“Hoe doe je anno 2023 nog goedkope boodschappen?” Vragen we ons inmiddels volgens mij allemaal af. Door de inflatie is écht goedkoop shoppen bijna onmogelijk geworden, maar er zijn wel een aantal trucjes die je kunt toepassen. Zo doen mijn vriendinnetje Myrthe en haar vriend aan bonus-shoppen. Ze doen weekboodschappen en kopen zoveel mogelijk groenten die in de aanbieding zijn die week. Nu vroeg ze zich af: “Hoe verzin je nou wat lekkers om te koken met de groenten die in de bonus zijn?” Dat kan best een uitdaging zijn, helemaal wanneer je het die week met maar 1 of 2 soorten groenten moet doen. In dit artikel geef ik je daarom 10 tips voor goedkope boodschappen, in dit artikel leg ik je ook uit hoe je daar al-tijd iets lekkers mee maakt.
Tip 1: Koop producten in de aanbieding
Dit lijkt een no-brainer, maar toch laten we ons vaak misleiden. Natuurlijk zijn producten in de aanbieding goedkoper dan wanneer je de volle mep betaalt. Maar check voordat je je hele kar vol gooit even hoe góed de aabieding eigenlijk is. De grote supermarktketens zijn er door de jaren heen een ster in geworden om aanbiedingen te doen lijken als ware bargains, terwijl je eigenlijk maar 2 cent korting krijgt op je product. Ik moet eerlijk toegeven: ik ben hier zelf nog steeds heeeeeel gevoelig voor. Maar gelukkig heb ik een vriend aan m’n zijde die én goed is in hoofdrekenen én zich niet zo snel laat misleiden om fake goedkope boodschappen te kopen.
Oké, maar stel: je hebt 3 kilo sperziebonen ingeslagen, omdat ze deze week in de aanbieding zijn. HOE MAAK JE DAAR DAN IN GODSNAAM WAT LEKKERS MEE zonder dat ze aan het einde van de week je neus uitkomen? Dat vertel ik je in mijn artikel om goedkoop te koken (want deze werd uiteindelijk te lang;-)).
Tip 2: Shop op de markt
Ga naar de markt! Op de markt koop je groenten en fruit en vaak ook vlees, vis en kaas een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Wil je écht scoren op je goedkope boodschappen? Ga dan net voor sluitingstijd naar de markt. Veel producten kun je dan voor een prikkie mee naar huis nemen. Dit is ook nog eens een supertip tegen voedselverspilling. Let er wel op dat je alleen dingen koopt die je ook daadwerkelijk opeet, anders verspil je alleen maar eten.
Hoe vaker je shopt op de markt, des te beter je wordt in koopjesjagen. Maar nadat je mijn volgende blog hebt gelezen kun je gerust een keer 5 kilo tomaten redden van de marktkliko. De markt heeft overigens ook wekelijks verschillende aanbiedingen, dus probeer daar ook iets vaker voor te kiezen!
Tip 3: Koop diepvriesgroenten
Diepvriesgroenten hebben dezelfde voedingswaarde als verse groenten. Loop eens langs het diepvriesgroenteschap als je boodschappen doet! Ook deze groentjes zijn weleens in de aanbieding: een goed moment om wat diepvriesgroenten in te slaan. Het grote voordeel van bevroren groenten? Ze blijven lang goed! Zo hoef je je geen zorgen te maken dat ze op je aanrecht of in je koelkast overstuur gaan.
Hier lees je ook een paar tips hoe je bij kunt houden wat je in de vriezer hebt liggen en hoe je zorgt dat je vriezer niet alleen maar voller wordt.
Tip 4: Koop zoveel mogelijk onbewerkte producten
Bewerkte producten zijn echt een killer voor je portemonnee (en voor je gezondheid ook trouwens). Skip de halffabricaten uit de supermarkt en maak meer from-scratch! Veel producten die in de supermarkt liggen zijn mega makkelijk zelf te maken.
Ik snap dat niet iedereen de tijd heeft om koeien te melken en daar boter en kaas van te maken om je zelfgebakken zuurdesembrood mee te beleggen. Mocht je wel vast willen beginnnen met desembrood bakken? Dan lees je in mijn eerste blog hoe je een starter maakt! Geef from-scratch koken eens een kans! Zoek op Google op hoe je jouw favoriete product zelf maakt en duik de keuken in! Vaak is het makkelijker dan je denkt, echt!
