Soms heb je gewoon zin in een AVG’tje. Dus waarom leuken we ‘m niet een beetje op? Dit Midden-Oosters AVG’tje is écht om van naar huis te schrijven. Hij zit bommetjevol smaak en hij is makkelijker te maken dan je denkt. Kwestie van in de oven pleuren, af en toe even kijken en wachten tot de heerlijke geuren je tegemoet komen. Mijn versie is met harissa-kip, maar heb je liever vega? Vervang de kip dan door halloumi. Die kun je op precies dezelfde manier bereiden. Wel zo makkelijk.
Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd

“AVG, maar dan écht anders.”
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 1 aubergine, in de lengte doormidden en ingesneden in een ruitjespatroon
- 8 röstirondjes, ontdooid en in stukken gebroken
- 1 theelepel za’atar
- 400 gram kipdijfilet (of een stuk halloumi, in plakjes)
- 1,5 theelepel harissa
- 1 theelepel honing
- rasp van een halve citroen
- sap van een hele citroen
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2 takjes cherry-trostomaatjes
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- peper en zout
- olijfolie
- granaatappelpitjes (ter garnering)
- koriander, grofgehakt (ter garnering)
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 210 graden. Leg de ingesneden auberginehelften in een ovenschaal met de snijkant omhoog. Smeer in met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Meng de röstistukken met wat olijfolie, een snufje zout en de za’atar. Spreid ze uit over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en zet de ovenschaal met aubergine ernaast op de plaat. Schuif het geheel voor 40 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de harissa, de helft van het citroensap, honing, geraspte knoflook, peper en zout in een kom. Voeg ook 1 eetlepel olijfolie toe. Meng met de kipdijfilet en laat even intrekken.
- Haal de plaat na 15 minuten uit de oven en hussel de rösti goed om. Duw de rösti wat aan de kant, zodat de kip ernaast past. Schuif de plaat – inclusief kip – terug de oven in. Maak vervolgens de yoghurtsaus. Meng de Griekse yoghurt met de citroenrasp en het overgebleven sap en breng op smaak met zout en peper.
- Zet de oven de laatste 10 minuten op grillstand, zodat alles een mooi kleurtje krijgt. Dit is ook het moment om de trostomaatjes te poffen. Leg deze naast de aubergine in de ovenschaal. Zet de oven eventueel nog iets hoger als het nog wat meer kleur mag krijgen. Houd alles wel goed in de gaten.
- Dien de rösti op in een diep bord, leg de aubergine erop en maak af met de stukken kipdijfilet. Schep wat van de yoghurtsaus over de aubergine en bestrooi met granaatappelpitjes en de koriander. Gepofte tomaatjes bovenop en je Midden-Oosters AVG’tje is klaar!
Heeft het gesmaakt? Laat het me hieronder weten!
Tip: Gek op Midden-Oosters? Probeer deze orzo met gepofte aubergine eens!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.