Vers van Lau

Global Food Made Local

Romige preipasta

met doperwtjes, basilicum en pangrattato

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat ik het allerliefste pasta maak. Komt mede doordat Dennis zo dól is op pasta dat hij het liefst zes keer per dag pasta eet ongeveer (niet overdreven;-)). Nee maar ff serieus nu: Je zou het niet denken, maar de lente is in volle gang. En daar hoort een romige preipasta bij. Eentje met zoete groene doperwtjes, geurige basilicum, een scheutje witte wijn en lekker kneepje citroen. Ik serveerde er pangrattato bij van een restje focaccia, maar je kunt eigenlijk iedere snee (oud) brood gebruiken. Met 20 minuutjes staat ie op tafel, dus een topper voor doordeweeks. Maar ook in het weekend kan ie prima, want dit is toch een feestje op je bord?

Hoofdgerecht | 20 min bereidingstijd

romige preipasta

“Romige preisaus, zoete dopperwtjes, geurige basilicum en knapperige pangrattato”

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 320 – 400 gram spaghetti
  • het wit en lichtgroen van 4 preien, in dunne ringen (goed gewassen)
  • 50 gram boter
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 150 ml slagroom
  • 75 gram diepvries doperwtjes
  • het sap 1 citroen
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 2 sneetjes oud brood (of focaccia), grof gehakt
  • 10 gram verse basilicum, in stukken gescheurd
  • parmezaanse kaas, ter garnering

En zo maak je het:

  1. Verhit de helft van de boter in een diepe koekenpan op laag vuur. Voeg de prei toe samen met de knoflook en laat 15 minuten zachtjes smoren.
  2. Maak ondertussen in een klein koekenpannetje de pangrattato. Verhit wat olijfolie in de pan op middelhoog vuur en voeg het broodkruim toe. Bak een aantal minuten en schep regelmatig om zodat het broodkruim niet verbrandt. Breng de pangrattato op smaak met peper en zout en draai het vuur uit.
  3. Breng een pan met water aan de kook op middelhoog vuur, voeg flink wat zout toe en kook de spaghetti al dente. Giet de pasta af, maar bewaar een soeplepel pastawater.
  4. Draai na 15 minuten het vuur van de prei iets hoger, blus de prei af met de witte wijn en slagroom en breng de saus op smaak met het citroensap, wat peper en zout. Draai het vuur weer laag en doe de diepvries doperwtjes erbij.
  5. Schep nu de pasta in de pan met saus en voeg wat pastawater toe om de saus te binden.
  6. Schep de romige preipasta op de borden, garneer met schaafsels parmezaanse kaas, wat pangrattato en verse basilicum. Serveer direct.

Wat vond je van dit recept? Laat het me weten in de reacties!

Tip: zin in een lekker fris dessert? Wat dacht je van dit amaretto sour toetje?

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.