Vers van Lau

Global Food Made Local

Pasta all’Amatriciana

Joe! Blijkbaar was het weer tijd voor een pastareceptje. De pastarecepten vliegen je hier om de oren hoor (sorry, not sorry). Dit keer een verrrrrrrukkelijke pasta all’Amatriciana uit Rome. Je kunt het zien als het zusje van de carbonara. Hij is wat minder zwaar, bevat meer groente en lekker pittig (voor de liefhebber). Traditioneel hoort ie zonder knoflook, maar ik had m’n stoute schoenen aan vandaag. En natuurlijk maak je ‘m het allerlekkerst met guanciale. Kun je dat écht niet vinden? Neem dan pancetta. Bijkomend voordeel: hij staat zó op tafel. Dit is een blijvertje hoor, smakelijk!

Hoofdgerecht | 15 minuten bereidingstijd

pasta all'Amatriciana

“Het zusje van… Dit is een blijvertje!”

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  • 250 g guanciale, in blokjes (slager of speciaalzaak)
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 chilipeper, in ringen
  • 100 ml witte wijn
  • 3 grote trostomaten, in grove stukken
  • 250-300 gram pipe rigate of penne
  • peper
  • peterselie, grofgehakt ter garnering
  • pecorino, geraspt ter garnering (of parmezaan)

En zo maak je het:

  1. Verhit een diepe koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de blokjes guanciale krokant. Neem de guanciale uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet 3/4 van het vet af (dit kun je in een afgesloten bakje ongeveer een week bewaren in de koelkast. Lekker om je ei in te bakken, in de soep, noem maar op!).
  2. Fruit vervolgens de sjalot, knoflook en chilipeper kort aan. Blus af met de witte wijn en voeg daarna ook de tomaten toe. Laat even stoven terwijl je de pasta kookt. Breng op smaak met peper.
  3. Kook de pasta al dente in een pan met zout water en giet daarna af. Bewaar een soeplepel kookvocht. Schep de pasta bij de saus en voeg ook wat kookvocht toe, zodat je een mooi gebonden saus krijgt. Schep om en draai het vuur uit.
  4. Dien de pasta all’Amatriciana op in een diep bord of kom en garneer met peterselie en versgeraspte pecorino. Smakelijk!

Ik hoor graag wat je van deze pasta all’Amatriciana vindt! Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Pssssst: deze pasta met ‘nduja al geprobeerd?

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.