik papardelle from scratch met de pastamachine die ik van mama kreeg en bedacht ik er een herfstige topping bij. Want het is herfst jongens, je kunt er niet meer omheen. Ondanks dat ik altijd wel even moet wennen aan de herfst, waardeer ik de seizoenen en seizoensproducten enorm; de blaadjes die verkleuren, lekker met een dekentje op de bank voor de haard, paddenstoelen, pompoen, noten, appel(taart). I love it. Wil je uitpakken met dit gerecht? Dan kun je net als ik de papardelle zelf maken, anders is verse pasta van de supermarkt ook top. Als je geen truffelburrata kunt vinden (ik kocht ‘m bij AH XL) kun je ook normale burrata gebruiken (besprenkel het geheel eventueel met wat truffelolie).

Truffelburrata herfstpasta

“Het is weer tijd voor herfstige recepten!”

Ingrediënten

Voor 2 á 3 personen

Voor de pasta

  • 2 eieren
  • 200 gram pastabloem (type ’00’)
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de topping

  • 1 bol truffelburrata
  • 1/2 pompoen, geschild en in stukken gesneden
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 300 gram (kastanje)champignons, in stukjes gescheurd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 20 gram roomboter
  • 5 gram peterselie, fijngehakt (en wat gescheurde blaadjes voor garnering)
  • peper en zout
  • olijfolie

En zo maak je het:

  1. Stort voor de pasta de pastabloem op een schoon aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en breek hier de eieren in. Doe 2 eetlepels olijfolie bij de eieren en meng dit door met een vork. Combineer steeds meer bloem met de eieren totdat er een deegje ontstaat. Kneed het deeg een minuut of 10 door, je zal merken dat het steeds elastischer wordt. Voeg nog wat bloem toe als het deegje te plakkerig is, als het te droog is kun je een klein beetje water toevoegen. Doe de deegbal in een kom en zet afgedekt een halfuurtje in de koelkast.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Meng de pompoen met 2 eetlepels olijfolie, de balsamicoazijn en zout en peper op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven en bak in ongeveer 40 min gaar. De pompoen is klaar als hij zacht is en de balsamicoazijn mooi gekarameliseerd is.
  3. Haal je pastadeeg door de pastamachine of rol uit tot een hele dunne lap. Snijd slierten van 1,5 – 2 cm dik.
  4. Verhit een diepe koekenpan op middelhoog vuur met wat olijfolie en bak de champignons aan. Voeg na 5 minuten de knoflook, peterselie en roomboter toe en roer om. Zet het vuur iets lager en laat even doorgaren. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Kook de pasta in 3 minuten gaar in gezouten water, bewaar een soeplepel kookvocht en giet de pasta af.
  6. Doe de pasta bij de champignons in de pan samen met wat kookvocht en roer om voor een smeuig geheel. Je kunt altijd nog meer kookvocht toevoegen, dus begin met een klein beetje. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Dien de pasta op in diepe borden. Verdeel de balsamico pompoen en de truffelburrata over de borden en garneer met peterselie. Besprenkel je truffelburrata herfstpasta met olijfolie en bestrooi met wat extra peper.

Tip: fan van pompoen? Check deze verschillende bereidingen van pompoen!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.