Vers van Lau

Global Food Made Local

Portugese kip piri piri

Als je in Lissabon bent móet je een stop maken bij Bonjardim voor de allerlekkerse authentiek Portugese kip piri piri. Díe kip heb ik geprobeerd na te maken in mijn eigen keuken en ik moet je eerlijk zeggen; dat is best goed gelukt! Als je de tijd hebt kun je de piri olie een week (of meer) van tevoren maken, dan trekken de smaken extra goed in. Maar je kunt het ook gelijk eten, bijna net zo lekker! Wil je je olietje toch liever een week in laten trekken? Maak vandaag dan Griekse pita gyros van kip!

Hoofdgerecht | 60 minuten bereidingstijd | 2 uur wachttijd

portugese kip piri piri

“Portugese kip piri piri; daar eet je gegarandeerd je vingers bij op”

Ingrediënten

Voor 2-4 personen 

Voor de olie:

  • 3 rode pepers, fijngehakt
  • 2 rawits, fijngehakt
  • 2 el gedroogde pepers of chilivlokken
  • 3 laurierblaadjes, fijngehakt
  • 3 el whisky
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 el peperkorrels
  • 1 tl citroen, rasp en sap
  • 1 tl himalayazout
  • 200 ml olijfolie

Voor de kip:

  • 1 kg kippenvleugels of een hele kip
  • fijn zeezout

En zo maak je het:

  1. Om de piri olie te maken zet je een pannetje met dikke bodem op het vuur met 1 el olijfolie. Voeg de chilipepers en knoflook toe en fruit even aan. Als deze geuren zet je het vuur laag en voeg je de overige ingrediënten toe. Als de olie borrelt draai je het vuur uit en schenk je de olie over in een schone glazen pot. Laat de olie minstens een paar uurtjes intrekken, na een week is-ie het lekkerst!
  2. De kip kun je 12-24 uur van tevoren droog pekelen voor een extra knapperig korstje. Zorg ervoor dat de kip volledig bedekt is met zeezout (wrijf het zout in) en zet vervolgens 12-24 uur weg in de koelkast. Spoel daarna de kip af onder de kraan en dep droog. Als je hier geen tijd voor hebt kun je de kip een uurtje van tevoren bestrooien met een klein beetje zeezout.
  3. Steek de bbq aan en gaar de kip (afhankelijk van de grootte van de kip) eerst op indirecte warmte en daarna voor een lekker crispy korstje op directe warmte. Als je vleugeltjes neemt kun je deze bijna geheel op directe warmte bakken. bestrijk de laatste 5 min baktijd de kip aan alle kanten met de piri olie.
  4. Serveer de Portugese kip piri piri met extra piri olie en geniet!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.