Tip 5: Ga eens naar een andere supermarkt of skip A-merken
We weten allemaal dat sommige supermarkten goedkoper zijn dan andere, hoewel de verschillen tegenwoordig een stuk minder groot zijn dan vroeger (hoor mij praten als omaatje;-)). Maar elke super heeft ook zijn eigen aanbiedingen! Dus als jouw go-to super deze week niet zoveel leuks in de bonus heeft, ga dan eens naar een andere winkel om te zien wat daar de koopjes zijn. A-merken zijn zoals je weet vaak een stuk duurder dan de huismerken. Bedenk voordat je boodschappen doet welke A-merkproducten je wil kopen en duik voor de overige producten onderin het schap zodat je zoveel mogelijk goedkope boodschappen mee naar huis neemt.
Tip 6: Koop houdbare producten in bulk
Houdbare producten in de aanbieding? HAMSTEREN. Rijst, pasta, noedels, granen, noten, olijfolie, smaakmakers als kappertjes, ansjovis, tomatenpuree etc. Koop ze met korting en koop ze dan in bulk. Je gooit ze in je voorraadkast, schuur, op je zolder of gewoon in je keukenkastjes en je hebt een hele tijd een fijne voorraad ter beschikking, waar je altijd wel wat lekkers mee kunt maken. Heb je een keer geen zin om boodschappen te doen? No problemo! Want jij hebt nog zát in de kast liggen.
Nog zo’n topper die je écht in bulk in moet slaan: tomaten in blik.
Tip 7: Shop iets vaker vegetarisch
Vlees en vis zijn duur. Erg duur inmiddels. Je kunt dan natuurlijk naar de euroknallers grijpen, maar het feit dat er een beest dood is gegaan om vervolgens voor een paar eurootjes in de supermarkt te liggen maakt mij niet echt gelukkig. Het alternatief? Ga wat vaker voor vega! Groenten zijn in verhouding een stuk goedkoper dan vlees en vis en ook nog eens supergoed voor je lijf. Dus koop iets vaker meer van die aanbiedingsgroenten en skip dan die slavink die voor een euro weg mag.
Wil je wél graag vlees eten en goedkope booschappen inslaan: zoek dan bijvoorbeeld naar de kortingsstickers in het bio-schap. Dit verschaft vaak wel iets meer planning (omdat het vlees vaak binnen 1 á 2 dagen op moet), maar dan heb je wel een stukkie eerlijker (en goedkoop) vlees en je redt het ook nog eens van de prullenbak. Een andere optie: check of er een (bio) vleesboerderij bij je in de buurt zit, waar je direct bij de boer kunt kopen. Vaak is het vlees hier niet duurder dan in de supermarkt (omdat de super ontbreekt in de verkoop-keten), veeeeeeeel lekkerder én veel beter voor het dier en milieu! Rijd er in het weekend langs en maak er een uitje van! Veel boerderijen hebben tegenwoordig ook een eieren-muur langs de weg. Dit is vaak ook een stuk goedkoper dan in de winkel en je helpt er de boeren ook een handje mee.
Ga je iets vaker vega koken? Zorg dan dat je je verse groenten combineert met bonen/kikkererwten/linzen of bijvoorbeeld kaas, zodat je een goed vullende en voedende maaltijd op tafel kunt zetten. Ik deel in dit artikel mijn ultieme groenten-combinatie lijstje met je, succes gegarandeerd!
Tip 8: Doe boodschappen in je eigen voorraadkast / vriezer
Je voorraadkast is je grootste vriend als je goedkope boodschappen in wil slaan. Spreek met jezelf af dat je 1 dag per week uit je voorraadkast of vriezer kookt. Hier wordt je én supercreatief van én het ruimt lekker op. Ohja, had ik al gezegd dat je hier heel veel geld mee bespaart? Laatst daagde ik mezelf uit om een hele (mid)week uit de voorraadkast en vriezer te koken. En jongens, dit kan gewoon! Vaak liggen er nog zat restjes pasta/noedels, gedroogde linzen, wat blikken tomaten en potjes smaakmakers om een hele week een gezin van te voeden. Daag jezelf eens uit!
