Vers van Lau

Global Food Made Local

Pita kipgyros met ovenfrietjes en tzatziki

Om zo tegen het eind van augustus nog even in de vakantiestemming te blijven, waande ik mij even in Griekenland met deze pita kipgyros met ovenfrietjes en tzatziki! De pita’s die je hier in de super kunt krijgen zijn niet hetzelfde als de pita’s die de Grieken eten. Dus als je tijd hebt raad ik je zeker aan om ze zelf te maken! ik maakte ze zelf met zuurdesem (what a surprise), maar Laura’s Bakery heeft een lekker recept voor griekse pita’s met gist. Mocht je intresse hebben in het desem recept dan mag je me altijd een berichtje sturen ;-). Ohja, wist je dat ze in Griekenland de frietjes ín de pita doen in plaats van ernaast? Zeker het proberen waard!

Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd | 1 uur wachttijd

Pita kipgyros met ovenfrietjes en tzatziki

“De frietjes horen écht ín je pita!”

Ingrediënten

Voor 3-4 personen

  • 600 gram kipdijfilet, in reepjes
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel uienpoeder
  • zout en peper
  • 4 zelfgemaakte griekse pita’s (gewone pitabroodjes kunnen ook)
  • 4 eetlepels griekse yoghurt
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 komkommer, geraspt en bijna al het vocht eruit geknepen
  • 1 eetlepel dille, fijngehakt
  • 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
  • 700 gram verse franse frietjes
  • Rauwkost naar keuze, gesneden (bijvoorbeeld rode ui, tomaat, paprika, sla)

En zo maak je het:

  1. Zorg dat je je pitadeeg van tevoren klaar maakt. Marineer een paar uur van te voren de kipdijfilet. Doe de kip in een kom en meng met 3 tenen knoflook, 2 eetlepels citroensap, de olijfolie, de wittewijnazijn, honing, komijnpoeder, paprikapoeder, de oregano, uienpoeder en zout en peper. Laat minimaal een uurtje in de koelkast marineren, maar als je tijd hebt het liefst een uur or vier.
  2. Maak dan de tzatziki. Meng de yoghurt met het sap van een halve citroen, 1 teen fijngehakte knoflook, de geraspte komkommer, de dille, peterselie en 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Laat even intrekken in de koelkast.
  3. Verwarm je oven voor op 220 graden. Leg de ovenfrietjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Hussel om en schuif de plaat voor ongeveer een halfuurtje in de oven. Schep regelmatig om. Als de frietjes nog niet knapperig zijn na een minuut of 20, kun je de oven nog even op de grilstand zetten. Zorg er dan wel voor dat je in de buurt blijft zodat ze niet verbranden.
  4. Wanneer de frietjes een minuut of 20 in de oven zitten, gril je de kipdijfilet stukjes in een hete grilpan. Als ze gaar zijn kun je de pan uit zetten, de warmte van de pan houdt de kip dan nog even warm.
  5. Als de frietjes bijna klaar zijn bak je de pita’s in een koekenpan. Houd ze daarna warm in een schone theedoek.
  6. Serveer je pita kipgyros met ovenfrietjes en tzatziki en wat rauwkost.

Tip: Een ander lekker receptje over de grens met kip vind je hier!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.