Vegetariërs én vleesliefhebbers aan één tafel? Serveer deze crying tiger en Thaise aubergine! De legende achter de crying tiger blijft mysterieus, maar een van de verhalen is zeker het delen waard. Mijn favoriete versie: een tijger moest huilen omdat de jager zijn koe had gestolen: the crying tiger. Bij dit malse stuk vlees zit een heerlijke frisse salsa voor een goed uitgebalanceerde smaak. De aubergine bak je krokant, waarna je ‘m kort stooft met groenten in een lekkere rijke saus. Top ‘m af met Thaise basilicum en je kunt aan tafel! Beide gerechten zijn lekker met rijst, maar serveer er vooral bij wat jij lekker vindt.
Hoofdgerecht | 60 min bereidingstijd
KERST VAN LAU | Thais menu
“De tijger moest huilen omdat de jager zijn koe had gestolen”
Ingrediënten
Voor 6 personen
Voor de crying tiger marinade
- 750 gram kogelbiefstuk (aan één stuk)
- 3 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels bruine suiker
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel peper
Voor de crying tiger salsa
- 6 eetlepels vissaus
- 5 eetlepels limoensap
- 2 theelepels bruine suiker
- 2 theelepels chilivlokken
- 2 tomaten, in kleine blokjes
- 5 gram verse koriander, fijngehakt
Voor de Thaise aubergine
- 3 aubergines, in schuine halve plakjes
- 2 rode uien, in dunne ringen
- 2 rode paprika’s, in dunne repen
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 10 gram Thaise basilicum (te koop bij de toko)
- 50 ml sojasaus
- 1 eetlepel hoisin
- 2 theelepels maizena
- 50 ml water
- 1 eetlepel sweet chili saus
En zo maak je het:
De crying tiger
- Maak eerst de marinade voor de crying tiger en Thaise aubergine. Meng alle ingrediënten die onder “marinade” staan door elkaar (behalve de kogelbiefstuk;-)). Doe de marinade in een bak of zak en masseer vervolgens de kogelbiefstuk in met de marinade. Laat de kogelbiefstuk vervolgens 3 uur marineren in de koelkast. Langer mag ook.
- Maak ondertussen de crying tiger salsa door alle ingrediënten die onder “salsa” staan door elkaar te mengen in een kommetje. Laat de salsa even intrekken terwijl je de aubergine voorbereidt.
- Verwarm de oven voor op 130 graden. Haal de kogelbiefstuk uit de marinade en leg deze in een ovenschaal. Gaar de kogelbiefstuk voor in de oven tot 35 graden kerntemperatuur. Zet dan de oven uit.
- Verhit vervolgens een scheutje olie in een braad- of koekenpan en braad hierin de kogelbiefstuk aan alle kanten aan, tot een kerntemperatuur van 42 graden.
- Laat de crying tiger 10 minuten rusten in de ovenschaal in de nog warme oven en snijd ‘m dan aan tafel aan. Serveer met de salsa.
De Thaise aubergine
- Verhit een flinke scheut olie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin de aubergine goudbruin. Meng ondertussen in een kommetje de sojasaus, hoisin, maizena, water en sweet chili saus.
- Als de aubergine klaar is laat je deze uitlekken op wat keukenpapier. Bak dan in dezelfde pan de ui, paprika en knoflook een paar minuten aan tot deze zacht zijn. Zet dan het vuur uit tot je de crying tiger uit de pan haalt.
- Zet de pan dan weer aan op middelhoog vuur, voeg de gebakken aubergine toe samen met de saus en roer om. Maak het gerecht af met de Thaise basilicum.
- Serveer de crying tiger en Thaise aubergine met rijst en geniet!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.