Vers van Lau

Global Food Made Local

Jerk chicken & geblakerde prei

met jerk boter

De Jamaicaanse jerk chicken klonk mij wel bekend, maar ik had ‘m eerlijk gezegd nog nooit gegeten. Nou, dat is zonde geweest van m’n tijd! Manmanman wat is dit lekker. Van een oud-collega kreeg ik de tip om iets met jerk chicken te maken en omdat hij grooooots BBQ-fanaat is ging het kippetje natuurlijk op de hete kolen, naja, erboven dan. Ik heb voor de jerk marinade het recept van Turn Don’t Burn als basis gebruikt, waarna ik nog wat lekkere ingrediënten heb toegevoegd. Ik las dat elke jerk marinade anders is omdat ieder z’n eigen draai eraan geeft; dus hierbij mijn versie van jerk. Combineer een paar eetlepels van dit heerlijke goedje met boter en flaky seasalt en je hebt de meest smaakvolle boter die je maar kunt bedenken. Perfect met de rokerig-zoete smaak van geblakerde prei. BBQ? Jerk chicken & geblakerde prei it is.

Hoofdgerecht | 45 min bereidingstijd | 4 uur wachttijd

Jerk chicken
Geblakerde prei

“Jerk chicken, fingerlickin’ good!”

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de jerk

  • 10 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bosje lenteui, in stukken
  • 1 banaansjalot, in stukken
  • 1 habaneropeper, in stukken (of madame jaenette als je geen habanero kunt vinden)
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 limoenen, sap
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • zout en peper

Overige ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes en t-sticks
  • 100 gram zachte boter
  • 4 preien, goed gewassen en het donkergroene gedeelte verwijderd
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 1 theelepel bieslook, grofgehakt

En zo maak je het:

  1. Maak eerst de jerk marinade. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kleine kom van de keukenmachine en maal tot een gladde saus. Als het te dik is kun je nog wat olie toevoegen, voor een extra zoutige smaak sojasaus en voor wat meer zuur extra limoensap of rodewijnazijn. Pit heeft de marinade waarschijnlijk genoeg 😉
  2. Dep de kip droog en doe in een grote kom. Schenk daar de marinade op (houd 5 eetlepels marinade apart) en wrijf de kip goed in. Dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Als je tijd hebt kun je dit de avond van te voren doen, de kip zal de volgende dag extra mals zijn!
  3. Meng voor de jerk boter 3 eetlepels van de marinade met de boter en de zeezoutvlokken. Houd je van spicy? Meng dan nog 2 eetlepels marinade door de boter. Zet koel voor later.
  4. Steek de BBQ aan en leg de kolen aan één kant, zodat je een een deel directe en een deel indirecte warmte hebt.
  5. Haal de kip uit de marinade. Bak de grotere stukken kip eerst op indirecte warmte om deze te garen, de kleine t-sticks kunnen gelijk op directe hitte.
  6. Leg de preien op directe hitte op het rooster van de BBQ. Deze mogen helemaal zwart blakeren! Keer regelmatig, zodat ze helemaal rondom zwart van kleur zijn. Haal dan van de BBQ en leg op een bord.
  7. Wanneer de kipjes gaar en mooi gekarameliseerd zijn (door de bruine suiker in de jerk marinade) haal je ook de kip van de BBQ.
  8. Verwijder de zwarte bladen van de prei aan tafel. Schep er wat jerk boter op en garneer met wat bieslook.

Tip: Deze Jerk chicken & geblakerde prei is lekker met gepofte aardappel en gegrilde paprika van de BBQ of met deze kleurrijke parelcouscous-salade!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.