In veel Aziatische landen doen ze niet echt aan desserts zoals wij die hier kennen. In Thailand is bijvoorbeeld mango sticky rice een heel bekend nagerecht, maar dit is niet meer dan plakrijst met mango erbovenop. Veel mensen vinden het erg lekker, maar het staat niet zo chique op je (kerst)dinertafel. Daarom heb ik voor jullie een mango sticky rice 2.0 versie gemaakt! Dit gerechtje heeft de smaken van mango sticky rice, maar dan opgedeeld in losse componenten met verschillende structuren. Je kunt dus eventueel componenten weglaten als je krap in de tijd zit. Maar ik verzeker je, the full package is écht de moeite waard. Zelfs mensen die niet van kokos houden, gaan als een blok vallen voor dit dessert.
Dessert |45 min bereidingstijd | 60 min opstijven
KERST VAN LAU | Thais menu
“Zelfs mensen die niet van kokos houden, gaan als een blok vallen voor dit dessert”
Ingrediënten
Voor 6 personen
Voor de mangocoulis
- 1 mango
- 1 tot 2 theelepels poedersuiker (optioneel)
Voor de mangomousse
- de helft van de mangocoulis
- 125 ml slagroom
- 2 eiwitten
- 50 gram suiker
- 1 theelepel limoensap
Voor de kokoshangop
- 300 gram kokosyoghurt
Voor de kokosmakronen
- 2 eiwitten
- 100 gram suiker
- 125 gram kokos
Voor de gekarameliseerde rijst
- 15 gram water
- 50 gram suiker
- 25 gram gepofte rijst (bijvoorbeeld Kellogg’s rice krispies)
- 3 gram roomboter
En zo maak je het:
De mangocoulis
- Schil de mango en snijd ‘m rondom de pit in stukken. Doe de mangostukken in een blender en blend fijn.
- Breng eventueel op smaak met 1 á 2 theelepels poedersuiker. Doe de helft van de coulis in een spuitflesje.
De kokoshangop
- Leg een schone theedoek in een zeef op een kom en schep de kokosyoghurt in de theedoek.
- Laat de kokosyoghurt minimaal 3 uur uithangen in de koelkast.
De kokosmousse
- Klop de slagroom met de helft van de suiker op in een kom.
- Vervolgens klop je in een andere kom de eiwitten helemaal stijf met de andere helft van de suiker.
- Spatel nu de helft van de gemaakte mangocoulis en het limoensap voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
- Spatel tenslotte het stijve eiwit in 3 delen voorzichtig door het slagroom-mangomengsel. Laat de mousse opstijven in de koelkast.
De kokosmakronen
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verwarm ondertussen de eiwitten met de suiker en kokosrasp in een pannetje tot de suiker is opgelost. Let op dat de eiwitten niet verkleuren.
- Schep vervolgens met een kleine lepel hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kokosmakronen in 20 min gaar en goudbruin in het midden van de oven. Laat de kokoskoekjes volledig afkoelen en bewaar ze daarna tot maximaal 3 dagen in een afgesloten bakje.
De gekarameliseerde rijst
- Breng de suiker samen met het water aan de kook in een pannetje met dikke bodem.
- Voeg als de suiker helemaal is opgelost de gepofte rijst toe. Blijf roeren tot de rijst is gekarameliseerd. Je zal zien dat de rijstkorrels eerst droog worden en daarna pas lichtbruin verkleuren.
- Doe dan de boter erbij terwijl je nogsteeds blijft roeren. Doe de rijst in een kom en roer los. Als het niet gelijk loskomt kun je het uitstorten op een bakpapiertje zodat je het later los kunt breken.
Opdienen
- Spuit een cirkel van de mangocoulis op elk bord.
- Snijd 6 kokosmakronen door de helft en druk de twee losse helften met de onderkantjes tegen elkaar aan. Leg deze op de cirkel op alle borden. Breek 2 kokosmakronen in kleine stukjes.
- Maak 6 quenelles van de kokosyoghurt met behulp van twee natte theelepeltjes. Schep de quenelles naast de kokosmakronen op het bord.
- Doe de mangomousse in een spuitzak met gladde mond en spuit een grote toef aan de andere kant van de kokosmakroon. Spuit ook 3 kleine toefjes op de cirkel tegenover de kokosmakroon. Leg de gebroken stukjes kokosmakroon tegen de kleine toefjes aan.
- Strooi de gekarameliseerde rijst rondom de kleine toefjes en serveer je mango sticky rice 2.0!
Superleuk als je je kerstcreaties deelt op Social Media!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.