Is dit niet jouw ding? Plan dan een dag in de week in waarop je je ingevroren kliekjes eet. Als ik eten invries ligt het vaak een tijd in de vriezer, ik vergeet wat er in het bakje zat en uiteindelijk gooi ik het na een paar maanden weg (guilty). Maar als je met jezelf afspreekt dat je eens in de zoveel tijd kliekjesdag doet, dan blijft je vriezer lekker leeg en je portemonnee zo vol mogelijk. Extra tippie van lau: sticker je kliekjes met datum en inhoud! Thank me later 😉
Tip 9: Doe weekboodschappen
Weekboodschappen doen is echt een toptip als het gaat om goedkope boodschappen. Waarom? Je wordt maar één keer per week blootgesteld aan alle verleidingen in de winkel (of op de markt). Daar koop je in verhouding dus een stuk minder van dan wanneer je elke dag even een rondje super doet. Dit is ook gelijk een super anti-snoeptip; gratis en voor niks krijg je die erbij.
Weekboodschappen doen hoeft echt niet te betekenen dat je elke zaterdag een heel weekmenu maakt en zo geen ruimte meer overhebt voor spontane etentjes buiten de deur, extra mensen aan tafel etc. Kijk wat bij je past! Misschien maak je een menu voor 3 dagen en haal je wat extra groenten en houdbare producten in huis voor de andere dagen van de week. Diepvriesgroenten, kokosmelk en tomaten in blik zijn hierbij je grote vriend! Ik leg je later uit waarom. Maar je kunt ook je creativiteit de vrije loop laten gaan. Koop groenten, fruit, misschien wat vlees vis en zuivel en wat houdbare producten en freewheel zo de week door! Het is écht niet zo moeilijk als het lijkt. Koken = doen. Bij bakken moet je exact recepten opvolgen, bij koken hoeft dit ab-so-luut niet. Knoop die in je oren 😉
Tip 10: Gooi zo min mogelijk weg
Ik haaaaaaaaat voedselverspilling. Gooi alsjeblieft geen eten weg. Behalve als het écht niet meer te redden is. Dit is niet echt een shop-tip, maar wel een hele belangrijke, dus daarom staat hij wel in het lijstje van tips om goedkoop eten te kopen. Als er één ui verrot is in de zak, hoef je niet de hele zak weg te gooien. Sterker nog: vaak zit er slechts een plekje op de schil van de ui. Hoe check je dit? Snijd de ui doormidden. Ziet hij er vanbinnen fris uit en ruikt het niet naar zweetsokken? Dan is je ui nog prima te gebruiken. Snijd het lelijke plekje eraf en gebruik je ui zoals je gewend bent. Hoe check je of producten nog eetbaar zijn? Volg je neus, de allerbeste raadgever in deze situatie. Producten op of net over datum zijn bijna altijd nog goed eetbaar als ze nog prima ruiken.
Maar nu ff praktisch, want we vergeten allemaal weleens wat in de koelkast. Vergeten koekast-groenten zijn vaak nog harstikke geschikt in een soep of stoof! Ook een open pakje slagroom, een open blik kokosmelk of een restje wijn kun je hier prima voor gebruiken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je wijnrestjes invriezen: PERFECT voor wanneer je een scheut nodig hebt in je risotto, soep of bolo. Maar wat je met je voorraadkast kunt doen, kan natuurlijk ook met de koelkast: kook een dag uit de koekast en maak alles op wat op moet! Wat je dan moet maken? Een traybake bijvoorbeeld, of een heerlijk kruidige curry. Als groenten niet meer mooi zijn hoeven ze écht niet gelijk de prullenbak in.
Tot slot
Zo, dit waren de 10 tips voor goedkope boodschappen. Heb je wat gehad aan dit blogartikel? Of heb jij nog een goede tip om goedkoop te shoppen? Ik hoor het graag in een reactie hieronder :-). Ook als je een vraag hebt kun je die hier kwijt. In dit koopjeskopen artikel vertel ik je hoe je met al je goedkope boodschappen iets lekkers maakt. Nee. Hoe je al-tijd iets lekkers maakt met de producten die je in huis hebt. Check it out!
Top tips, benieuwd naar deel 2 ☺️
Antwoord van Vers van Lau
Deel 2 staat nú online! https://versvanlau.nl/koopjeskoken-10-tips-om-goedkoop-te-koken/