Vers van Lau

Global Food Made Local

Risotto met kerstomaatjes en gekarameliseerde venkel

Ik ben gek op risotto! Zo ook op deze risotto met tomaatjes en gekarameliseerde venkel. Venkel kun je op allerlei verschillende manieren bereiden. Ik heb ‘m voor dit recept gestoofd met witte wijn en een beetje honing om de zoete tonen te accentueren. Door de honing karameliseert de venkel mooi. Italië op je bord!

Hoofdgerecht | 40 minuten bereidingstijd

risotto met tomaatjes en gekarameliseerde venkel

“Honey-glazed venkel en smeuïge risotto… Hmm..”

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
  • 1 venkelknol, in plakken (bewaar het venkelgroen ter garnering)
  • 300 gram kerstomaatjes
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter hete groente/kippenbouillon
  • 300 gram risotto
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels honing
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 80 gram roomboter
  • olijfolie
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Verhit 30 gram roomboter in een pan op hoog vuur, als de roomboter begint te verkleuren voeg je de venkel toe. Bak deze ongeveer 5 min aan totdat de plakken mooie bruine randjes hebben. Voeg vervolgens 50 ml witte wijn toe, zet het vuur laag en stoof de venkel in ongeveer 10 min gaar met de deksel op de pan. voeg dan de honing toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur nog even hoger en roer nog een paar minuten om. Schep de venkel op een bord.
  2. Verhit wat olijfolie in dezelfde pan en bak daarin de ui en bleekselderij glazig. Voeg vervolgens de risotto toe en roer even om. Als alle risotto-korrels bedekt zijn met een laagje olie kun je de resterende 100 ml witte wijn toevoegen. Roer om.
  3. Als de witte wijn bijna helemaal is verdampt kun je soeplepel voor soeplepel de bouillon gaan toevoegen, zorg dat je pas nieuwe bouillon toevoegt als de vorige lepel bouillon bijna helemaal is verdampt.
  4. Na ongeveer 10 minuten voeg je de kerstomaatjes toe (of later als je ze liever iets steviger houdt). Nog ongeveer 10 minuten later neemt de risotto geen bouillon meer op en is hij beetgaar.
  5. Draai het vuur uit en voeg de rest van de boter en de parmezaanse kaas toe. knijp de halve citroen uit boven de pan en breng de risotto op smaak met zout en peper.
  6. Dien de risotto met tomaatjes en gekarameliseerde venkel op met wat venkelgroen en serveer.

Tip: Deze tomatenrisotto met geroosterde paprika is ook heerlijk!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.